Kiezen voor Burgerlijk Ingenieur-architect
Wil je ontwerpen maken die ook wetenschappelijk en technisch onderbouwd zijn? Waarbij wetenschap en creativiteit perfect samengaan? Dan ben je bij onze opleiding Burgerlijk Ingenieur-architect aan het juiste adres. Architectuur is een intensieve wisselwerking tussen al die componenten. Ook is elk bouwwerk de uitdrukking van jouw visie. Laat je inspireren en voed je analytische geest. Klaar om in het architectenatelier aan maquettes en schetsen te werken? De hechte community werkt zeker motiverend! Met thema's als duurzaamheid en circulair bouwen als rode draad word je een Burgerlijk Ingenieur-architect die de toekomst aan kan.
Is Burgerlijk Ingenieur-architect iets voor jou?
Je krijgt een goede mix van leren ontwerpen, techniek en wetenschap. Zo word je een échte ingenieur die onderbouwde ontwerpen maakt. Naast een stevige portie wiskunde en mechanica, ben je vooral in ons architectuuratelier aan de slag. Eerst schets je plannen met de hand, daarna met AutoCAD. En wanneer je met lasercutters en 3D-printers uit het FabLab aan je maquettes sleutelt, breng je je creaties helemaal tot leven. Intussen krijg je ook allerlei fijne opdrachten, zoals een zelfgekozen gebouw creatief vertalen naar een kostuum of ander kunstobject. Daarnaast werken we samen aan jouw presentatieskills om je ontwerpen voor te stellen. Dat komt zowel nu als later in je loopbaan van pas.
Studeer in het hart van Brussel. Je volgt les dicht bij Europese instellingen en waar veel topbedrijven gevestigd zijn. Maar ook op de campus vind je alle voorzieningen, zoals een studentenrestaurant, studieruimtes en sportgelegenheden. En dat op wandelafstand van het station waar je zowel de trein als metro neemt naar het centrum. What else?
Waarom deze opleiding?
Wetenschap en creativiteit
De opleiding Burgerlijk Ingenieur-architect is doelbewust breed. Je start met het leggen van een degelijke wetenschappelijke en bouwtechnische basis. Dat moet ook als je wil dat jouw ontwerpen de tand des tijds overleven. Je verdiept je in de kunst van het bouwen en ontwikkelt je creatieve vaardigheden bij het ontwerpen van projecten van a tot z. Jouw inventiviteit en creativiteit gaan hand in hand. Deze combinatie zal ook in jouw latere carrière een vaste waarde worden.
Waarom deze opleiding?
Maatschappelijke relevantie
Hoe mensen wonen, zich verplaatsen, werken, zich ontspannen, kortom, hoe ze leven, wordt weerspiegeld in de architectuur. Tegelijkertijd beïnvloedt de architectuur op haar beurt ook mens en maatschappij. Je verwerft de nodige inzichten in architectuurtheorie en -geschiedenis, erfgoed en duurzaamheid die je zullen helpen om maatschappelijk en cultureel relevante ontwerpen te maken, want jij zal middenin het spanningsveld tussen wetenschap en maatschappij werken.
Vanaf dag één zijn duurzaam en circulair ontwerpen kernwaarden doorheen de opleiding. Deze kritische maatschappelijke inslag blijft crescendo gaan in je masterjaren. Door te onderzoeken hoe een site in het Brusselse kan worden verbeterd, word je ondergedompeld in de wereld van stedelijke ontwikkeling. Het leven zoals het is, want je kan niet van een wit blad vertrekken. Je moet namelijk rekening houden met milieu-, constructie- en omgevingsaspecten. Je leert je ontwerpen verfijnen en ze een stedelijke, duurzame meerwaarde te geven.
De ideale werf voor ons is er namelijk één zonder afvalcontainer. We proberen geen vervuilende materialen te gebruiken en zo weinig mogelijk weg te gooien. Duurzaam en circulair bouwen betekent ook nadenken over hoe leegstaande gebouwen een nieuwe functie kunnen krijgen in plaats van ze af te breken. Denk maar aan de lege kantoorgebouwen in de Europese Wijk in Brussel die omgevormd worden tot woningen.
Aan de VUB is duurzame ontwikkeling geen loze belofte. We blikken verder dan wat isolatie hier en wat ecologische materialen daar. Wie als architect sociaal relevant wil zijn en blijven, moet helpen bouwen aan de samenleving van de toekomst. Die visie vind je aan de VUB zowel in je cursussen als in de ateliers vaak terug.
Waarom deze opleiding?
Probleemoplossend vermogen
Ook je probleemoplossende vaardigheden worden in de opleiding stevig ontwikkeld. Als je je plannen later uitvoert, word je immers vaak geconfronteerd met beperkingen van ruimte, budget en beschikbare technologie. Maar je weet hoe je deze obstakels kan oplossen, met bestaande methoden en technieken of met nieuwe, die je zelf bedenkt.
Judith Cools | Studente Burgerlijk Ingenieur-architect
“Creativiteit is voor mij belangrijk. Deze passie verder ontwikkelen in combinatie met ingenieurswetenschappen sprak me daarom juist aan in deze opleiding. Ik vind het fijn dat ik studeren kan afwisselen met ontwerpen. Tijdens onze uitstappen en werfbezoeken zie je concreet wat de theorie betekent en dit helpt je de leerstof beter te begrijpen. De VUB is een echte voorloper op vlak van duurzaam bouwen en dat speelde zeker mee in mijn keuze voor deze universiteit."