Ontwerp jij de wereld van morgen?
Ben jij geboeid door wiskunde, wetenschap en technologie? Bovendien wil je de wereld verbeteren en ben je ambitieus? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In de opleiding Burgerlijk Ingenieur (Ingenieurswetenschappen) ontwerp je nieuwe ingenieuze, maatschappelijk verantwoorde oplossingen om allerlei problemen op te lossen. Als ingenieur vind je werk nog voor je afgestudeerd bent. De ingenieurstitel opent deuren naar afwisselende en uitdagende jobs met een aantrekkelijk loon en je komt terecht in de meest uiteenlopende sectoren.
Kijk mee achter de schermen
Roos Van de Vondel | Studente Burgerlijk Ingenieur
āWiskunde is Ć©cht mijn ding. Toch wou ik liever voor een meer toegepaste opleiding gaan, dan voor pure wiskunde. Concrete voorbeelden en toepassingen liggen mij meer dan wetenschappelijke theorie en wiskundige formules. Zo leerden we in het vak Mechanica hoe je de perfecte worp gooit met een bowlingbal, rekening houdende met wrijving en rotatie. Het is best een zware richting, maar dankzij een goede planning heb ik nog ruimte om te badmintonnen en voor mijn sociaal leven.ā
De troeven van onze opleiding
- Je begint met een brede basis zodat je met je allround kennis van alle markten thuis bent. Daarna kan je proeven van de vele specialisaties.
- In het 3de bachelorjaar krijg je de mogelijkheid om enkele specialisaties te ontdekken, zodat je zeker weet waarvoor je kiest tijdens je masterjaren. Zo kan je een geĆÆnformeerde keuze maken.
- Je krijgt heel wat persoonlijke begeleiding en werkt voor technologieprojecten vaak in kleine groepen samen. Zo krijg je individuele feedback en kan je bij onze proffen en assistenten terecht met je kritische vragen.
- Dankzij de practica breng je veel tijd door in de laboās van werktuigkunde, elektrotechniek, bouwkunde, chemie of materiaalkunde. Ook kom je in contact met onderzoekslaboās van robotica, het Photonics Innovation Center en kan je zelfs drones uittesten.
- Je studeert samen met toekomstige ingenieurs van over de hele wereld. Daarbij werken we samen met de ULB, KU Leuven en UGent.
- Je vindt zeker werk, soms al voor je afgestudeerd bent! Eventueel zelfs via onze proffen, die dankzij hun toponderzoek in nauw contact staan met bedrijven.
Is Burgerlijk Ingenieur iets voor jou? Ontdek ook de troeven van VUB
Verplichte ijkingstoets (starttoets)
Als je je wil inschrijven voor deze opleiding moet je verplicht deelnemen aan een ijkingstoets, ook gekend als starttoets. Het resultaat is niet bindend, wat betekent dat je de opleiding kan starten, ook als je niet geslaagd bent. Als je niet geslaagd bent voor de ijkingstoets, zal je wel verplichte remediƫring dienen te volgen. Check hier hoe je deze remediƫring kan volgen.
Na je bachelor
Je diepgaande opleiding, je veelzijdigheid, het feit dat je een echte probleemoplosser bent: als burgerlijk ingenieur kan je veel kanten op Ć©n ben je erg geliefd op de arbeidsmarkt. Bedrijven snakken echt naar nieuwe burgerlijk ingenieurs. Met een master burgerlijk ingenieur krijg je toegang tot uitdagende jobs in transport, lucht- en ruimtevaart, energie, telecommunicatie, informatica, voeding, geneeskunde, chemie, bouw, milieutechnologie,...
Deze opleiding beter leren kennen?
Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, chat met studenten, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.
Burgerlijk of Industrieel Ingenieur?
Beide richtingen hebben een wetenschappelijke en wiskundige diepgang, maar bij Burgerlijk Ingenieur ga je dieper. Deze studie duurt dan ook 5 jaar, terwijl de opleiding Industrieel Ingenieur 4 jaar in beslag neemt. Een Burgerlijk Ingenieur kan abstracter redeneren. Wil je dus diepgaand ontwerpen en fundamentele verbeteringen aanbrengen? Dan is dit de opleiding voor jou. Wil je je meer focussen op de industrie en het optimaliseren van bestaande toepassingen? Dan word je beter Industrieel Ingenieur, via de opleiding Industriƫle Wetenschappen. Tijdens beide opleidingen krijg je veel praktijk, maar als je voor Burgerlijk Ingenieur studeert, krijg je meer verdiepende theorie.