Ondersteuning voor opleidingen
De ondersteuning voor opleidingen wordt in de logica van de kwaliteitszorgcyclus zo veel mogelijk op maat geboden. Opleidingsraden kunnen een beroep doen op de kwaliteitszorgmedewerkers voor onderwijskundige begeleiding, ondersteuning bij curriculum(her)ontwerp en bij de kwaliteitszorgprocessen en -instrumenten. Doordat zij, net als de studietrajectbegeleiders, met raadgevende stem lid zijn van de opleidingsraad vormen zij een verbinding tussen de opleidingsraden en Onderwijs & Studentenzaken (OS). Voor advies en richtlijnen over tal van onderwerpen kunnen opleidingen ook terugvallen op de informatiepagina's opgesteld door OS, die terug te vinden zijn op de interne kanalen.
Ondersteuning voor lesgevers
Voor startende lesgevers hebben we een startpakket samengesteld boordevol informatie en tips and tricks over onderwijs aan de VUB. Verder kunnen lesgevers informatie vinden over het opstellen van leerresultaten voor hun opleidingsonderdeel, het evalueren in hoeverre studenten deze leerresultaten bereiken en verschillende werkvormen om tot die leerresultaten te komen. Om dit allemaal (de leerresultaten, evaluatievormen en werkvormen) een logisch geheel te laten vormen, is afstemming - oftewel congruentie - nodig. Andere topics zijn o.a. blended learning, gedifferentieerd lesgeven, groepswerk, hoe studentenfeedback opvolgen en hoe lessen interactiever maken.
Trainingsaanbod
Via onze onderwijsprofessionaliseringsactiviteiten willen we actief bijdragen aan het reflectie- en optimaliseringsproces van elke lesgever. Het aanbod bestaat uit een onderwijsprofessionaliseringstraject voor docenten, een onderwijstraining voor assistenten, een lerend netwerk voor opleidingsraadvoorzitters, en tal van trainingen en infosessies die inspelen op actuele onderwerpen. Inhoudelijk bestrijkt het aanbod onder meer diverse didactische thema’s, het gebruik van onderwijsmedia en -technologie, en veeleer beleidsmatige onderwerpen. Het actuele aanbod is via de interne kanalen van Onderwijs & Studentenzaken terug te vinden en via VUB LRN.
Onderwijsinnovatie
De Vrije Universiteit Brussel werkt voortdurend aan de optimalisatie van haar onderwijs, onder andere door volop in te zetten op onderwijsvernieuwing. We stimuleren en faciliteren vernieuwing via financiële ondersteuning van projecten m.b.t. onderwijs- of curriculumvernieuwing, via de uitbreiding van het aanbod aan technologische mogelijkheden en door de infrastructuur van onze onderwijsruimtes te verbeteren. Ook de professionalisering van onze docenten staat centraal. Meer weten? Ga naar de interne pagina's van Onderwijsinnovatie.