Paul VAN GYSEGEM (°1935, Berlare)
Titel: Enkidoe
Jaartal: 1985
Materiaal: brons
Afmetingen: 260 x 115 x 80 cm
Het epos beschrijft het verhaal van koning Gilgamesj, die als een autoritaire heerser over de stad Uruk regeerde. Aruru, godin van de creatie, schiep Enkidoe als volmaakte tegenhanger van de koning. Hoewel Gilgamesj en Enkidoe elkaar aanvankelijk bevochten, werden ze uiteindelijk boezemvrienden.
Ze besloten op zoek te gaan naar het eeuwige leven en daagden daarbij de Goden uit. Bedreigd door hun strijdlust besloten de Goden om de vriendschap van de twee helden te verbreken door Enkidoe te doden. Geen van beiden slaagde er uiteindelijk in om de begeerde onsterfelijkheid te verkrijgen.
De bronzen Enkidoe staat symbool voor de eeuwige, innerlijke strijd van de mens tussen het streven naar onrealiseerbare idealen en de confrontatie met het eigen falen. Die spanning tussen vechtlust en faalangst is een terugkerend thema in Van Gysegem's kunstwerken. Volgens de kunstenaar ligt de zin van het leven net in die strijd, niet in de overwinning ervan.
Het idee om een openluchtsculptuur voor de campus te produceren, ontstond toen Van Gysegem in 1984 een wandeling maakte over de Esplanade van de universiteit. Volgens hem zou de plaatsing van een grote sculptuur op de groene vlakte van de campus een goede oplossing zou zijn voor de "esthetische woestijn" die het universiteitsterrein toen nog was. Dat idee werd positief onthaald. De Enkidoe werd in 1985 op de campus geplaatst ter ere van de 15de verjaardag van de VUB. Het was de tweede openluchtsculptuur die de universiteit op haar terrein mocht verwelkomen.
Plan je bezoek
Het Humanistisch Sculpturenpark is 24/7 toegankelijk en gratis te bezichtigen.
Er is parkeermogelijkheid en het terrein is rolstoeltoegankelijk.
VUB Main Campus
Pleinlaan 2
1050 Elsene
Informatie bij de sculpturen
Bij elke sculptuur vind je een QR-code die naar een audiofragment verwijst. Open de QR-code met je smartphone en ontdek alle verhalen. Breng een hoofdtelefoon mee voor meer luistercomfort.