Praktisch

maandag, 12 mei, 2025 - 19:30 tot 21:00
Online

Hannah’s leesclub

Hannah Arendt blijft fascineren. Of het nu gaat om haar visie op totalitarisme, de aard van het kwaad, of de bedreiging van de democratie, Arendts inzichten bieden waardevolle perspectieven op onze tijd.

Daarom leggen we haar werk en denken opnieuw op tafel. In Hannah’s leesclub doorgronden we samen haar teksten en discussiëren we over de relevantie ervan vandaag. We willen niet alleen haar ideeën beter begrijpen, maar ook onderzoeken hoe haar inzichten ons kunnen helpen bij het navigeren door de complexe politieke en maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Zelf denken en kritisch zijn, zoals Hannah Arendt het ons voorhoudt, staan bij Hannah Arendt steeds centraal. Of je nu een Hannah Arendt-lezer bent van het eerste uur, of een geïnteresseerde die het nog niet heeft aangedurfd om een van haar boeken op te pikken in de boekenwinkel: iedereen is welkom.

Tijdens vier leesavonden gooien we ons op de lectuur van vier essays uit haar bundel die gepubliceerd werd als ‘Crises of the Republic’ (1972): ‘Liegen in de politiek’, ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’, ‘Over geweld’ en ‘Thoughts on Politics and Revolution’. We wisselen fysieke en online bijeenkomsten met elkaar af en laten ons deskundig begeleiden door Hannah Arendt-experten. De essays kan je thuis op jouw eigen tempo lezen. Het is mogelijk om in te schrijven voor alle leesavonden, maar dit is niet verplicht.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Op maandag 12 mei bespreken we Hannah Arendts essay ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’ (in het Engels bekend als ‘Civil Disobedience’), dat oorspronkelijk is gepubliceerd in 1972. Dit essay onderzoekt Hannah Arendt de rol van burgerlijke ongehoorzaamheid in een democratische samenleving. Ze stelt dat burgerlijke ongehoorzaamheid een noodzakelijke en legitieme vorm van verzet kan zijn wanneer wetten onrechtvaardig zijn of de morele grenzen overschrijden.

Schrijf je in

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten