Inleiding

De permanente vorming ‘Werken met verlies en rouw’ is gericht op gesprekstherapeuten die in hun klinische praktijk meer kennis en handvaten willen in het begeleiden van mensen die geconfronteerd worden met verlies en rouw. Er wordt een combinatie gemaakt van theoretische kaders en de vertaling naar de praktijk. Men dient op het moment van de opleiding therapeutisch werkzaam te zijn met mensen die geconfronteerd worden met verlies en rouw. In deze contacten heeft men dus een therapeutisch mandaat om het therapeutisch proces te begeleiden. Vanuit deze praktijk kan men in de opleiding eigen casuïstiek gebruiken bij de oefeningen en supervisies. De theoretische dagen zullen doorgaan op de VUB, campus Etterbeek en in het expertisecentrum Verbinding in Verlies (ViV), in Boutersem. Op de praktijkdagen is er ruimte voor supervisie van eigen casussen.

Uitgangspunten

Rouw en verlies zijn onderdeel van het leven. Het hoort erbij. Het is verbonden met de liefde die we voelen voor iets of iemand waar we aan gehecht zijn. Een rouwbeleving heeft niet enkel te maken met de feiten van het verlies maar is ook verbonden met de betekenis die we geven aan wat/wie we verloren zijn. Rouwen is een voort-durend proces dat zich afspeelt op vele domeinen: emotioneel, psychologisch, mentaal, lichamelijk, relationeel, spiritueel…  Na een betekenisvol verlies zal men dan ook nooit meer dezelfde zijn, waardoor ook andere relaties (met de partner, andere gezinsleden, familie, vrienden, collega’s,…) mee beïnvloed worden.  

Bij vele rouwenden zien we intense rouwreacties die variëren en evolueren doorheen de tijd. De meerderheid van de rouwenden heeft geen expertise rouwhulpverlening nodig. Hierbij is het eigen natuurlijk steunnetwerk van groot belang. Een minderheid komt wél vast te zitten binnen het proces en heeft gespecialiseerde hulp nodig. Als rouwtherapeut moet men aanwezig kunnen blijven bij de intensiteit en machteloosheid van een verlies, meevoelen vanuit een authentiek zijn, én tegelijk de leiding nemen in een proces dat vast is komen te zitten. Hiervoor heeft men kennis nodig over rouwprocessen en de impact op het lichaam, alsook therapeutische technieken om beweging te kunnen brengen in het rouwproces. 

In deze opleiding vertrekken we vanuit verschillende denkkaders die kunnen gebruikt worden bij verschillende doelgroepen. We brengen zowel een individuele als systemische benadering, met aandacht voor kinderen, jongeren en volwassenen die geconfronteerd worden met levens- alsook levend verlies. Daarbij is er ook de nodige aandacht voor de impact van rouwprocessen op het lichaam, ervaringsgerichte en creatieve werkvormen en het belang van zelfzorg voor de rouwhulpverlener.       

Opbouw

Gedetailleerde info over het programma vind je op deze website

Inschrijvingsvoorwaarden

Men dient op het moment van de opleiding therapeutisch werkzaam te zijn met mensen die geconfronteerd worden met verlies en rouw. In deze contacten heeft men dus een therapeutisch mandaat om het therapeutisch proces te begeleiden. Vanuit deze praktijk kan men in de opleiding eigen casuïstiek gebruiken bij de oefeningen en supervisies. 

De vorming staat open voor (1) houders van bachelor en/of master diploma in de humane wetenschappen die (2) na een het intakegesprek voor deelname geselecteerd worden. De basisvoorwaarde die gesteld wordt is dat de hulpverlener werkzaam is met mensen die geconfronteerd worden met verlies en rouw. In deze contacten heeft men dus een counselend of klinisch mandaat om het rouw proces te begeleiden.

Bij twijfel of u aan de voorwaarden voldoet, graag contact opnemen met An Hooghe om uw situatie te bespreken.  
an.hooghe@verbindinginverlies.be

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld bedraagt €2500 voor academiejaar 2024-2025. 

Kandidatuurstelling

Om u kandidaat te stellen voor deze opleiding stuurt u een CV en motivatiebrief naar an.hooghe@verbindinginverlies.be
Hierbij is het van belang dat u beschrijft in welke context u werkzaam bent. 
Voor de opleiding 2024 zijn de selecties reeds gebeurd. U kan zich wel nog op de wachtlijst zetten. Indien er kandidaten annuleren zal u gecontacteerd worden.  

Evaluatie

Om het getuigschrift te behalen schrijft de cursist een eindwerk dat zich richt op de persoon van de (rouw)therapeut, in de vorm van een reflectieverslag.