Prijs voor het Kritisch Denken en STEM-prijs
Eer je meest briljante laatstejaars tijdens de proclamatie!
Elk jaar levert je school heel wat talentvolle leerlingen af die klaar zijn voor hun start in het hoger onderwijs en we willen jullie daar graag voor bedanken. Daarom heeft de Vrije Universiteit Brussel de ‘Prijs voor het Kritisch Denken’ in het leven geroepen: een prijs voor de ster op jouw school onder de kritische denkers. Wij belonen de gelukkige laatstejaarsstudent met het inspirerende boek ‘‘Doe maar niet’ van columnist en ex-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrouri. In zijn literaire debuut breekt Amir steevast een lans voor het potentieel van onze jongeren. Voor álle jongeren, want volgens deze branievolle jongere zijn zij niets minder dan de toekomst van ons land.
Sinds vorig jaar bestaat ookde 'STEM-prijs', die je er gratis bovenop krijgt. Als school kies je zelf welke student die uitblinkt in STEM-wetenschappen je extra wil stimuleren om diens wetenschappelijke carrière verder te zetten in het hoger onderwijs. Met het boek ‘AI’ van Lieven Scheire, een must-read voor iedereen die meer wil begrijpen over de impact van AI op onze toekomst, krijgt deze student de erkenning die hij verdient.
Bovendien maken de prijswinnaars kans op een duoticket voor Pukkelpop!
Dit is in het kader van PACT. PACT staat voor de Pauwels Academy of Critical Thinking die de maatschappelijke dialoog op basis van kritisch denken wil promoten en versterken.
PACT School Tour
Gerenommeerde professoren trekken in 2025 opnieuw op tournee door Vlaanderen en geven leerlingen gastlessen rond een actueel boeiend thema waarin kritisch denken centraal staat. Met de PACT School Tour willen we dan ook de kritische zin van jongeren aanscherpen.

Klasactiviteiten voor
ACTIVITEITEN VOOR STEM
FOTONICA EXPLORER KIT
Laat je leerlingen experimenteren rond fotonica, de wetenschap van het licht. Voor een klas van 25-30 leerlingen bevat deze kit duurzame en veelzijdige experimentele componenten om alles te leren over licht en haar wetenschappelijke toepassingen in technologie en ons dagelijks leven.
GROEN IN DE STAD
Ga met je leerlingen aan de slag met sattelietdata. Stap voor stap doorloop je de basisprincipes van teledetectie. Zo breng je met behulp van QGIS het groen in je omgeving in kaart en kan je werken aan thema’s zoals ruimtelijke ordening, milieuproblemen, sociale ongelijkheid…én tegelijk een aantal vaardigheden aanleren.
BUGS TO THE RESCUE
Om de natuur te redden, hebben we maar 1 platform: ‘citizen science’ of burgerwetenschap. Speur samen met wetenschappers naar natuurlijke vijanden om de verspreiding van invasieve exotische waterplanten tegen te gaan. Zo zet je mee een biologisch controleprogramma op!
STEM VERKENNINGSDAGEN 2025
Stuur je laatstejaarsleerlingen naar de STEM-verkenningsdagen in jouw buurt en bereid hen zo voor op de start- en/of ijkingstoets, die voor STEM-opleidingen georganiseerd wordt. Ook voor wie nog twijfelt welke studie te kiezen, kan deelname aan de STEM-verkenningsdagen een stap in de goede richting zijn.
WISKUNDE: EEN DOMEIN VAN 160 MILJARD EURO!
In deze masterclass krijg je een voorsmaakje van de vernieuwde opleiding Wiskunde en Data Science aan de VUB, waarin je ziet hoe zuivere en toegepaste wiskunde samenkomen om complexe maatschappelijke problemen op te lossen. Mis deze unieke kans niet om de kracht van wiskunde te ontdekken en te begrijpen hoe het de wereld om ons heen vormt!
MASTERCLASS ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Wil je weten wat intelligentie is en hoe het werkt in een menselijk brein en in een computer? Ben je benieuwd naar wat wij kunnen leren van mieren (op gebied van organisatie)? En bovenal, wil je deze kennis gebruiken om zelf intelligente systemen te maken? Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs krijgen in deze masterclass een voorsmaakje van wat de nieuwe bachelor Artificiële Intelligentie inhoudt.
MASTERCLASS Particles from the cosmos
Vanuit de meest extreme omgevingen in ons universum wordt de aarde dagelijks gebombardeerd door hoogenergetische kosmische deeltjes. Tijdens deze masterclass leer je alles over het detecteren van deze deeltjes met het Pierre Auger Observatorium in Argentinië en de IceCube neutrino detector begraven diep in het Zuidpoolijs.
LABOBEZOEK FOTONICA
Bezoek ons fotonica lab en ga zelf aan de slag met de fascinerende wetenschap rond licht, met toepassingen zoals het 3D-printen van organen, zelfrijdende wagens en het maken van gezonde frietjes. Kom experimenteren met lasers, hologrammen en zo veel meer. In de labo’s leggen de doctoraatstudenten haarfijn uit hoe hun experimenten in elkaar zitten en mogen jullie hier en daar een handje helpen.
ACTIVITEITEN VOOR TAAL & HUMANE WETENSCHAPPEN
WORKSHOPS: TAAL EN HUMANE WETENSCHAPPEN
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de VUB biedt een ruim aanbod workshops op maat van leerlingen uit de derde graad, zoals ‘Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo?’, ‘Ontdekken van oeroude geheimen in het menselijke skelet’, ‘De liefde: filosofisch verklaard (Plato)’, ‘Spaanse taal en cultuur: meer dan siesta, fiesta?’.
NOM DE DIEU: KRITIEK, BLASFEMIE, SATIRE…?
Plan een geleid bezoek in PILAR, de ruimte voor kunst en cultuur op de VUB- campus, aan een tentoonstelling die jouw leerlingen aan het denken zet a.d.h.v. hedendaagse kunstwerken van klinkende namen zoals Wim Delvoye, Félicien Rops, Marcel Mariën, Pjeroo Roobjee, Guillaume Bijl, Jan Van Imschoot, Liliane Vertessen, Peter De Cupere etc.
ACTIVITEITEN VOOR LIFE & HEALTH SCIENCES
BEZOEK HET UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS BRUSSEL - OP AANVRAAG!
WEBINAR CLEAR - OP AANVRAAG!
WORKSHOP OP SCHOOL: CLEAR - OP AANVRAAG!
MIX ACTIVITEITEN
WISENIGHT, GRATIS WETENSCHAPSFESTIVAL
Kom met je klas naar Brussel voor een gratis interactief wetenschapsfestival om het universum te bewonderen, water- en oceaanonderzoek te verkennen en de wonderen van onze landen en bossen te achterhalen. Ontdek een verscheidenheid aan gratis activiteiten, waaronder workshops voor jongeren, filmvoorstellingen in de koepel van het Planetarium, interacties met onderzoekers, debatten en een prachtige fototentoonstelling.
MINDBLOWERS
Kunnen we nog stiltes laten vallen in deze oorverdovende wereld? Hoe gaan verschillende culturen om met stilte? Soms is stilte een zegen, soms voelt ze ondraaglijk. Dit jaar zoeken artiesten en academici in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel een zeldzaam goed op: stilte. Verwacht je aan performances op het kruispunt van kunst, cultuur en reflectie. Boek deze gratis theatervoorstelling voor je klas als verrassing.
I LOVE SCIENCE FESTIVAL
Om wetenschap en technologie te promoten, vindt elk jaar in Tour & Taxis te Brussel het I love science festival plaats, waar tal van VUB-onderzoekers het beste van zichzelf tonen. Het geeft jongeren beslist zin in wetenschap en ze krijgen bovendien de kans om spelenderwijs te leren. Als leerkracht vertrek je met een pak leermiddelen die je makkelijk kan reproduceren. Het aantal plaatsen waarvoor je dient in te schrijven, is beperkt, dus kies de workshops snel vooraf en reserveer je beleving nu meteen!
DE VUB BIBLIOTHEEK
De bibliotheek van de VUB biedt infosessies op maat voor middelbare scholen. We leggen een aantal basisbegrippen rond academische bronnen uit: Wat maakt een publicatie wetenschappelijk? Hoe kan je betrouwbare van onbetrouwbare bronnen onderscheiden? Samen met de leerkracht gaan we na welke klemtonen er best gelegd worden of hoe dit kan kaderen in een schoolopdracht.