Voedingsbiotechnologie

In deze afstudeerrichting Voedingsbiotechnologie ligt de nadruk op de fundamentele studie en de toepassingen van de productieprocessen in de voedingsindustrie, de agrochemie en de chemische en farmaceutische industrie. Micro-organismen en enzymen spelen hierbij een belangrijke rol. Verder wordt aandacht besteed aan de chemische, nutritionele en technologische aspecten van levensmiddelen, voedselveiligheid en de relatie tussen voeding en gezondheid. Ook nieuwe trends zoals predictieve microbiologie en functionele levensmiddelen komen aan bod.

Het studiepakket bestaat uit vijf modules:
- verdiepende en gespecialiseerde studiedelen
- afstudeerrichting
- industriële stage
- masterproef
- keuze-opleidingsonderdelen

Master of Science in de Bio-ingenieurswetenschappen: chemie en bioprocestechnologie: voedingsbiotechnologie

Verdiepende en gespecialiseerde studiedelen

Studiepunten

Masterjaar 1

Protein Engineering
3 ECTS
Bio-informatica: toepassingen
3 ECTS
Industriële microbiologie
7 ECTS
Biochemische ingenieurstechniek
6 ECTS
Geïntegreerd practicum industriële biotechnologie
3 ECTS
Inleiding tot de micro- en nanobiotechnologie
3 ECTS
Geïntegreerd practicum structuur en functie van eiwitten
3 ECTS
Proteïnechemie, functie en structuur
5 ECTS
Business Management and Entrepreneurship
3 ECTS

Masterjaar 2

Downstream Processing
3 ECTS
Industriële Biotechnologie en Systeembiologie, incl. Intellectueel Eigendomsrecht
3 ECTS
Business Aspects of Technology: Biotechnology
3 ECTS
Chemische procesregeling
4 ECTS
Data Science in Biotechnology
4 ECTS

Afstudeerrichting: voedingsbiotechnologie

Studiepunten

Masterjaar 1

Levensmiddelenmicrobiologie
4 ECTS
Landbouwgewassen
4 ECTS
Food Processing and Preparation: History and Traditions
3 ECTS
Levensmiddelenchemie
4 ECTS
Vlees en zuivel
6 ECTS

Masterjaar 2

Geïntegreerd practicum levensmiddelenfermentatie op pilootschaal
3 ECTS
Brouwerijtechnologie
3 ECTS

Industriële stage

Studiepunten

 De stageperiode valt tussen het eerste en het tweede masterjaar tijdens de maanden juli, augustus of september.

Industriële stage
4 ECTS
Industriële stage
7 ECTS
Handelsmissie
7 ECTS

Masterproef

Studiepunten

Masterproef Bio-ingenieurswetenschappen
30 ECTS

Keuze-opleidingsonderdelen

Studiepunten

Je kiest voor 6 ECTS-credits uit onderstaande opties (of 3 indien je de stage van 7 ECTS-credits kiest)

Duurzame Chemische Biotechnologie

Reaction and Transport
3 ECTS
Sustainable Chemical Processes
4 ECTS

Micro- en Nanobiotechnologie

Micro- and Nanofabrication
3 ECTS
Biofabricatie
3 ECTS
Visualization of biomolecules and cells using electron microscopy
3 ECTS
Nano-imaging en manipulatie met probe-microscopie
3 ECTS
Optical bio-imaging and single-molecule microscopy
3 ECTS

Medische Biotechnologie

Toegepaste immunologie
3 ECTS
Molecular Parasitology
3 ECTS
Cellular and Molecular Immunology
3 ECTS
Fysiologische engineering en cellulaire engineering
3 ECTS

Synthetische Biotechnologie

Molecular Microbiology
3 ECTS
Cellular Biology
4 ECTS
Moleculaire plantenbiotechnologie
3 ECTS

Agrobiotechnologie

Plantaardige productiesystemen
5 ECTS
Moleculaire plantenbiotechnologie
3 ECTS
Agroecology
3 ECTS
Molecular Plant Breeding
6 ECTS

Chemie

Synthesis and Structure of Peptides
3 ECTS
Medicinal Chemistry
4 ECTS
Kinetiek van chemische en fysische processen
4 ECTS
Inleiding tot de polymeerchemie
3 ECTS
Advanced Thermal Analysis
3 ECTS
Moleculaire structuurbepaling
3 ECTS
Density Functional Theory
4 ECTS
Peptidomimetics
3 ECTS
Asymmetric Synthesis
3 ECTS

Proefdierkunde

Laboratory Animal Science 1
3 ECTS
Laboratory Animal Science 2
3 ECTS

Technologisch Ondernemen

Entrepreneurship
3 ECTS
Technological Business Development Project - EUTOPIA Learning Unit
3 ECTS
Milieurecht
3 ECTS
Biotechnology Regulation
3 ECTS

Andere keuzestudiedelen

Environmental Chemistry
3 ECTS
Microbial Life in Extreme Conditions
3 ECTS
Reason and Engage
3 ECTS
Enzymkinetiek en enzymmechanismen
3 ECTS
Totaal aantal studiepunten
120