Kritische journalistiek
In de opleidingsonderdelen worden inzichten uit de historische wetenschap gegeven, waarbij de focus ligt op het aanleren van een systematisch-kritische houding bij het omgaan met informatie en het beoordelen van argumenten.
Er worden academische perspectieven op de journalistieke praktijk en analysemethoden aangereikt. Evenals toepassingen van de verdiepende kennis van theorieën en concepten over taal, tekst en beeld in de kritische analyse van en onderzoek naar taalkundige, communicatieve, mediale en beeldtoepassingen.
Vakken
In deze micro-credential worden wetenschappelijke onderbouwde manieren om bronnen te beoordelen en te analyseren aangereikt. De opleiding bestaat uit 3 vakken:
Historische Kritiek (6 ECTS, 1ste semester)
Studie van de Journalistiek (3 ECTS, 1ste semester)
Geavanceerde Journalistieke Technieken (3 ECTS, 2de semester)
Toelatingsvoorwaarden
Voor deze micro-credential heb je nodig:
- Een diploma secundair onderwijs
- Basiskennis over journalistiek
- Een gezonde portie interesse in journalistiek en geschiedenis
Maximum aantal deelnemers
Er is geen maximum aantal deelnemers voor deze micro-credential.
1 jaar
Twee vakken vinden plaats in het eerste semester, het derde vak gaat door in het tweede semester.
12 ECTS
Eén ECTS of studiepunt komt neer op ongeveer 25 à 30 uur studiewerk: van les volgen tot een project uitwerken of zelfstandig studeren.
Campus Etterbeek
Deze opleiding wordt georganiseerd op de VUB Main Campus in Etterbeek.
Dag- of avondonderwijs
Deze opleiding kan je volgen in een blended traject van dag- en avondonderwijs. Het vak 'Historische Kritiek' kan je in avondonderwijs volgen. De vakken 'Studie van de Journalistiek' en 'Geavanceerde Journalistieke Technieken' zijn enkel beschikbaar in dagonderwijs.
Wat is een micro-credential?
De micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die meestal ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Het zijn letterlijk ‘micro-opleidingen’.
Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits. Daarin verschillen micro-credentials van andere permanente vormingen, studiedagen of lezingen. De credits en competenties die je behaalt met een micro-credential worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal en kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties.
Micro-credentials zijn belangrijk voor het levenslang leren. In onze snel veranderende maatschappij is het immers essentieel dat iedereen blijft werken aan het vernieuwen van de eigen competenties. Het behalen van een diploma is niet het einde van het leren, maar eerder het begin. Micro-credentials zijn blokjes die je doorheen je leven en je carrière kan opstapelen en combineren om zo je traject zelf verder richting te geven. Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het volgen van micro-credentials. Het zijn korte opleidingen en ze zijn specifiek, je leert enkel wat je nodig hebt om je bij te scholen of te specialiseren.
Daarnaast staat het getuigschrift garant voor je behaalde competenties en zijn de credits transfereerbaar en vaak ook in het buitenland erkend. Je kan micro-credentials ook eindeloos combineren en stapelen, in functie van jouw noden en interesses. Ze zijn een grote troef op je CV.
De kosten
De kostprijs bestaat uit een vast bedrag en een variabel bedrag.
Het vaste bedrag is een kost die je één keer per academiejaar betaalt. Het variabele bedrag is een specifiek bedrag per studiepunt (ECTS) dat je opneemt.
Hoe schrijf ik me in?
Start je online aanmelding hier
Kies voor 'permanente vorming' om je micro-credential te selecteren.
Check hier de aanmeldingsdeadlines
Hulp nodig?
Check hier de FAQ aanmelden en inschrijven
Soorten lesvormen
We zetten maximaal in op blended onderwijs, een combinatie van online lessen en lessen on campus. Zo hoeven cursisten niet per se on campus te zijn als het niet nodig is, maar we geloven ook in de meerwaarde van fysieke lesmomenten.
Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Je kan steeds de lesroosters van het huidige academiejaar bekijken. In het lesrooster kan je terugvinden of een vak online, on-campus of via lesopnames verloopt. Indien je een vak niet terugvindt in het rooster, zal dit via lesopnames te volgen zijn. Je bekijkt het lesrooster best 'per vak'. Zo kan je zelf de inschatting maken of het combineerbaar is.