Burgerlijk Ingenieur

Jouw programma

Kies je voor ingenieursstudies, dan bepaal je mee de toekomst!
Als Burgerlijk Ingenieurstudent heb je een gevuld lessenrooster met veel variatie. In de voormiddag krijg je vaak hoorcolleges, in de namiddag kan je die theorie dan meteen toepassen in de werkcolleges. Reken in totaal op zo een 36 uren les, waarvan ongeveer 19 uur practica en oefeningen. Daarnaast dien je dagelijks ook pakweg 2 uur tijd te voorzien voor zelfstudie, in het weekend kan je hier best zelfs halve dagen voor voorzien.

Programmainhoud

Bachelorjaren

Tijdens de eerste 2 bachelorjaren krijg je een brede, kwalitatieve basis van 180 studiepunten. Verwacht je aan een stevige portie wiskunde, chemie, fysica, informatica, mechanica en ingenieursvaardigheden. Dat vul je aan met een paar keuzevakken van zo'n 6 studiepunten. Je combineert hoorcolleges in grotere aula's met werkcolleges in kleine groepen zoals practica, labo’s, projecten en oefeningen. 

In het tweede bachelorjaar verdiep je jouw stevige wetenschappelijke en technische basis. Je besteedt ook veel aandacht aan de economische context, aan communicatie en aan duurzaamheid. Daarnaast krijg je veel praktijk, waaronder vier technologieprojecten. Samen met de proffen maak je een drone, een robot, een elektrische kart, een brug, een hartslagmeter of brouw je bier! Zo ontdek je de verschillende specialisaties zodat je weet welke afstudeerrichting het best bij je past. In het derde bachelorjaar kan je één van de specialisaties kiezen:

  • Biomedische Ingenieurstechnieken
  • Bouwkunde
  • Chemie en Materialen
  • Elektronica en Informatietechnologie
  • Werktuigkunde – Elektrotechniek

Programmainhoud

Masterjaren

Tijdens de 2 masterjaren kan je je afstudeerrichting van je bachelor verderzetten:

  • Biomedische Ingenieurstechnieken
  • Bouwkunde
  • Chemie en Materialen
  • Elektronica en Informatietechnologie
  • Werktuigkunde – Elektrotechniek

Of je kan een bijkomende specialisatie kiezen

  • Computerwetenschappen
  • Duurzaam Landbeheer 
  • Duurzaam Waterbeheer
  • Fotonica (lichttechnologie)
  • Toegepaste Computerwetenschappen

Meer info over de masters

Een goede voorkennis en aanleg voor wiskunde en wetenschappen is noodzakelijk voor deze opleiding. In het secundair volgde je best 6 à 8 uur wiskunde per week.

Programmavakken

De eerste twee bachelorjaren Ingenieurswetenschappen zijn voor iedereen gelijk. In het derde bachelorjaar krijg je vakken gelinkt aan jouw gekozen specialisatie.

Bekijk welke vakken tot je bachelorprogramma behoren.

Bachelor

Bachelor of Science in de Ingenieurswetenschappen

Biomedische ingenieurstechnieken

Bouwkunde

Chemie en materialen

Elektronica en informatietechnologie

Elektronica en informatietechnologie profiel computerwetenschappen

Werktuigkunde-elektrotechniek

Al benieuwd naar je masterprogramma?

Lees er hier alles over!

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. Als je Burgerlijk Ingenieur studeert, kan je tijdens je masterjaren op Erasmus gaan. Zo kan je op internationale uitwisseling naar Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen of Spanje. 

We raden je zeker aan om in de master stage te lopen, dat kan zowel in een binnen- als buitenlands bedrijf. Afstuderen doe je op de Grote Markt van Brussel, een waar ‘Rode Duivels-moment’!

Meer over studeren in het buitenland        Meer info over de masters

Nieuw vanaf academiejaar 2023-2024

Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde nieuwe regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.