Hernieuwbare Energietechnologie

Dit programma heeft als doel gevorderde toepassingsgerichte kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot hernieuwbare energietechnologie bij te brengen. Dit alles gebeurt met aandacht voor de actuele ontwikkelingen binnen het domein. Er wordt gestart met de bespreking van de verschillende bronnen van hernieuwbare energie. Daarna komen duurzaamheid en impact aan bod, waarbij onder meer gekeken wordt naar klimaatwijziging en andere milieu-impacten, levenscyclusanalyse, economische impact (TCO, LCOE, ...), sociale impact, en kritische materialen en strategische bevoorradingsketens.

Vervolgens wordt dieper ingegaan op de technologie, waaronder zonne-energie (thermisch + elektrisch), warmtepompen, geothermische energie, waterkracht, energie uit biomassa, en energieopslagsystemen (batterijen, efuels, waterstof, ...). Windenergie wordt enkel summier behandeld omdat het uitgebreid aan bod komt in een apart opleidingsonderdeel.

Tot slot komt de integratie van deze technologieën in de energiemarkt aan bod, met onderwerpen zoals de Belgische elektriciteitsmix, de flexibiliteitsmarkt, oplossingen voor flexibiliteit, sectorkoppeling (slim opladen van elektrische voertuigen, vehicle to grid), en energiegemeenschappen. In het werkcollege worden onder begeleiding vraagstukken uitgewerkt in Python die een directe toepassing zijn van de kennis aangereikt tijdens de hoorcolleges.

 

Vak

Hernieuwbare Energietechnologie (5 ECTS, 2de semester)

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze micro-credential heb je nodig:
  • Een bachelordiploma 
  • Een gezonde portie interesse in hernieuwbare energie  
     
Maximum aantal deelnemers

Er is geen maximum aantal deelnemers voor deze micro-credential.

1 semester

Het vak wordt georganiseerd in het tweede semester.

5 ECTS

Eén ECTS of studiepunt komt neer op ongeveer 25 à 30 uur studiewerk: van les volgen tot een project uitwerken of zelfstandig studeren.

Campus Etterbeek

Deze opleiding wordt georganiseerd op de VUB Main Campus in Etterbeek.

Dag- of avondonderwijs

Deze micro-credential kan enkel in dagonderwijs gevolgd worden.

Wat is een micro-credential?

De micro-credentials zijn kleine opleidingen van academisch niveau die zich richten op specifieke competenties. Ze bestaan vaak uit één of enkele vakken, of delen ervan, die meestal ook worden gegeven in een universitaire bachelor- of masteropleiding. Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Het zijn letterlijk ‘micro-opleidingen’.

Als je slaagt voor de micro-credential, ontvang je een getuigschrift als bewijs dat je de competenties hebt verworven. Je verwerft dus ook echte officiële credits. Daarin verschillen micro-credentials van andere permanente vormingen, studiedagen of lezingen. De credits en competenties die je behaalt met een micro-credential worden erkend in je verdere loopbaan, ook internationaal en kunnen bijvoorbeeld ook leiden tot vrijstellingen bij vervolgopleidingen, ook bij andere instellingen en organisaties.

Micro-credentials zijn belangrijk voor het levenslang leren. In onze snel veranderende maatschappij is het immers essentieel dat iedereen blijft werken aan het vernieuwen van de eigen competenties. Het behalen van een diploma is niet het einde van het leren, maar eerder het begin. Micro-credentials zijn blokjes die je doorheen je leven en je carrière kan opstapelen en combineren om zo je traject zelf verder richting te geven. Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het volgen van micro-credentials. Het zijn korte opleidingen en ze zijn specifiek, je leert enkel wat je nodig hebt om je bij te scholen of te specialiseren.

Daarnaast staat het getuigschrift garant voor je behaalde competenties en zijn de credits transfereerbaar en vaak ook in het buitenland erkend. Je kan micro-credentials ook eindeloos combineren en stapelen, in functie van jouw noden en interesses. Ze zijn een grote troef op je CV.

De kosten

De kostprijs bestaat uit een vast bedrag en een variabel bedrag. 

Het vaste bedrag is een kost die je één keer per academiejaar betaalt. Het variabele bedrag is een specifiek bedrag per studiepunt (ECTS) dat je opneemt. 

Hier vind je de studiegeldtarieven

Hoe schrijf ik me in?


Start je online aanmelding hier
 

Kies voor 'permanente vorming' om je micro-credential te selecteren.
Check hier de aanmeldingsdeadlines

Hulp nodig? 
Check hier de FAQ aanmelden en inschrijven

Soorten lesvormen

We zetten maximaal in op blended onderwijs, een combinatie van online lessen en lessen on campus. Zo hoeven cursisten niet per se on campus te zijn als het niet nodig is, maar we geloven ook in de meerwaarde van fysieke lesmomenten. 

Meestal worden de lessen gegeven gedurende enkele uren verspreid over één semester of één academiejaar. Je kan steeds de lesroosters van het huidige academiejaar bekijken.  In het lesrooster kan je terugvinden of een vak online, on-campus of via lesopnames verloopt. Indien je een vak niet terugvindt in het rooster, zal dit via lesopnames te volgen zijn. Je bekijkt het lesrooster best 'per vak'. Zo kan je zelf de inschatting maken of het combineerbaar is.

Nog vragen?

microcredentials@vub.be
 

Ontdek alle programma's

op het universitair platform voor levenslang leren

Nova Academy
 

Logo Europese Unie financiering

Het nieuwe opleidingsaanbod micro-credentials werd ontwikkeld en bekendgemaakt met de steun van de Europese Unie.