Na je studie
Je kan in heel wat sectoren een job vinden met een chemiediploma. Als afgestudeerde master bouw je meestal een loopbaan uit in de chemische, agrochemische of farmaceutische industrie. Hun functies daar zijn heel uiteenlopend: in research en productie, maar ook in verkoop en management. Je vindt ook veel chemici in overheidslaboratoria voor de controle en het onderzoek van eetwaren, drinkwater, radioactieve straling, afvalstoffen en andere milieuaspecten. Je kan als chemicus ook in medische laboratoria, ziekenhuizen en apotheken aan de slag, en tot slot kan je ook wetenschappelijk onderzoek starten ter voorbereiding van een doctoraat.
Marc Ceusters | Compound Development Team Leader bij Johnson and Johnson
"Ik koos voor Chemie om later in de medicinale chemie terecht te komen. Ik werk bij Janssen Pharmaceutica, waar ik startte als medicinale chemist in het basisonderzoek. Nu werk ik als Compound Development Team Leader in het domein van de neurowetenschappen, en in hoofdzaak psychiatrische ziektebeelden. Elk project en elke dag zijn anders."
Masteropleiding
Na je bachelor stroom je door naar je masteropleiding. Na het behalen van je masterdiploma ben je een chemicus met vakkundigheid en multi-inzetbare kennis.
De masteropleiding wordt voor een deel samen met de Universiteit Gent georganiseerd. Onze expertise wordt gebundeld, waardoor je een ruimer aanbod krijgt aan keuzevakken en onderwerpen voor je masterproef. Voor onze tweejarige Engelstalige master Chemistry heb je keuze uit 2 afstudeerrichtingen:
Chemical Theory, (Bio-)Molecular Design and Synthesis
De master Chemical Theory, (Bio-)Molecular Design and Synthesis biedt een diepgaande opleiding in het ontwerp en de synthese van organische moleculen en polymeren, waarbij medicinale chemie, computationele chemie en structuuranalyse uitvoerig aan bod komen. Bovendien worden geavanceerde vakken in theoretische en kwantumchemie voorzien. De hoofdopzet van deze specialisatie bestaat erin om moleculen fundamenteel te begrijpen en zo de (bioactieve) moleculen van morgen te ontwerpen en ook zelf aan te maken.
Analytical and Environmental Chemistry
De master Analytical and Environmental Chemistry omvat het hele gamma van analysetechnieken, waaronder geavanceerde chromatografie, de bepaling van elementconcentraties en isotopenverhoudingen en de analyse van voedingsstoffen en organische polluenten. Het onderzoek spitst zich ook toe op natuurlijke en verstoorde processen in sedimenten, water en atmosfeer. Hierbij komen meerdere analysetechnieken aan bod, maar ook nieuwe staalname- en meettechnieken worden ontworpen, getest en geoptimaliseerd.
Beide specialisaties geven je hetzelfde masterdiploma. Ontdek het volledige programma.
Schakel- en voorbereidingsprogramma's
Heb je een professioneel bachelordiploma of een academisch diploma en wil je graag de masteropleiding Chemistry (Chemie) volgen? Dan kan je een schakelprogramma of voorbereidingsprogramma volgen dat ad hoc wordt samengesteld in samenwerking met de studietrajectbegeleider.
Zou je graag voor de klas staan en heb je een passie voor chemie? Ga dan voor de educatieve master in de wetenschappen en technologie. Je combineert kwaliteitsvol onderwijs in jouw vakdomein met een sterk pakket aan pedagogische en vakdidactische kennis. Geef onmiddellijk les in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
Je competenties voor de arbeidsmarkt
Als master chemicus ga jij de chemie gebruiken om impact te maken op de maatschappij. Duurzaamheid, klimaatopwarming, ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vergroenen van belangrijke producten, onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe energiebronnen,... geen enkele maatschappelijke uitdaging is jou te veel! Naast de theoretische en technische skills in theoretische chemie en modellering, organische synthese en analytische technieken stap je de arbeidsmarkt op met veelzijdige competenties:
- Onderzoeksmentaliteit
- Kritisch denken over data
- Langetermijnplanningen opstellen
- Communicatietechnieken (presentatie, schriftelijke wetenschappelijke verslagen, wetenschappelijke posters, thesis)
- Chemische procestechnologie
- Samenwerken
Welke beroepen kan je uitoefenen?
Je hebt een diploma Chemie kunnen scoren en voelt het borrelen om het werkveld in te springen. Wat nu? Dankzij jouw multi-inzetbare kennis beland je in een brede waaier aan sectoren. Jouw inzichten in de interacties tussen chemische producten zijn van cruciaal belang in de farmacie, maar je komt niet uitsluitend in industriële labo’s terecht. Welke mooie toekomst staat er jou te wachten?
Een greep uit de mogelijkheden:
- In de (petro-)chemische industrie en metaalindustrie: als procesoperator of milieuchemicus, analytisch chemicus, specialist kwaliteitscontrole, R&D wetenschapper (onderzoek en ontwikkeling), specialist procesmodellering & data science
- In de farmaceutische sector: als medicinaal chemicus, farmacoloog of specialist regelgeving
- In de privésector (voedsel- en drankbedrijven, (bio)technologiebedrijven en milieuadviesbureaus): als analytische chemicus en biochemicus, als materiaal- en milieuwetenschapper
- Bij de overheid (van FOD Volksgezondheid tot het Studiecentrum voor Kernenergie): als voedsel- en geneesmiddeleninspecteur, wetenschapper volksgezondheid, specialist chemische veiligheid of als nucleair of forensisch chemicus
- Bij ngo’s, onderzoeksinstituten en andere belangenorganisaties: als milieuactivist, duurzaamheidscoördinator of wetenschappelijk schrijver
- In het onderwijs: als leerkracht scheikunde
- In xxx: als laboratoriumtechnicus
Of je kan als doctoraatsstudent meehelpen aan academisch onderzoek.
Verder studeren
Wil je na het behalen van je masterdiploma nog even verder studeren alvorens je het werkveld intrekt? We bieden meer dan 20 master-na-masteropleidingen en heel wat postgraduaten aan die je academische kennis nog meer verbreden en/of verdiepen. Ook doctoreren behoort tot jouw opties. Een ruim en bijzonder hoogwaardig aanbod. En dus een extra troef op je cv. > doctoreren personaliseren
Ons onderzoek
Prof. Dr. Steven Ballet, hoofd van de Onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) van de Vrije Universiteit Brussel, ontving de internationale Evotec prijs voor Excellentie in Moleculair Design van de Franse Société de Chimie Thérapeutique (SCT). Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een generisch toolmolecule dat toelaat geneesmiddelontwikkeling te versnellen. Bij deze techniek worden natuurlijk eiwitten nagebootst.
Sluit je aan bij onze community van alumni
Een VUB-diploma levert je niet alleen een sterk visitekaartje op de arbeidsmarkt op, maar ook een netwerk waar je op kan bouwen om je eigen professionele ambities waar te maken en het verschil te maken in de wereld. Meer redenen nodig? We sommen er enkele voor je op.
- Voordelen op en naast de campus. Een BasicFit-jaarabonnement tegen halve prijs, studententarief in de Resto... Oud-student zijn loont met de digitale alumnipas.
- Hulp bij het solliciteren. Als pas afgestudeerde alumnus is het soms nog even zoeken om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Wij helpen je bij het maken van een vliegende start.
- Netwerken. Word lid van je facultaire- of opleidingsalumnivereniging. Zo ben je mee met de ontwikkelingen binnen je vakgebied en de laatste netwerkevents.