Onze fellows van 2024

Philippe Van der Veen

Philip studeerde revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de VUB. Hij behaalde zijn doctoraat in 2002 binnen het domein van de lymfologie. Eind 2004 ging hij aan de slag als Clinical Research Associate bij de firma Theradex Oncology in het Verenigd Koninkrijk. Hij klom op tot Director van het Prospect and Program management.  

Zijn expertise in de oncologie kan breed worden ingezet binnen de faculteit en de samenwerking met het UZ Brussel. Zijn kennis van klinische studies en financiering is nuttig voor verschillende onderzoekslijnen en projectaanvragen. 

Onze fellow van 2023

Kathy Lindekens

Kathy Lindekens is in 1977 afgestudeerd als licentiaat vertaler aan het RUCA, Universiteit Antwerpen. In 1989 richtte ze de benefietactie Kom Op Tegen Kanker op en werd ze voorzitter van de gelijknamige vzw tot 1995. In 2004 werd onder haar impuls de Vlaamse vzw BEDNET opgericht dankzij dewelkejaarlijks meer dan 1200 langdurig zieke en revaliderende kinderen online kunnen blijven leren. Tussen 2001 en 2003 werd zij schepen van onderwijs in Antwerpen en zette ze zich in voor de hervorming en vernieuwing van het Stedelijk Onderwijs waar ze het samenwerkings-platform voor schoolnetten 'BAOBAB' oprichtte. In 2003 stapte Kathy Lindekens uit de politiek en ging zij opnieuw werken voor de VRT. Vandaag heeft zij een bestuursfunctie bij Kom Op Tegen Kanker en is zij Voorzitter van BEDNET.

 

Onze fellow van 2021

Maurits Hendriks

Maurits Hendriks is een internationaal befaamde hockeycoach uit Nederland, waar hij nu verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van olympische en paralympische topsport. 

In 2021 behaalde Nederland in Tokio de 7de plaats in het olympische medailleklassement (5de in het paralympische klassement) en daarmee is Nederland het hoogst genoteerde Europese land. Vandaag is hij Games & Performance director van TeamNL van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF). Hij staat nationaal en internationaal bekend om zijn expertise op het gebied van topsport en zijn innovatieve aanpak, zowel op management- als op wetenschappelijk gebied. Met zijn ervaring in het organiseren en leiding geven binnen een topsportomgeving adviseert hij ook topbedrijven over leiderschap.

Maurits’ expertise kan bijdragen tot de ontwikkeling, het management en leiderschap van een organisatie en van teamleden binnen een prestatiecontext. De VUB zal worden verrijkt door zijn visie op leiding geven, coaching, ontwikkeling, innovatie, crisismanagement, samenwerking en het omgaan met verschillen in cultuur en expertise.

Onze fellow van 2020

Anne d’Ieteren

Anne d’Ieteren is de brug tussen de paralympische beweging in Vlaanderen en Wallonië. Onder haar leiding is het Belgisch Paralympisch Comité sinds 2009 uitgegroeid tot een voorbeeldige dynamische federatie op het vlak van beleid, imago en nationale en internationale relaties op het hoogste niveau. Anne was lid van de raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) tot 2017 en ze is het boegbeeld van de paralympische sport in ons land. Ze is ook voorzitter van de Ligue Handisport Francophone, de Franstalige federatie voor parasporten. Als expert in de paardensport is ze lid van de raad van bestuur van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie. In 2020 ontving zij de Orde van Verdienste van het BOIC.

Anne is een verrijking voor de faculteit Lichamelijke Opvoeding & Fysiotherapie met haar gastcolleges, haar voornemen om een leerstoel Paralympische Sport te ontwikkelen en haar steun aan het SPLISS high-performance sportonderzoek vanuit het paralympisch standpunt. Samen met haar wil de VUB synergieën ontwikkelen tussen de paralympische topsport en diverse opleidingen. Op die manier wil de VUB een uniek aanbod creëren voor studenten en de grote sociale waarde van de paralympische sport in België bevestigen.

Onze erefellows

Veel fellows van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie worden na verloop van tijd erefellow: een blijk van waardering voor hun inzet om mee de missie en de waarden van onze faculteit te verspreiden.. 

Alain De Greef

Sinds 2011 is Alain De Greef hoofd sponsoring and events bij BNP Paribas Fortis. Van 2010 tot 2011 was hij Sponsoring Manager Football bij ING. Voordien, van 2008 tot 2010, was hij operationeel directeur bij Suseia Travel & Events en van 2006 tot 2008 was hij verantwoordelijke marketing & partners bij Prosport / Koning Boudewijnstadion. Van 2003 tot 2008 was hij Department Director Sport bij Dialogic / Communication and Marketing Agency en van 1999 tot 2003 was hij technisch directeur bij de Vlaamse Ski- en Snowboardfederatie. Hij begon zijn carrière als leerkracht computerwetenschappen aan het Institut Roger Guilbert (1996 – 2003) en aan het Athénée Royale d’Auderghem (1991 – 1999).

Bob Verbeeck

Bob Verbeeck behaalde een MBA aan de Iowa State University en is een bekende sportmanager in België en Europa. Hij was een succesvol atleet: hij haalde de halve finales van de 5.000 m op de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 en het jaar daarna werd hij Europees indoorkampioen op de 3.000 m in Athene. Nadat hij bij het European Technical Center van Procter & Gamble had gewerkt, waar hij instond voor de industriële aankopen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, richtte hij een aantal sportmarketingbureaus op in België en daarbuiten. Daarna werd hij voorzitter van het wereldwijde evenementenbeheer bij Octagon Worldwide, dat later Golazo Sports werd. Hij combineert zijn belangstelling voor sport met een interesse in marketing en management, en hij wil iedereen aanmoedigen om minstens 30 minuten per dag te bewegen.

Constantino Balestra

Constantino Balestra verdedigde in 1995 met succes zijn thesis over de fysiologie van menselijke vermoeidheid. Een bijgevoegde thesis ging over Doppler-analyse van veneuze gasembolieën bij scubaduikers met een handicap. Dit was de aftrap voor zijn onderzoek naar duiken en andere omgevingsgebonden fysiologische kwesties. Hij was directeur van het Environmental, Occupational and Ageing Physiology Laboratory en voltijds professor aan de Haute Ecole Paul Henri-Spaak in Brussel. Hij is ook lid van de anatomische en morfologische onderzoekseenheid van dit instituut. Hij doceert over de pathofysiologie van duiken in verschillende internationaal erkende cursussen en aan de Scuola Superiore Sant’ Anna in Pisa. Hij is vicevoorzitter van DAN Europe voor onderzoek en onderwijs en voormalig voorzitter van de European Underwater and Baromedical Society (EUBS). Constantino is ook coauteur van meer dan 150 wetenschappelijke publicaties.

David Steegen

David Steegen is hoofd Public Affairs bij RSC Anderlecht, persattaché en assistent marketing bij Columbia Tristar Films. Hij studeerde Romaanse talen aan de VUB. Na zijn carrière in de televisiewereld (VRT, Canal +, VT4) kwam hij terecht in de politieke wereld, als woordvoerder van Guy Vanhengel. Dankzij zijn rijke mediacarrière richtte hij in 2005 het voetbalkanaal 11 van Belgacom TV op.

Eddy De Smedt

Eddy De Smedt behaalde in 1976 zijn diploma lichamelijke opvoeding en ging datzelfde jaar aan de slag als assistent aan de VUB. In 1985 werd hij coördinator topsport voor het BOIC en in 1988 werd hij technisch directeur van het BOIC. In 1996 promoveerde hij tot directeur topsport van het BOIC. Het BOIC vertegenwoordigt de olympische beweging in België en is verantwoordelijk voor de selectie en output van atleten voor de olympische zomer- en winterspelen, de olympische jeugdspelen en de Europese olympische jeugdfestivals. We richten ons op topsport in de 3 gewesten van ons land. Eddy was lid van het Belgisch Olympisch Team van 1988 tot 2008 en leider van de olympische delegatie in Vancouver 2010, Londen 2012 en Sochi 2014.

Harriët Jager-Wittenaar

Harriët Jager-Wittenaar is lector klinische ondervoeding en gezond ouder worden binnen de onderzoeksgroep Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing aan de Hanzehogeschool in Groningen, Nederland. Zij is tevens docent voeding en dieetleer en senior onderzoeker bij het departement kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze behaalde haar doctoraat in de medische wetenschappen rond het onderwerp ondervoeding bij patiënten met kanker in hoofd en nek. Haar huidige onderzoek is gericht op voedingsbeoordeling, ondervoeding en risicofactoren en beeldvormingstechnieken voor het beoordelen van de lichaamssamenstelling. Andere belangrijke onderzoeksthema's zijn het verband tussen ondervoeding en broosheid, en de rol van lichaamsbeweging bij de ontwikkeling en behandeling van ondervoeding, bij oudere volwassenen en patiënten met chronische ziekten. Sinds september 2017 leidt ze het European Specialist Dietetic Network for Older Adults, een comité van deskundigen binnen de Europese federatie voor diëtistenverenigingen.

Marc Frederix

Marc Frederix studeerde aan het Koninklijk Atheneum en de sporthumaniora in Hasselt (1971-1977) en filosofie en communicatiewetenschappen aan de VUB (1977-1982). Marc werkte eerst als promomanager bij een krant, daarna 15 jaar in de reclamesector (waarvan de laatste 10 jaar bij zijn eigen actiemarketingbureau Karamba, dat later werd verkocht aan DraftWorldwide). In 2003 werd hij lid van de raad van bestuur van de Nationale Loterij, waar hij de marketingafdeling omvormde tot een dynamisch en modern campagneteam, het sponsoringbeleid integreerde in de marketingstrategie, toonaangevende creatieve campagnes maakte en verschillende Effies won voor de merken Lotto, EuroMillions en Win for Life. Hij heeft een passie voor marketing, innovatie en creativiteit, en houdt ervan om met zijn gezin te reizen en regelmatig met de fiets een bergpas in de Alpen te beklimmen. Momenteel is hij voorzitter van de raad van bestuur van museumPassmusées.

Sonia Vanden Broeck (overleden op 4 april 2024)

Sonia Vanden Broeck was hoofd subsidiëring en waarnemend hoofd promotie bij Bloso. Voordien was ze secretaris-generaal bij verschillende Vlaamse turnfederaties (ASG, GymFed) en vicevoorzitter van de Vlaamse Sportraad . Zij was lid van de organisatiecomités van verschillende internationale turnevenementen. Sonia Vanden Broeck stief op 4 april 2024.

Véronique Feipel

Véronique Feipel behaalde een diploma kinesitherapie, een aggregaat voor hoger secundair onderwijs en een doctoraat in kinesitherapie aan de Université Libre de Bruxelles. Ze is momenteel professor en docent anatomie en onderzoeksmethodologie aan de faculteit Motorische Wetenschappen van de ULB en directeur van het laboratorium voor Functionele Anatomie. Ze is ook lid van de Internationale Vereniging voor Biomechanica van de EDC-groep en van de raad van bestuur van het Zwitserse Instituut voor Bio-informatica.

Willy Smeets

Willy Smeets behaalde in 1991 zijn master in manuele therapie aan de VUB en richtte verschillende in kinesitherapie gespecialiseerde praktijken op. Hij is ook gastprofessor aan de universiteit van Genua en lid van de Vlaamse Commissie voor universitaire opleidingen in de kinesitherapie. Willy is directeur van SOMT; een instelling gespecialiseerd in onderwijs, onderzoek en verzorging van bewegingsgerelateerde klachten. Aan SOMT wordt onderwezen op masterniveau, geïntegreerd in de opleidingen fysiotherapie en manuele therapie. Onderzoek en zorg worden op multidisciplinair niveau behandeld. SOMT wil eind 2014 de status van privé-universiteit verwerven, aangezien het instituut in Nederland toonaangevend is wat masteropleidingen in musculoskeletale therapie betreft.

Yves Geysels

Yves Geysels is Head of Clinical Site Monitoring bij Quintiles in Belgium. Hij studeerde af aan de VUB met een master in lichamelijke opvoeding en een master in de kinesitherapie en in 1990 behaalde hij een doctoraat in de kinesitherapie. Aan de VUB werkte hij met experimentele dierenmodellen om de vasculaire regeneratieprocessen in vrije huidtransplantaten te bestuderen. Yves startte zijn carrière in 1991 in de farmaceutische sector bij de afdeling klinisch onderzoek van Hoechst, daarna bij Bristol-Myers Squibb en nog later bij Novartis Belgium. In 2012 is hij begonnen bij Quintiles Belgium. Hij leidt een team van 60 klinische onderzoekers die betrokken zijn bij een aantal klinische proeven in fase I-IV binnen verschillende therapeutische disciplines.

Elke faculteit van onze universiteit heeft haar fellows en erefellows, net als de VUB zelf. Stuk voor stuk gaat het om toegewijde deskundigen en leiders in hun vakgebied, die ons helpen om betere banden met de maatschappij en het bedrijfsleven tot stand te brengen.

Maak kennis met de fellows van onze andere faculteiten