Zet je koers naar Toegepaste Economische Wetenschappen

Vraag je je af waarom een nieuwe auto plots minder waard is nadat je er pas de garage mee uitkomt? Of waarom de marketingmix van sommige bedrijven zo efficiënt is? Intrigeert het je hoe sommige landen in crisistijden wél goed presteren? Of vraag je je af hoe je je medewerkers in je bedrijf best motiveert? Dan is de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen jouw ding. 

Welkom aan de Solvay Business School

De Solvay Business School, onderdeel van de Faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, vindt zijn oorsprong in de opleiding Handelsingenieur opgericht door Ernest Solvay in 1903. Een mooie en lange traditie van de mix tussen een technologische en economische opleiding die vandaag wordt voortgezet in alle opleidingen die de Solvay Business School aanbiedt. Nationale en internationale publieke instellingen en multinationale bedrijven hebben nood aan hoogopgeleide professionals met een uitstekende talenkennis en kritische open geest. Uiteraard is de hoofdstad van Europa de meest geschikte plaats om jezelf voor te bereiden op een lange, succesvolle carrière.

Wat leer je in de opleiding? 

De insteek van de opleiding is theoretisch, maar je krijgt ook heel wat toegepaste vakken zoals marketing en management. Zo bereiden we je voor op een bedrijf opstarten, ontwikkelen en aansturen. In Toegepaste Economische Wetenschappen houden we ook altijd voor ogen dat economie een humane wetenschap is. Daarom is er ook heel wat aandacht voor sociologie, recht en psychologie. Tot slot is een goede talenkennis onontbeerlijk. Frans en Engels staan op het programma, maar je kan je talenkennis nog verder versterken door enkele vakken in het Engels of in het Frans (aan onze zusteruniversiteit ULB) te volgen of een semester in het buitenland te gaan studeren.

Economie, dat is ook keuzes maken. In je bachelor kan je keuzevakken nemen of een minor in een ander studiedomein volgen. Zo’n minor is handig als je later een tweede bachelordiploma wil halen, want dan moet je minder lang studeren.

Ga je voor een masterdiploma? Ook dan heb je heel wat opties. Om te beginnen kan je kiezen voor een Nederlandstalige of een Engelstalige master.

In de Nederlandstalige master van 1 jaar kies je 1 van deze 7 specialisaties:

  • Accountancy & Auditing
  • Finance
  • Management
  • Marketing
  • Economische Analyse
  • Onderwijs
  • Business Information Management

     

Zie je het internationaal? Volg dan de tweejarige Engelstalige Master in International Business. Je krijgt er onder meer de kans stage te lopen in een internationaal bedrijf of internationale instelling.

Bekijk het studieprogramma 

De troeven van onze opleiding TEW

  • Je verwerft een sterk cijfermatig inzicht, dankzij de vakken wiskunde en statistiek. Want dat ga je in je loopbaan vaak nodig hebben.
  • Je leert denken en handelen als een econoom, met vakken als Micro- en Macro-economie en Internationale monetaire economie. 
  • We bereiden je voor op de praktijk, met toegepaste vakken als marketing en management.  

Ontdek alle troeven van de VUB 

Een greep onderzoeksvragen uit het domein

Is online shoppen slecht voor het milieu?

In plaats van je vervuilende dieselauto te nemen en heen en weer naar de stad te rijden, daar een halfuurtje naar parking te zoeken - veel te veel betalen - en nog eens terug te rijden, besluit je om online wat te shoppen. Goed voor je portemonnee (want alles wordt toch gratis verzonden) en beter voor het milieu, want die auto blijft de hele namiddag in de garage. Maar, klopt dat idee wel? Professor Cathy Macharis en haar team bij Mobilise gaan na of dit wel allemaal zo duurzaam is.

Waar zijn alle briefjes van 500 euro?

Heb jij al eens een briefje van 500 euro vastgehad? Nee? Wij ook niet! Zelfs professor en monetair econoom Leo Van Hove heeft er nog nooit eentje gezien. Toch zijn deze briefjes goed voor meer dan 20 procent van alle cash geld dat in omloop is! Dus... waar zitten al die 500 euro-briefjes dan? Professor Van Hove zoekt ze tot in spaarpotten en in criminele milieus. 

Na je studie

De opleiding is erg veelzijdig. Onze alumni zijn dan ook actief in de meest uiteenlopende sectoren, zoals het bank- en verzekeringswezen, de audit en consulting, maar ook in overheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Ze werken in studiediensten, worden sales manager of verantwoordelijke van een personeelsdienst, anderen zijn analist in de marketing of op een productieafdeling. Kortom, deze brede vorming biedt heel veel jobmogelijkheden.

Ontdek je beroepsmogelijkheden

2022_Infopunt studenten tijdens infodag_24 april_Etterbeek_VUB

Deze opleiding beter leren kennen?

Wil je je verdiepen in deze VUB-opleiding? Neem deel aan onze (online) studiekeuzeactiviteiten. Doorblader onze brochure, stel vragen aan onze proffen tijdens een online infosessie, lees getuigenissen van alumni of doe mee aan een open lesdag of infodag.

Overzicht