In het nieuwe jaar biedt de VUB-webshop sfeervolle 3D-geprinte lampen te koop aan. De lampen zijn versierd met afbeeldingen uit de iconische muurtekeningen uit het Braem-gebouw. Pic-To-Lamp, zoals het product heet, wordt gemaakt door PrintPlace, een startup waarvan VUB-alumnus Wesly Jacobs medevennoot is.

De VUB-lamp is te koop in de VUB-webshop voor 69,45 , plus 5,50 verzendkosten als je de lamp niet op de campus laat leveren. 

“Voor de speciale uitgave van de VUB Pic-To-Lamp hebben we twee bewuste keuzes gemaakt. Op de lamp materialiseren we de slogan van de VUB ‘Scientia Vincere Tenebras’, door wetenschap de duisternis overwinnen). Eigenlijk belichaamt deze lamp waar de VUB voor staat en dat maakt me als VUB-alumnus enorm trots. Op de lampenkap wordt bovendien een Braem-tekening afgebeeld, wat het nog mooier maakt.”  

Muurschilderingen 
Op de binnenwanden van alle verdiepingen van het rectoraatsgebouw bracht architect Renaat Braem tussen 1976 en 1984 eigenhandig muurschilderingen aan. Ze brengen over een afstand van 500 lopende meter in een doorlopend verhaal Braems eigenzinnige wereldfilosofie. De schilderingen beelden het ontstaan van de kosmos en de aarde uit, de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren en mensheid tot de ultieme bevrijding van de mens in een open gemeenschap, nadat deze laatste voor zijn vrijheid heeft gestreden. Voor deze speciale versie van de VUB-lamp werd een selectie van drie tekeningen gemaakt. 

3D VUB-lamp

De vormgeving van de lamp is geïnspireerd door de tekeningen in het Braemgebouw.

Met zijn startup is Wesly Jacobs erin geslaagd om een duurzaam, gepersonaliseerd en toegankelijk 3D-product te maken. “Er bestaan wel 3D-producten voor particulieren, maar die blijven vaak in een niche zitten en zijn vaak zeer duur. In die toegankelijkheid zijn we vrij uniek. We hebben een webwinkel waar de klant zelf een afbeelding kan uploaden, waarvan dan automatisch een 3D-model van de lampenkap wordt gemaakt. De kap wordt gemaakt uit rPLA, een stevige, gerecycleerde en opnieuw recycleerbare kunststof op basis van biomaterialen. Je kan die dus na verloop van tijd gewoon recycleren en een nieuwe lampenkap bestellen als je een ander model wilt.”

 

 Heilige graal 
“Ik heb tijdens mijn studies Handelsingenieur dankzij Marc Goldchstein, professor emeritus ondernemerschap en projectleider bij VUB TechTransfer, de kans gekregen om te ondernemen. Zo kon ik van mijn passie 3D-printen, mijn beroep maken. Het is geen nieuwe technologie, die bestaat al sinds de jaren ’80, maar Marc leerde me dat het belangrijk is om op zoek te gaan naar de juiste toepassingen van de technologie. Daar slagen zelfs beursgenoteerde bedrijven moeilijk in. Het maken van een business-to-consumer personaliseerbaar massaproduct is zowat de heilige graal binnen de wereldwijde 3D-printindustrie. Zeker wanneer dit gebeurt met compacte desktop 3D-printers die wij gebruiken.” 

Volgende stap 

“Na mijn studies ben ik met drie andere vennoten begonnen met PrintPlace, dat focust op toegankelijk maatwerk. We willen onze technologie ter beschikking stellen van mensen die iets op maat willen produceren maar daar de middelen of expertise niet voor hebben. Om onze productie verder te stabiliseren en te schalen, zagen we de nood voor ons eigen personaliseerbare product, wat Pic-To-Lamp is geworden. Natuurlijk willen we verdergaan dan enkel lampen; het is een stap in een langer proces. Op dit moment zijn we al nieuwe, innovatieve producten voor andere sectoren aan het ontwikkelen.”