
Over de leerstoel
Welzijn: De leerstoel streeft ernaar jongeren te enthousiasmeren voor vakken zoals wiskunde, wetenschappen en technologie, en hen te betrekken bij duurzame innovatie. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en decarbonisatie dienen hierbij als leidraad.
Decarbonisatie: Om de STEAM-initiatieven optimaal te ondersteunen, zal de VUB een oude gemeenteschool ombouwen tot een ultramoderne STEAM Academy, ontworpen met de meest duurzame technologieën die momenteel beschikbaar zijn. Deze renovatie zal dienen als voorbeeldproject voor energie-efficiëntie, warmte- en geluidsisolatie, verlichting, verwarming en ventilatie. De STEAM Academy zal een toonbeeld zijn van circulaire en duurzame renovatie en als inspiratie dienen voor de modernisering van talloze verouderde gebouwen in België, met decarbonisatie als kernprincipe.
Activiteiten binnen de leerstoel
Dankzij de financiering van HELIOS Foundation zal de leerstoel een breed scala aan activiteiten ontplooien, waaronder:
• Organisatie van STEAM-workshops en activiteiten voor leerlingen van basis- en secundaire scholen
• Uitvoering van academisch onderzoek en publicatie van internationale wetenschappelijke artikelen
• Deelname aan internationale conferenties en bijdragen aan Europese beleidsdiscussies
• Verzorgen van gastlezingen en seminars over de impact van STEAM-onderwijs op jongeren, hun carrières en de samenleving
• Onderzoek naar het gebruik van duurzame technologieën bij gebouwrenovaties, met de praktische toepassing daarvan in de VUB STEAM Academie te Gooik

Leerstoelhouder en academisch coördinator
Prof. dr. ir. Hugo Thienpont is aangesteld als leerstoelhouder en academisch coördinator van de HELIOS-STEAM Leerstoel. Hij is hoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en leidt het Brussels Photonics Innovatiecentrum (B-PHOT), waar meer dan 60 wetenschappers en ingenieurs actief zijn. Met meer dan 30 jaar ervaring heeft prof. Thienpont bijgedragen aan baanbrekende innovaties binnen de fotonica, waardoor hij een centrale rol speelt in het versterken van de Europese positie in deze sector. Hij behaalde in 1984 zijn diploma Elektrotechnisch Ingenieur met een specialisatie in Toegepaste Natuurkunde, gevolgd door een doctoraat in de Toegepaste Wetenschappen (1990), beide aan de VUB.