Naar verstandig alcoholgebruik
Uit de laatste studentenbevraging van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs ‘In hogere sferen’ blijkt dat alcohol, met voorsprong, het meest geconsumeerde middel blijft onder studenten.
Er zijn echter heel wat risico’s verbonden aan alcohol. Alcoholgebruik is wereldwijd de derde belangrijkste risicofactor voor ziekte en invaliditeit, na ondergewicht bij kinderen en onveilige seks (ter vergelijking: tabaksgebruik staat op de zesde plaats. Naast haar verslavende werking is er een oorzakelijk verband met heel wat ernstige gezondheidsklachten, zoals hartklachten en leveraandoeningen.
Om te bepalen of iemand al dan niet een probleem heeft met alcoholgebruik of er een riskant drinkpatroon op nahoudt, wordt vaak het aantal gedronken glazen per dag of per week als maatstaf gebruikt. Volgens de richtlijn van het (VAD) en de Hoge Gezondheidsraad drink je best niet meer dan tien standaardglazen per week.
Check met de kennistest hoeveel je écht weet over de effecten en risico’s van alcohol
Ga na of jouw gebruik riskant is
Neem eens een alcoholpauze
Februari betekent voor velen een maand lang zonder alcohol, tenminste als je van plan bent om deel te nemen aan Tournée Minérale. De jaarlijkse actie zet hierdoor alle gevolgen van alcohol drinken in de kijker. Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat overmatig gebruik van alcohol grote gevolgen kunnen hebben voor je maag, lever en darmen. Zelfs wie 'met mate' drinkt, kan voordelen ervaren van een maandje alcoholvrij. Om maar een paar voorbeelden te geven: je slaapt beter, krijgt meer energie en spaart tegelijk je geld uit.
Maar je hoeft niet te wachten op februari voor een alcoholpauze. Je bepaalt zelf wanneer je je alcoholgebruik op pauze zet.
Vind je het soms moeilijk om nee te zeggen? Deze tips helpen je om met sociale druk om te gaan.
Organiseer je een cantus, TD of feestje?
Hou volgende tips in het achterhoofd:
- Voorzie gratis water op een zichtbare en toegankelijke plaats
- Zorg voor een uitnodigend alcoholvrij aanbod
- Schenk verantwoord
- Plaats steeds voldoende waterkannen op tafel bij een cantus
Risicobeperkende drinktips
- Hou je glas in de gaten. Markeer je glas en voorkom ongewilde wissels met vrienden.
- Bepaal op voorhand hoelang en hoeveel je gaat drinken
- Vermijd katers. Wissel alcoholische met non-alcoholische dranken af.
- Schenk de correcte hoeveelheid alcohol wanneer je drinkt in privésfeer. Een passend glas helpt hierbij.
- Let bij jezelf op signalen zoals duizeligheid, jezelf niet meer onder controle hebben of op een andere manier voelen dat je genoeg hebt. Dan is het tijd om over te schakelen op non-alcoholische dranken.
- Eet voldoende voor je met alcohol start. Met een volle maag word je minder snel dronken.
- Hou het gezellig. Zorg voor elkaar en respecteer ieders grenzen.
Spiking
Spiking gaat over het toedienen van verdovende of intoxicerende middelen zonder toestemming, bijvoorbeeld door vermenging in drank. Vaak voorkomende symptomen zijn spraakmoeilijkheden, zich niet goed voelen, geheugenverlies en verlies van kracht of onvermogen om bepaalde spieren te bewegen.
Hoe voorkomen?
Hou je vrienden tijdens het uitgaan goed in de gaten en blijf bij elkaar. Als één van je vrienden dronken is, ga dan samen naar een veilige plaats of zoek hulp. Soms kan er toch een sterker gevoel van dronkenschap opkomen bij een beperkte hoeveelheid alcohol en is er geen sprake van spiking. Om dit te voorkomen kan je best je alcoholinname goed spreiden over de avond en tussendoor voldoende water drinken en voedsel eten.
Organiseer je een cantus, TD of feestje?
- Voorzie doorzichtige glazen of bekers zodat de drankjes goed zichtbaar zijn en bezoekers wijzigingen of verandering in consistentie kunnen herkennen
- Zet extra studenten/vrijwilligers in zodat ze de achtergelaten drankjes snel kunnen weghalen.
- Gebruik deze infographic die beschrijft:
- Waaraan feestvierders kunnen herkennen of iemand gespiked is, of hoe ze het zelf kunnen voelen
- Wat ze moeten doen bij een zelf geobserveerd of gemeld vermoeden van spiking
- Richt een cool down-zone in waar een slachtoffer in veiligheid kan worden gebracht en kan rekenen op begrip
- Gebruik safe words zoals “Ask for Angela” in je promo