Burgerlijk Ingenieur-architect

Jouw programma

Jij gaat je steentje bijdragen aan architecturale en duurzame parels! Je hebt als Burgerlijk Ingenieur-architectstudent een redelijk gevuld lessenrooster met veel variatie. In de voormiddag krijg je vaak hoorcolleges, in de namiddag kan je die theorie dan meteen toepassen in de werkcolleges. Reken in totaal op zo'n 36 uren les, waarvan ongeveer 19 uur practica en oefeningen. Eén dag in de week ben je quasi de hele dag in het architectenatelier aan het werk voor het vak ’Ontwerpatelier'. Daarnaast dien je dagelijks ook pakweg 1,5 uur tijd te voorzien voor zelfstudie, in het weekend kan je hier best zelfs halve dagen voor voorzien.

Programmainhoud

Bachelorjaren

De opleiding is opgebouwd rond drie pijlers: ingenieurswetenschap, architectuurwetenschap en architectonisch ontwerpen.

In de eerste twee bachelorjaren krijg je een brede wetenschappelijke basis: wiskunde, chemie, mechanica, chemie, fysica, materiaalkunde,... Tegelijk duik je al stevig in de praktijk. Zo sleutel je in ons architectenatelier aan maquettes en plannen voor je ontwerpproject. Want de ruggengraat van de opleiding is het architectonisch ontwerpen

Jaarlijkse thema's van het vak Ontwerpatelier zijn:

  • Mens & aanpasbaarheid (eerste bachelorjaar)
  • Habitat & erfgoed (tweede bachelorjaar)
  • Stad & structuur (derde bachelorjaar)

In vakken als Beeld, vorm en kleur kan je je creatief helemaal uitleven. Zo vertaal je een zelfgekozen gebouw naar een kostuum of ander kunstobject.

In architectuurwetenschap gaan we dieper in op de kunst en betekenis van het bouwen: de architectuurtheorie. Je leert meer over de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw, en vanaf je derde bachelorjaar ga je nadenken over wat architectuur volgens jou moet zijn.

De basiswetenschappen verfijn je verder in de tweede en derde bachelor met toegepaste wetenschappelijke studiedelen als bouwfysica en materialenleer. Vanaf het tweede jaar zal je ook enkele bouwtechnieken bestuderen, zoals elektrische installaties, en licht- en verlichtingstechnieken. Deze bouwtechnische kennis vormt een belangrijk aspect binnen de opleiding en zal fungeren als het fundament voor je architecturale ontwerpen.

Doorheen de opleiding zetten we erg in op duurzaamheid en circulair bouwen.

Programmainhoud

In de masterthesis breng je een onderzoeksproject naar keuze tot een goed einde. Je kan ervoor kiezen om jouw onderzoek te koppelen aan de Advanced Design Studio om enerzijds je bevindingen al ontwerpend te testen en anderzijds je ontwerpbeslissingen wetenschappelijk te onderbouwen. Het is een werkstuk dat blijk geeft van je vermogen om te analyseren, synthetiseren en zelfstandig en probleemoplossend te denken. Uiteraard kan je op heel wat begeleiding rekenen van je begeleiders en promotoren.

In de master kan je kiezen om stage te lopen in een bouwbedrijf, architectuurbureau, onderzoeksinstituut of andere sector. Je kiest zelf in welke sector je jouw 40 of 60 werkdagen doorbrengt, en of je dat in België of in het buitenland doet. Het is de ideale manier om kennis te maken met de professionele werkcontext en ervaring op te doen.

Meer info over de masters

Een goede voorkennis en aanleg voor wiskunde en wetenschappen is noodzakelijk voor deze opleiding. In het secundair volgde je best 5 à 7 uur wiskunde per week. Een voorkennis fysica en chemie is een pluspunt. De lessen starten weliswaar van nul, maar vorderen snel.

Programmavakken

Bekijk welke vakken tot je bachelorprogramma behoren.

Bachelor

Bachelor of Science in de Ingenieurswetenschappen: architectuur

Standaard traject

Al benieuwd naar je masterprogramma?

Lees er hier alles over!

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan een buitenlandse ervaring je persoonlijke ontwikkeling verrijken. Als je Ingenieurswetenschappen studeert, kan je tijdens je masterjaren 1 of 2 semesters in het buitenland studeren via Erasmus. Bijvoorbeeld aan universiteiten in Lille, Marseille, Cottbus, Milaan, Rome, San Pablo, Valencia, Gothenburg of Lausane. Daarnaast organiseert onze studentenvereniging bru:tecture elk jaar een fijne architectuurreis, bijvoorbeeld naar New York, Milaan, Berlijn of Lissabon. Ook als je van reizen houdt, zit je bij ons dus goed!

We raden je zeker aan om in de master stage te lopen, dat kan zowel in een binnen- als buitenlands bedrijf.

Meer over studeren in het buitenland        Meer info over de masters

Belangrijke info voor bachelorstudenten

Start je als nieuwe student aan jouw eerste bachelorjaar? De Vlaamse overheid voerde nieuwe regels in, geldend vanaf het academiejaar 2023-2024, voor alle Vlaamse universiteiten:

Je zal verplicht het modeltraject (doorgaans 60 studiepunten) van het eerste bachelorjaar moeten opnemen. Op basis van uitzonderlijke omstandigheden, een bijzonder statuut of indien je reeds een Bachelor- of Master-diploma hebt behaald, is het mogelijk om een uitzondering aan te vragen.

Vanaf de start van het eerste bachelorjaar in 2023-2024, zal je in twee academiejaren moeten slagen voor alle vakken van het eerste bachelortraject. Indien je na twee academiejaren niet slaagt voor je eerste bachelortraject, wordt een inschrijving voor dezelfde opleiding geweigerd aan alle universiteiten in Vlaanderen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om de studietrajectbegeleider te contacteren van je gewenste opleiding.