Werking
Als faculteit organiseren we kwaliteitsvol onderwijs en onderzoek in een internationale omgeving rond uiteenlopende vakgebieden zoals psychologie, agogische wetenschappen, onderwijskunde en Educational Sciences. We laten ons hierbij leiden door een weloverwogen beleidsplan en strategie. Om onze vooropgestelde doelen te bereiken verdelen we verantwoordelijkheden en bevoegdheden over verschillende instanties. Wat onze missie en visie is, en hoe onze organisatiestructuur er precies uitziet, ontdek je hier.
Missie en visie
Kritische, geëngageerde wereldburgers
Onze faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen bevindt zich op de VUB Main Campus in Etterbeek. Aan onze faculteit streven we ernaar onze studenten te vormen tot eigenzinnige individuen en wereldburgers die zich engageren voor een duurzame humanistische maatschappij met een vrije onderzoekende houding. Zo bereiden we hen voor op een professionele loopbaan als (ped)agoog of psycholoog. Onze toegankelijke en begripvolle lesgevers geven inclusieve, maatschappelijk relevante vakken op maat van onze studenten.
Onze focus
- In de opleiding Psychologie ligt de focus op het scientist-practitionermodel. We leiden onze studenten op om hun nieuwverworven wetenschappelijke kennis in de praktijk te brengen en vanuit die praktijkervaring de wetenschap verder vorm te geven. In ons curriculum besteden we ook aandacht aan de crossculturele en grootstedelijke context. Brussel is daarvoor de locatie bij uitstek.
- In de opleidingen Onderwijskunde en Educational Sciences bieden we onderwijsverandering aan als centrale leerinhoud. Dankzij de brede internationale instroom van deze opleidingen ontstaat er een boeiende multiculturele context. We moedigen studenten aan om samen te werken en kennis te verwerven.
- In de opleiding Agogische Wetenschappen staat maatschappelijk engagement centraal. Thema’s zoals inclusie, diversiteit en duurzaamheid komen hierbij ruimschoots aan bod. Bovendien leer je via Community Engaged Research and Learning-initiatieven om gemeenschapsgestuurde onderzoeksprojecten uit te voeren.
Internationalisering
- Onze Engelstalige Master in Educational Sciences trekt een grote internationale studentenpopulatie aan.
- Onze studenten kunnen bovendien op uitwisseling gaan naar een van onze Europese partnerinstellingen.
- Zoek je het liever dichter bij huis? Dan kan je 1 of meerdere vakken van de opleidingen volgen aan de ULB. Onze Franstalige zusteruniversiteit bevindt zich op een steenworp van de VUB-campus en is de perfecte locatie om aan je Frans te werken. Ook op het vlak van onderzoek zijn er tal van internationale samenwerkingen, onder andere binnen het EUTOPIA-netwerk.
De wereld heeft je nodig
Onze faculteit draagt actief bij tot een betere samenleving. Wij onderzoeken de maatschappij en geven onze kennis tegelijkertijd door aan toekomstige generaties via onderwijs zodat zij kunnen meewerken aan en zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
Organisatiestructuur
Maak kennis met de verschillende organen en afdelingen van de VUB die bevoegd zijn voor de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen.
Faculteitsbestuur
Het faculteitsbestuur is het bestuursorgaan binnen de faculteit dat verantwoordelijk is voor de koers die de faculteit vaart. Het staat ook in voor de vertaling van het universitaire beleid naar individuele opleidingen en de kwaliteitsbewaking ervan. Dat gebeurt onder leiding van de decaan, die wordt ondersteund door een bestuursteam. Ook studenten en academisch personeel zijn vertegenwoordigd in het bestuur.
Faculteitsraad
De faculteitsraad is het hoogste bestuursorgaan van de faculteit en bepaalt het beleid van de faculteit op het vlak van onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De faculteitsraad komt minstens 4 keer per jaar samen en bestaat uit professoren, assistenten, administratief en technisch personeel en studenten. De raad adviseert het universiteitsbestuur in aangelegenheden zoals onderwijsregelingen en opleidingsprogramma's en neemt zelf beslissingen voor de aanstelling van lesgevers, de samenstelling van de examencommissie, enzovoort.
Faculteitsbureau
Het faculteitsbureau is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de faculteit en bestaat ten minste uit de decaan, de vicedecaan en de academisch secretaris.
Opleidingsraden
De faculteit heeft 2 opleidingsraden: 1 voor Psychologie en 1 voor Educatiewetenschappen. In de opleidingsraden krijgen adviezen over het onderwijs aan de faculteit vorm.
Decanaat
Op het decanaat kan je terecht voor administratieve aangelegenheden, vrijstellingen, het examenreglement, problemen in verband met keuzevakken, enzovoort.
Vak- en onderzoeksgroepen
De faculteit bestaat uit verschillende vakgroepen, die verantwoordelijk zijn voor de onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van hun specialisatie. De vakgroepen bestaan uit academisch personeel (proffen, assistenten en onderzoekers), een vakgroepsraad die de werking bepaalt, en vakgroepsvoorzitters die voor de coördinatie zorgen. Een vakgroep telt meerdere onderzoeksgroepen, die soms interdisciplinair en vakgroep- of faculteitsoverschrijdend zijn.
Facultaire verenigingen
Aan onze faculteit is ook een studentenvereniging verbonden: de Psycho-Ped'Agogische Kring (PPK).
Er bestaat nog geen alumnivereniging voor oud-studenten van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen. Voel jij je geroepen om een alumnivereniging op te richten? Of heb je een vraag voor een van onze facultaire vertegenwoordigers? Contacteer ons, wij helpen je graag op weg!
Daarnaast kan iedereen die afgestudeerd is aan de VUB zich altijd aansluiten bij de Oudstudentenbond.
Onderwijsvisie
Lees hier de onderwijsvisie van de opleiding Psychologie.