Toelatingsvoorwaarden

Welk diploma is vereist?

De opleiding Archivistiek is een Master na Master opleiding. Dit wil zeggen dat ze enkel toegankelijk is voor mensen met een licentiaats- of masterdiploma. Heb je een Masterdiploma Geschiedenis op zak, dan kan je meteen starten met de Master na Master Archivistiek. Masters uit andere richtingen kunnen toegelaten worden op dossier. Ze dienen bij de studietrajectbegeleider een dossier in dat inzicht geeft in de gevolgde vakken tijdens vorige studies en/of in hun nuttige opgedane werkervaring. De Opleidingsraad kan de kandidaat aanvaarden (en eventueel een aangepast programma suggereren) of het dossier afwijzen.

Toelating op dossier

Je dient een dossier in dat uit 3 onderdelen bestaat:

  • een motivatiebrief (maximaal 2 bladzijden),
  • een kort cv (met relevante beroepservaring indien van toepassing, een overzicht van je academisch curriculum)
  • een overzichten van vakken- en puntenlijsten van je bachelor- en masteropleiding(en).

We beoordelen je dossier op basis van je resultaten in een vorige masteropleiding en de vakken die je hebt gevolgd. We kijken ook naar de relevantie van stages en/of master verhandelingen, aantoonbare relevante werkervaring en eventuele andere informatie. Hierbij zijn relevant:

Vakken die aansluiten bij de archivistiek en bij erfgoedstudies:

  1. historische kritiek en geschiedschrijving, institutionele geschiedenis, hulpwetenschappen als diplomatiek enz.
  2. algemene historische vakken: zoals ‘geschiedenis van de westerse beschaving’, ‘geschiedenis van de EEG’…
  3. disciplinegerichte vakken die toch historische elementen bevatten, waardoor normaliter een historisch bewustzijn is ontstaan (vb. middeleeuwse letterkunde, …).

Vakken die aansluiten bij het profiel van documentbeheerder: 

  • informatiebeheer, informatiesystemen, databanken, enz.

Vakken die aansluiten bij een ontwikkeling in de archivistiek:

  • nieuwe media, digitalisering, enz.

Vakken die behoren tot de ManaMa opleiding en die de kandidaat al gevolgd heeft.

De relevantie van afgeronde stages en/of Masterverhandelingen in een andere opleiding:

  • Het onderwerp van de Masterverhandeling houdt verband met Archivistiek, Erfgoed-, Document- of Informatiebeheer of een vak van de ManaMa opleiding.
  • Er is in het kader van een andere opleiding een praktijkstage in de Archivistiek, Erfgoed-, Document- of Informatiebeheer gevolgd; de stage omvatte aantoonbaar tenminste 120 uren.

Aantoonbare ervaring

  • De kandidaat heeft aantoonbare ervaring in archief- of documentbeheer, of in aanverwante sectoren zoals erfgoed- of museumwezen, informatie-, bibliotheek- of communicatiewetenschappen, informatica, bestuurskunde, administratief recht (deze opsommig is niet limitatief). Dit wordt aangetoond door:
    • bij het dossier door de kandidaat geschreven relevante werken op te nemen waaruit dit blijkt (bijvoorbeeld inventarissen, artikelen in vakbladen, presentaties voor openbare workshops, trainingen of congressen…).
    • bij het dossier referentiebrieven op te nemen van leidinggevenden en/of van een archivaris/documentbeheerder waaruit blijkt dat de kandidaat relevante werkervaring heeft.

Dien het dossier vóór 1 augustus 2022 in bij de studietrajectbegeleider van de opleiding (met archivistiek@vub.be in cc). Studeer je af als master in de 2de zittijd? Dan kan je een dossier indienen en je situatie vermelden in je cv. In dat geval heeft de beslissing de bindende voorwaarde dat je het diploma haalt voor de start van het academiejaar en ons het bewijs bezorgt. De studietrajectbegeleider of de voorzitter kunnen je uitnodigen voor een gesprek. De voorzitter beoordeelt je dossier op basis van de bovengenoemde voorwaarden en beslist of je kan instromen. Je krijgt info over deze beslissing vóór 15 september.



Welke toegangsproeven moet ik afleggen?

Om te kunnen starten aan de opleiding hoef je geen toegangsproeven af te leggen.

Zijn er taalvoorwaarden?

Deze opleiding wordt in het Nederlands onderwezen, en daarom is het belangrijk dat je deze taal goed beheerst. Is Nederlands niet je moedertaal, dan bekijk je best de Nederlandse taalvoorwaarden die gelden voor deze opleiding.

Taalvoorwaarden Nederlands

Zijn er nog andere voorwaarden?

Neen, er zijn geen andere voorwaarden om aan deze opleiding te beginnen.

 

Schrijf je in!

Wil je je inschrijven aan de VUB? We helpen je graag zo vlot mogelijk door de verschillende stappen van het inschrijvingsproces.

Start je inschrijving

Vragen over de inschrijvingsprocedure? 

Ontdek handige tips, een stap-voor-stap gids om je in te schrijven en vind een antwoord op de meestgestelde vragen.