Kiezen voor Chemie

De wereld rekent op jou, want die wereld wil vernieuwen op een duurzame manier. Alles en iedereen is chemie, een fascinerend spel van dansende atomen en moleculen. Wil jij gebruiksvoorwerpen, voedingswaren, geneesmiddelen, verven en materialen produceren, zuiveren, controleren en verbeteren? En wil jij bovendien de uitdaging aangaan om dit met steeds meer zorg voor economisch verantwoorde, energiezuinige en milieuvriendelijke productiemethoden te doen? Dan ben jij in je element bij de opleiding Chemie!

Chemie
De masterchef die een snuifje zout toevoegt. De Formule 1-piloot die zich in zijn racewagen van composietmateriaal laat zakken. De dokter die een gloednieuw geneesmiddel voorschrijft, afkomstig van een natuurlijk product geëxtraheerd uit een plant in het regenwoud. Chemie is overal.

Is Chemie iets voor jou?

Voel jij het borrelen om mee aan de basis te zitten van ons modern comfort en maatschappelijk welzijn? Wil jij onderzoek doen naar nieuwe moleculen en materialen met bijzondere eigenschappen, in universitaire of openbare onderzoekinstituten of industriële labo’s? Meewerken aan energiezuinige en milieuvriendelijke materialen en processen? Je inzicht in de interacties tussen chemische producten en het leefmilieu toepassen om actuele problemen op te lossen? Als je hiervan enthousiast wordt, dan is deze opleiding zeker iets voor jou! 

Omdat de chemie voor grote uitdagingen staat, is er steeds meer nood aan economisch verantwoorde, energiezuinige en milieuvriendelijke productiemethoden. Daarvoor is een grondige kennis van moleculen en hun reacties essentieel. De opleiding Chemie staat voor een stevige, diepe theoretische vorming waarbij je experimentele know-how opdoet en een kritische geest ontwikkelt. Bovendien heb je veel vrijheid om het programma aan te passen aan jouw interesses en kan je een deel van je opleiding in het Engels of in het buitenland volgen.

Studeer in het hart van Brussel. Je volgt les dicht bij Europese instellingen en waar veel topbedrijven gevestigd zijn. Maar ook op de campus vind je alle voorzieningen, zoals een studentenrestaurant, studieruimtes en sportgelegenheden. En dat op wandelafstand van het station waar je zowel de trein als metro neemt naar het centrum. What else? 

Ontdek meer over het DNA van de VUB

Killian Delvalle | Student Chemie

“Chemie is een oneindige en fundamentele lego set en de opleiding leert ons steeds complexere structuren te bouwen en begrijpen.”

Waarom deze opleiding?

Wetenschappelijk inzicht

De wetenschap is geen statisch gegeven. Elke dag worden nieuwe inzichten aangeboord, oude inzichten bijgeschaafd. Meer nog, we rekenen op jou om die explosieve groei van kennis mee aan te wakkeren. Het betekent ook dat de VUB je niet probeert om te toveren tot een wandelende encyclopedie. We leren je net die inzichten en wetenschappelijke attitudes aan waardoor je snelle evoluties in de wetenschap steeds weer weet te absorberen en te integreren in je bestaande kennistank. Je hele leven lang zelfs.

Waarom deze opleiding?

Hands-on mentaliteit

Vanaf het eerste bachelorjaar ga je meteen zelf aan de slag in het labo. Je begint dan met het ontwikkelen van je competenties in het labo als onderdeel van de vakken ‘Chemie: bouw van de materie en chemische reacties’ en ‘Aanvullingen van chemie’. In de daaropvolgende jaren ga je je praktische en technische laboratoriumvaardigheden verder vormen, tijdens o.a. het verdiepende keuzevak ‘Practicum organische chemie’. Hier leer je de basishandelingen van de organische synthese. Daarnaast leer je in het verplichte vak ‘Analytische chemie’ welke basishandelingen nodig zijn voor de exacte bepaling van de chemische samenstelling van monsters. Je past verschillende analytische technieken toe in het laboratorium en besteedt veel aandacht aan de accuraatheid van een analyseprocedure en aan de toevallige fouten op het finale resultaat.

In kleine groepjes leer je nauwkeurig experimenten uit te voeren en op een veilige en milieuvriendelijke manier omgaan met chemicaliën.

Waarom deze opleiding?

Computationele chemie

Het is niet langer ondenkbaar dat de speurtocht naar nieuwe chemicaliën in de toekomst voor een groot gedeelte met de computer zal gebeuren in plaats van langdurige en soms gevaarlijke experimenten in het laboratorium. Deze in silico ontwikkeling kan dankzij de combinatie van kwantumchemie en krachtige computers. Atomen, moleculen en chemische reacties kunnen nu volledig met de computer gesimuleerd worden.

Aan de basis van deze ontwikkeling ligt de kwantumchemie, waarbij de principes van de kwantummechanica worden toegepast op concrete problemen in de chemie. In de bacheloropleiding is hierrond een volledig traject voor je uitgestippeld. Enerzijds bestaat het uit een theoretische vorming in de vakken ‘Inleiding tot de kwantumchemie’ en ‘Fysicochemie: kwantumchemie’. Anderzijds leer je chemische systemen modelleren en chemische reacties simuleren via computationele chemie software, bij ‘Projectwerk fysische en computationele chemie’ en ‘Introduction to Computational Chemistry’.

In de masteropleiding "Chemical Theory, (Bio)Molecular Design and Synthesis" werk je dan weer aan een integrated practicum. In groep en op masterniveau pak je een onderzoeksprobleem aan, waarbij organische synthese gecombineerd wordt met computationeel werk.

Waarom deze opleiding?

Onderzoeksmentaliteit

Een goede onderzoeksmentaliteit is een van de hoofddoelstellingen binnen de opleiding Chemie. Wetenschappelijk onderzoek is uitermate belangrijk en zit daarom al vanaf je eerste bachelorjaar in veel vakken verweven. Als chemicus in wording ervaar je een onderzoeksomgeving van dichtbij. Je krijgt de kans om binnen te kijken bij onze eigen onderzoekers - in kleine groep, en ook samen met doctoraatsstudenten en postdoc onderzoekers.

Ontdek waar wij bij de VUB onderzoek naar doen!

Er zijn drie centrale onderzoeksgroepen in de vakgroep Chemie:

Interesse in onderzoek?

Vind hier meer info over doctoreren!

Onderzoek in de praktijk

Prof. Dr. Philippe Claeys leidt de onderzoeksgroep Analytical- Environmental- & Geo-Chemistry (AMGC). In de jaren '90 stond hij aan de wieg van het onderzoek naar Chicxulub, de krater in Yucatan die naar alle waarschijnlijkheid het einde van het dinotijdperk inluidde. Wanneer Prof. Dr. Philippe Claeys niet de wereld rondreist op zoek naar aanwijzingen om de 4,5 miljard jaar durende evolutie van planeet Aarde beter te begrijpen, werkt hij graag in het lab met PhD-studenten en collega's aan projecten variërend van astrobiologie tot geo-bio-archeologie. Een actueel onderzoeksonderwerp is momenteel de zoektocht naar meteorieten in de blauwe ijsvelden van Antarctica, samen met partners van de ULB en het National Institute of Polar Research in Tokyo.

2023_STEVEN_BALLET_VUB

Prof. Dr. Steven Ballet, hoofd van de Onderzoeksgroep Organische Chemie (ORGC) van de Vrije Universiteit Brussel, ontving de internationale Evotec prijs voor Excellentie in Moleculair Design van de Franse Société de Chimie Thérapeutique (SCT). Hij kreeg de prijs voor de ontwikkeling van een generisch toolmolecule dat toelaat geneesmiddelontwikkeling te versnellen. Bij deze techniek worden natuurlijk eiwitten nagebootst.

Lees het volledige artikel

Prof. Dr. Steven Ballet | Onderzoeksgroep ORGC

"We hopen zo een stap verder te zetten in de ontwikkeling van geneesmiddelen voor bijvoorbeeld cardiovasculaire ziektes en pijn."