Verlof om een opleiding te volgen
Als je werkt voor een privéorganisatie in het Brussels Hoofdstedelijk of Waals Gewest heb je recht op betaald educatief verlof (BEV) om een erkende opleiding te volgen. Ben je voor minstens 50% tewerkgesteld in de privésector in het Vlaamse Gewest, kan je Vlaams opleidingsverlof (VOV) aanvragen.
Deze verlofregelingen zorgen ervoor dat je gedurende een bepaalde periode afwezig mag zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl je loon (geplafonneerd) wordt doorbetaald. Volg je de opleiding in je vrije tijd? Dan krijg je extra verlofuren. Vallen de lessen samen met je werkuren? Dan krijg je vrijaf om ze te kunnen bijwonen.
Betaald Educatief Verlof
Voorwaarden en aanvraagprocedure
De voorwaarden voor BEV verschillen naargelang de locatie van je bedrijf:
Hoe aanvragen?
- Voor 31 oktober: je kan BEV aanvragen tijdens je aanmelding of herinschrijving.
- Na 31 oktober: als je tijdens het academiejaar beslist om BEV aan te vragen of als je een Educatieve Master volgt, kan je gebruikmaken van het formulier ‘Werken en studeren’. Stuur het ingevuld en ondertekend formulier naar werkstudent@vub.be.
Aanwezigheid bijhouden
Per opleidingsonderdeel moet je een aanwezigheidslijst bijhouden. Je laat die na afloop van elk contactlesuur ondertekenen door de docent. Het document toont aan hoeveel contactlesuren er waren en hoeveel lessen je gevolgd hebt of gewettigd of onwettig afwezig was. Online lessen tellen ook mee voor het betaald educatief verlof (= het syncroon volgen van deze lessen). Om je aanwezigheid aan te tonen tijdens de online lessen, mag je je aanwezigheidsattest digitaal laten ondertekenen door de docent. Lesopnames geven geen recht op betaald educatief verlof.
Je mailt de lijsten samen met eventuele afwezigheidsattesten door naar werkstudent@vub.be. De deadlines hiervoor zijn:
- Lijsten 1ste trimester: inleveren voor begin wintervakantie
- Lijsten 2de trimester: inleveren voor begin lentevakantie
- Lijsten 3de trimester: inleveren voor 30 juni
Zij laten de documenten ondertekenen door de rector, waarna je een attest van nauwgezetheid voor de gevolgde lessen* ontvangt. Dat is bestemd voor je werkgever.
*Ben je gedurende 1 trimester meer dan 10% van de lessen onwettig afwezig, dan verlies je 6 maanden lang het recht op betaald educatief verlof. Check de voorwaarden en regels van jouw deelstaat in verband met het bijwonen van de lessen (Brussel Hoofdstedelijk Gewest, Waals Gewest).
Ga voor je je inschrijft even na of je opleiding recht geeft op betaald educatief verlof
- Enkel erkende opleidingen geven recht op betaald educatief verlof.
- De opleiding moet minstens 32 contacturen omvatten (fysiek of online). Online automatisch gestuurde opleidingsplatformen geven geen recht op betaald educatief verlof (enkel synchroon leren).
- Ze hoeft niet noodzakelijk rechtstreeks verband te houden met het werk.
- De praktijkwerken aan het einde van de studie, projecten en scripties, evenals begeleide en beoordeelde stages en professionele activiteiten, worden behandeld als contacturen, maar tellen niet mee voor het minimumaantal uren dat vereist is om in aanmerking te komen voor betaald educatief verlof.
Opleidingen die uitsluitend op afstand worden gegeven, openen het recht op betaald educatief verlof op voorwaarde dat aan de volgende cumulatieve voorwaarden is voldaan
De opleiding omvat minstens 32 contacturen; de uitwisseling gebeurt in real time (synchroon leren); de opleiding is ofwel: automatisch erkend, het voorwerp geweest van een positieve federale beslissing (van een paritair comité), of het voorwerp van een Brusselse gewestelijke erkenning.
Het is mogelijk dat een opleidingsprogramma bestaat uit zowel synchrone1 als asynchrone2 lesuren (bv. live gegeven lessen met fysieke aanwezigheid en via Teams1, alsook zelfstudie-uren via toegang tot een platform met geautomatiseerde oefeningen2). In dit geval zullen de asynchrone uren (waarbij er geen direct fysiek of online contact is met de lesgever) dus niet meegeteld worden in de berekening van de rechtgevende uren en evenmin in de berekening van de totale aanwezigheidsuren die het effectieve uiteindelijke recht van de begunstigde bepalen.
Praktijkwerk, projecten en scripties worden evenals stages en begeleide en beoordeelde beroepsactiviteiten gelijkgesteld met contacturen, maar kunnen niet worden meegeteld in het minimumaantal uren dat de opleiding moet omvatten om het recht op betaald educatief verlof te openen.
Vlaams opleidingsverlof
Alles wat je moet weten over het Vlaams opleidingsverlof.
Voorwaarden en aanvraagprocedure
Je vindt alle info over Vlaams opleidingsverlof op de site van de Vlaamse overheid.
Welke opleidingen komen in aanmerking?
De opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof vind je in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives.
Hoe aanvragen?
Je vraagt Vlaams opleidingsverlof aan door het formulier ‘Werken en studeren’ ingevuld door te mailen naar werkstudent@vub.be. Het is niet langer mogelijk om opleidingsverlof rechtstreeks aan te vragen tijdens je online aanmelding of herinschrijving.
Het attest dat je dient te bezorgen aan je werkgever, ontvang je in de week na de deadline van de vakkenregistratie.
Arbeidsprestaties tijdelijk wijzigen om te studeren
Als werknemer in de privésector heb je de mogelijkheid om tijdskrediet met motief aan te vragen. Via deze vorm van loopbaanonderbreking kan je je arbeidsprestaties tijdelijk onderbreken of verminderen om een erkende opleiding te volgen, terwijl je terugvalt op een maandelijks vervangingsinkomen van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Om in aanmerking te komen voor tijdskrediet moet je voldoen aan een aantal voorwaarden op het vlak van anciënniteit en tewerkstelling. Bovendien moet je jouw werkgever en de RVA binnen de 20 kalenderdagen na het einde van elk kwartaal een attest bezorgen van het regelmatig bijwonen van je opleiding. Zonder dit attest verlies je jouw tijdskrediet en uitkering voor het volgende kwartaal.
Bovenop deze onderbrekingsuitkering kan je een aanvullende uitkering aanvragen bij de Vlaamse overheid: een aanmoedigingspremie opleidingskrediet.
Financiële tussenkomst voor je opleiding
Bekijk welke mogelijkheden van financiële steun er bestaan.
Opleidingscheques
Werk je in Vlaanderen of Brussel? Onder bepaalde voorwaarden komt de Vlaamse overheid gedeeltelijk tussen in de kosten van je opleiding door middel van opleidingscheques.
Subsidie uit kmo-portefeuille
Woon je in het Vlaamse Gewest en wil je een opleiding volgen als zelfstandige of in opdracht van je werkgever? Als je voldoet aan een aantal voorwaarden kan je aanspraak maken op een subsidie uit de kmo-portefeuille.
Studietoelage Vlaamse overheid
Om in aanmerking te komen voor een studietoelage van de Vlaamse overheid moet je voldoen aan bepaalde nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden. Leeftijd speelt geen rol.
Extra financiële VUB-steun
Zijn deze tegemoetkomingen van de overheid onvoldoende om alle studiekosten te dekken? Maak een afspraak met de medewerkers van Studentenstatuut & Studiefinanciering om samen je opties te bekijken.