
Democratie en innovatie
Als enige in Vlaanderen biedt de VUB een master in de politieke wetenschappen: democratie en innovatie aan. Deze masteropleiding bereidt studenten voor op een boeiende carrière als beleidsmaker van morgen. Je leert wat de grote uitdagingen van de samenleving zijn, maar vooral ook hoe je praktisch aan de slag kan gaan om maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Tijdens je master volg je vier verplichte vakken en de rest kan je zelf invullen in functie van je eigen interesses en ambities.
De masterproef is het kroonstuk waarmee je laat zien dat je in staat bent om kritisch te reflecteren op een onderwerp dat je volledig zelf kan kiezen. Zo variëren de thema’s van onze masterproeven van het politiek gebruik van sociale media en de ontwikkeling van stedelijk fietsbeleid, tot separatistische bewegingen in Europa en het handelsbeleid van de EU. Real-life, real-world vaardigheden dus, waarmee je in een brede waaier aan jobs terecht kan.
De Master of Science in de Politieke Wetenschappen: Democratie en Innovatie bestaat uit 3 modules (60 ECTS credits):
- Onderzoek (18 ECTS credits)
- Kernvakken (24 ECTS credits)
- Keuzevakken (18 ECTS credits)
De masterproef wordt opgenomen in het afstudeerjaar. Indien de student voldoet aan de vereisten kan hij/zij desgewenst afstuderen in februari. De student kan de aanvraag om vervroegd af te studeren doen via zijn/haar Self Service Studenten bij de start van het academiejaar.
Master of Science in de politieke wetenschappen: democratie en innovatie
Programma
Studiepunten
Onderzoek
Kiest één type masterproef.
Kernvakken
Keuzevakken
Deze vakken hebben een aanbod voor werkstudenten: Gender, Diversity and Politics, International Security and Strategic Studies, Sustainability: an Interdisciplinary Approach, Islam and Gender, Migratie en de multiculturele samenleving; Global city region Brussels.
Het vak 'Handelsmissie' kan niet worden gecombineerd met een stage.
De student kan na een gemotiveerde aanvraag en goedkeuring door de voorzitter van de opleidingsraad, maximaal 1 keuzevak (6 ECTS credits) vervangen door een mastervak uit een andere opleiding of van een andere universiteit. Het gekozen vak moet ook enig verband houden met de opleiding politieke wetenschappen, afstudeerrichting democratie en innovatie. De student die van deze regeling gebruik wenst te maken, neemt contact op met de studietrajectbegeleider via studietraject.es@vub.be
Kies voor 18 studiepunten uit de onderstaande opties.