2023_Bio-ingenieur

Jouw programma

Word een wetenschapper met een levenslange houdbaarheidsdatum! In de opleiding Chemie zetten we sterk in op het inoefenen en toepassen van de leerstof die je in de hoorcolleges ziet. Dit beperkt de werklast buiten de lesuren aanzienlijk. Er komen ook laboratoriumexperimenten in chemie en fysica aan bod, waarvoor je de voorbereiding best in het weekend inplant. Reken in totaal op zo een 10 à 15 uren hoorcolleges per week, en ongeveer 11 à 17 uur werkcolleges/practica. In totaal heb je gemiddeld 26 uur per week les.
Het is niet mogelijk om deze opleiding in avondonderwijs te volgen.

Programmainhoud

Bachelorjaren

Chemie is overal. Dat maakt chemie een centrale wetenschap met veel raakvlakken met andere exacte wetenschappen. Daarom staan je eerste bachelorjaren in het teken van een stevige, algemene vorming. In het eerste jaar komen verschillende aspecten van chemie en biochemie aan bod, net als de verwante basiswetenschappen. Die focus wordt in het tweede en derde jaar van de opleiding verlegd naar een breed scala aan chemische subdisciplines, waaronder onder meer organische chemie, analytische chemie en kwantumchemie. We leren je ook wetenschappelijke attitudes aan zodat je de snelle evoluties in de wetenschap vlot kan absorberen.

Door middel van onderzoeksprojecten oefen en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden binnen verschillende domeinen: in de medicinale chemie, kwantum-en computationele chemie, analytische chemie, milieuchemie, (bio-)organische chemie, materiaalchemieen geochemie,... Zo krijg je de mogelijkheid om chemie vanuit verschillende perspectieven te verkennen en doe je authentieke leerervaringen op. Dit bereidt je voor om een voortrekkersrol te spelen in de opbouw van een duurzame maatschappij die voortdurend in evolutie is.

Dankzij de vele keuzevakken in je bacheloropleiding kan je kiezen tussen remediëren of bijspijkeren, verbreden of verdiepen. Zo kan je een traject uitstippelen dat aansluit bij jouw interessesfeer.

Programmainhoud

We organiseren de tweejarige master samen met de Universiteit Gent. Zo bundelen we expertise, bieden je meer keuzevakken en gaan de deuren van gespecialiseerde laboratoria en interuniversitaire onderzoeksgroepen voor je open.

In de masteropleiding krijg je veel meer kansen om te experimenteren. Je maakt onder meer kennis met analysemethoden en toepassingen in de analytische en milieuchemie en de biochemie. Je leert ook hoe de structuur van complexe organische moleculen in elkaar zit, en hoe die je die in een labo kan maken. 

Vanaf het eerste masterjaar heb je de keuze uit 2 specialisaties die je toelaten om vakken te kiezen die jouw interesses het best weerspiegelen: 

Elke specialisatie krijgt input vanuit verschillende onderzoeksgroepen van beide universiteiten waardoor een brede vorming gegarandeerd wordt. Onderzoeksgroepen uit de vakgroep Chemie van de VUB zijn aanwezig in beide specialisaties en worden aangevuld met expertise uit de masteropleidingen Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen: Chemie en Materialen.

Welke specialisatie je ook kiest, je studeert af met hetzelfde masterdiploma Master of Science in Chemistry.

In je tweede masterjaar krijg je de kans om een (verplichte) stage te lopen en ervaring te vergaren in een (onderzoekslaboratorium) in een professionele omgeving: 

  • Bij een bedrijf (bv. Janssen Pharmaceutica)
  • Bij de overheid (bv. Sciensano)
  • Bij een andere universiteit (in binnen- of buitenland)

Je investeert ook in je masterproef: een groot onderzoeksproject dat je zelf kiest en ontwikkelt, in samenspraak met een begeleider van de vakgroep Chemie. 

Meer info over de masters

Je hebt enige voorkennis wetenschappen wiskunde nodig om te starten in deze opleiding. In het secundair volgde je best 4 uur wiskunde per week, 5 uur is comfortabeler.

Programmavakken

Bekijk welke vakken tot je bachelorprogramma behoren.

Bachelor

Bachelor of Science in de Chemie

Standaard traject

Al benieuwd naar je masterprogramma?

Lees er hier alles over!

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. We bieden deze optie dan ook aan voor wie Chemie studeert aan de VUB. 

Je kan vanaf je derde bachelorjaar op Erasmus, maar de opleiding heeft ook heel wat andere uitwisselingsovereenkomsten met universiteiten binnen en buiten Europa. Momenteel hebben we akkoorden met onder andere universiteiten in Frankrijk (Lyon, Parijs en Montpellier), Portugal (Lissabon), Spanje (Gerona) en Nederland (Amsterdam). Je kan vakken opnemen of aan je thesis werken in een buitenlandse universiteit, of je kan de verplichte stage van het tweede masterjaar lopen in een buitenlands labo.

Meer over studeren in het buitenland        Meer info over de masters

Belangrijke info voor bachelorstudenten

Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde nieuwe regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.