Onze opleidingen

Educatieve Master

De educatieve masteropleiding aan de VUB leidt je op om in een omgeving vol diversiteit maximale leerkansen te creëren voor iedere leerling. Vanuit een onderzoekende houding en in team ontdek je met beide voeten in de praktijk hoe je je vakexpertise op masterniveau optimaal in het onderwijs kan inzetten. Je kan de Educatieve Master zowel in het 1ste semester starten (in september) als in het 2de semester. Dan start je op in februari. Afhankelijk van wanneer je start zal je een aantal vakken wel of niet kunnen volgen.

Kies voor een (verkorte) educatieve Master aan de VUB want:

  • De VUB is een plek waar eigenheid centraal staat. Dat betekent dat er bij ons ruimte is voor jouw mening. Meer zelfs: we nodigen je uit om volledig jezelf te zijn. Je stem te laten horen. En je eigen leertraject in handen te nemen. Net daarom krijg je van ons zo veel opties: contactonderwijs, online leren of een blended traject, voltijds of deeltijds studeren, en dat alles op de campus van je keuze.
  • Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stage-activiteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.
  • Eerlijk is eerlijk: aan de VUB sta je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk. Als je dat nu wat angst inboezemt, geen nood: we begeleiden je daar heel goed in. Je stageopdracht start laagdrempelig, en wordt gaandeweg uitdagender. Beginnen doe je met één leerling, om verder te gaan met een klein groepje, in co-teaching een duo te vormen met een leerkracht op een school en tot slot les te geven aan een volledige klas.

     

Een opleiding op maat van leraars

Jij staat al met beide voeten in het onderwijs, maar wil je graag nog verder verdiepen? Welkom bij ons Leraar-In-Opleiding-traject, kortweg LIO, dat gepersonaliseerd wordt op maat van jouw situatie. Zo stem je het niet alleen af op de thema’s die zich aandienen in je job als leerkracht, maar past het ook perfect bij jouw situatie en leertempo.

  • Je studeert en verwerkt de theorie zelfstandig online. En dat op je eigen tempo en op een moment dat past voor jou.
  • Wanneer je welke theorie verwerkt, bepaal je grotendeels zelf. Zo kan je je leerervaring afstemmen op de thema’s die op dat moment voor jou relevant zijn bij het lesgeven.
  • Onze LIO-begeleiders helpen jou en je medestudenten om de vertaalslag te maken van de theorie naar de lespraktijk tijdens verschillende contactmomenten.
  • Je huidige lesopdracht telt mee als stage.

Bij je verkorte educatieve master hoort ook een masterproef. Hiervoor formuleer je - samen met een team van leerlingen, leraren, student-leraren, lerarenopleiders en onderzoekers waar je een jaar lang deel van uitmaakt - het antwoord op een vraag uit de klaspraktijk. Zo eindigt je opdracht niet op de universiteit maar op school. En zeg nu zelf, dat is toch waar je wil staan, niet?

Vraag toelating tot het LIO-traject door contact op te nemen met de studietrajectbegeleiding na je inschrijving voor één van onze 8 verschillende educatieve master. Onze administratie brengt je inschrijving in orde zodra je aanvraag goedgekeurd is.

Professionalisering van leraren en schoolleiders

Daarnaast bieden we ook een breed aantal bij- en nascholingen voor onderwijsprofessionals aan. Op deze manier ondersteunen we leraren doorheen hun hele carrière, zodat ze kunnen meedraaien in het onderwijslandschap van vandaag en morgen.

Professionaliseringsaanbod voor leraren

Educatieve keuzevakken voor bachelors

Weet je nog niet of het leraarschap iets voor jou is of ben je net zeker en wil je zo snel mogelijk starten? Grijp dan de kans om in je bacheloropleiding te proeven van de educatieve master met het keuzevakkenpakket onderwijs. Dit vakkenpakket bestaat uit een boeiende mix van praktijk en theorie.

Drie educatieve vakken die je al kan volgen in je bachelor:

  • In het vak Urban Education (6 ECTS) leer je via een interactief stadslabo de stedelijke onderwijscontext van binnenuit kennen en sta je samen met de andere studenten stil bij je persoonlijke visie op onderwijs.
  • In onderwijssociologie en onderwijsbeleid (3 ECTS) maak je kennis met de organisatie, structuur en basisprincipes van het Belgische onderwijs. Wat betekent bijvoorbeeld ‘vrijheid van onderwijs’ en hoe wordt bepaald wat leerlingen op het einde van hun schoolloopbaan moeten kennen?
  • Tot slot ga je op een laagdrempelige manier aan de slag als leerkracht via een stage als tutor in het vak Leren van individuele leerlingen (6 ECTS). Je gaat aan de slag in één van de verschillende tutorprojecten en begeleidt één of een klein groepje scholieren of eerstejaars bachelorstudenten op vakinhoudelijk vlak of op vlak van algemene studievaardigheden. Theoretische lessen over onder andere de manier waarop ons brein informatie verwerkt en opslaat alsook concrete ontwerpsessies om je te ondersteunen bij het voorbereiden van je begeleidingssessies, helpen je om de leerkansen van je tutees te maximaliseren en zo gelijke kansen in ons onderwijs te bevorderen.

 

Naar onze bacheloropleidingen

Educatieve masteropleidingen

De Vrije Universiteit Brussel acht educatieve masteropleidingen aan die optimaal voorbereiden op de veelzijdige arbeidsmarkt. Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Met dit programma word je gevormd als master én kan je onmiddellijk lesgeven in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Je hier onmiddellijk mee starten na het behalen van een bachelor.

Aan de VUB sta je vanaf dag één in de praktijk. De stage loopt als een rode draad doorheen het volledige programma. Het stagetraject kenmerkt zich door een opbouwende complexiteit: de stage-activiteiten starten laagdrempelig en worden gradueel uitdagender. Je start met het begeleiden van één individuele leerling of klein groepje leerlingen (tutoring). Daarna vorm je een duo met de leerkracht op de school en ga je samen lesgeven (co-teaching). Nadat je voldoende zicht hebt op wat er in je klas leeft en gebeurt, geef je les aan de volledige klasgroep. De leerkracht biedt in een eerste fase intensieve ondersteuning (begeleide stage). In een tweede fase neem je alleen verantwoordelijkheid op voor alle aspecten in de klaspraktijk en proef je van wat het is om een beginnend leerkracht te zijn (zelfstandige stage). Ten slotte neem je ook deel aan schoolbrede (of: vakoverschrijdende) projecten en werk je samen met een schoolteam.

Samen met onze partnerscholen ontwikkelen we praktijkrelevante stage-activiteiten die inspelen op actuele maatschappelijke noden en jou opleiden tot een vakbekwame professional. Onze lerarenopleiding verbindt de praktijk stevig met wetenschappelijke inzichten en referentiekaders. Ons opleidingsconcept én de deskundige ondersteuning vanuit het werkveld bereiden je optimaal voor op de praktijk.

De 8 educatieve masteropleidingen zijn:

Verkorte educatieve master

Master in je vak (of op zak) en zin om leraar te worden? Kies voor de verkorte educatieve master aan de VUB en maak je droom waar. Onze verkorte educatieve master is bedoeld voor masters die zich bijkomend willen scholen tot leraar. Met dit extra diploma op zak geef je les in het secundair, deeltijds kunst- of volwassenonderwijs. Elke richting is goed voor 60 studiepunten, waarvan 30 in de praktijk. Wat er op het programma staat? Sowieso minstens twee vakdidactieken. Daarnaast mag je rekenen op een boeiende mix van pedagogie en didactiek, reflectie en onderzoek, visie op het onderwijs én beroepspraktijk.

Je leest het goed: aan de VUB proef je vanaf dag één voluit van de praktijk. Maak je geen zorgen, dat bouwen we stap voor stap op. Van lesgeven aan één iemand, tot je uiteindelijk klaar bent voor een volledige klas.

Kies voor een opleiding die helemaal is zoals jij dat wil:

  • in combinatie met je huidige job, of voltijds of deeltijds in contactonderwijs. Geef je al les? Informeer dan zeker naar het leraar-in-opleiding (LIO) statuut en loop stage in je eigen school.
  • op de schoolbanken, van achter je pc, of een combinatie van beide. Al onze richtingen kan je vlogen in contactonderwijs en blended onderwijs.
  • op de campus van je keuze. Wij bieden deze opleiding aan op onze campussen in Etterbeek, Leuven, Diest en Anderlecht.
  • en in het vakgebied waar je in uitblinkt of verbreed je horizon met Project Algemeen Vakken (PAV) of een nieuw vakgebied (mits opnemen van extra credits).

Ook een verkorte master vraagt tijd en engagement. Maar er staat dan ook iets tegenover. Want eens je de opleiding afgerond hebt, geef jij – onder meer omdat we je vanaf dag één met beide voeten in de praktijk zetten - met gemak les als een ervaren expert. Je bent uitgegroeid tot een vakbekwame leerkracht en weet je expertise perfect te vertalen naar goed opgebouwde lessen voor je studenten

Meer informatie over de verschillende vakken en toelatingsvoorwaarden vind je op de opleidingspagina's van de masters in kwestie.

Professionele bachelor op zak?

Ga voor een schakelprogramma en zet de stap naar een Educatieve Master. Afhankelijk van de vooropleiding dien je extra vakken te volgen maar krijg je misschien ook enkele vrijstellingen. Educatieve bachelors kunnen reken op een vrijstelling voor hun stage component.

Meer informatie over de verschillende vakken en toelatingsvoorwaarden vind je op de opleidingspagina's van de masters in kwestie. Samen met jou zal een studietrajectbegeleider een schakelprogramma op jouw maat maken. 

Overzicht opleidingen