
Vrij en kwaliteitsvol onderzoek aan de VUB
De onafhankelijke, eigenzinnige VUB werd geboren op 1 september 1969 en kende meteen een snelle groei. Die ging gepaard met onvoorziene kosten. Daarom richtte men een steunfonds op, vandaag bekend als het VUB Wetenschappelijk Steunfonds.
Het fonds wil jaarlijks 25.000 euro inzamelen voor wetenschappelijke prijzen en de organisatie van seminaries. In 2024 steunt het fonds het onderzoek binnen de leerstoel Sporen van het verzet.
De VUB vormt een dynamische omgeving voor zowel jonge, creatieve onderzoekers als experten met wereldfaam. Een plek waar professoren en studenten de vrijheid krijgen om te denken, te onderzoeken en te innoveren. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten haar beschermen en voeden. Ondanks subsidies voor onderzoek uit verscheidene bronnen, blijven er knelpunten.
Jouw bijdrage geeft financiële ademruimte aan onafhankelijke denkers. En dat levert creatieve, innovatieve oplossingen op die de hele samenleving ten goede komen.
Voor wie en wat?

Jonge onderzoekers
Jonge onderzoekers aan het begin van hun carrière komen vaak niet in aanmerking voor grotere onderzoeksubsidies. Maar enkel met de financiële ruimte om hun vleugels te spreiden, kunnen ze tot innovatieve oplossingen komen voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Het VUB Wetenschappelijk Steunfonds steunt net die jonge onderzoekers en investeert zo mee in de maatschappij van morgen.
Interdisciplinair onderzoek
Er is ook behoefte aan bijkomende steun voor interdisciplinair onderzoek. De meest waardevolle doorbraken gebeuren vandaag op het raakvlak van aanverwante disciplines, of door kennis uit sterk verschillende disciplines samen te brengen. Interdisciplinair vrij onderzoek is onmisbaar voor het voortbestaan van onze samenleving.

Prijzen
Het VUB Wetenschappelijk Steunfonds lauwert verdienstelijke onderzoekers met 2 prijzen:
- De Prijs Hilde Bruers: ter ondersteuning van het klinische en translationele biomedische onderzoek.
- De Prijs Paul De Vroede: ter ondersteuning van doctoraatsonderzoek met maatschappelijke relevantie in de humane wetenschappen.

V.l.n.r.: prof. dr. Koen Putman, secretaris Jhony Van Steen, vicerector voor onderzoek prof. dr. Pieter Ballon en laureaat Hilde Bruersprijs prof. dr. Herman Tournaye (2024).

Op 26 maart 2025 ontving dr. Jessie Gevaert de Paul De Vroede Prijs voor haar onderzoek naar welzijn bij zelfstandigen
Dr. Jessie Gevaert, onderzoeker aan het Brussels Institute for Social and Population Studies (BRISPO) van de VUB, is bekroond met de Paul De Vroede Prijs. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan doctoraatsonderzoek in de humane wetenschappen met een duidelijke maatschappelijke impact.

Jhony Van Steen (4e van links) op de lancering van de leerstoel
Het steunfonds ondersteunt onderzoek naar verzet
Op 17 mei werd de VUB-leerstoel Sporen van het Verzet gelanceerd in het stadhuis van Brussel. Onder leiding van professor hedendaagse geschiedenis Nel de Mûelenaere en Dany Neudt van de vzw Helden van het Verzet, zal de leerstoel gedurende 4 jaar onderzoek coördineren naar het Belgisch verzet tijdens WOII en die kennis delen met het brede publiek. Het VUB Wetenschappelijk Steunfonds steunt deze leerstoel met een gift van 25.000 euro. De secretaris van het steunfonds, Jhony Van Steen, vertegenwoordigde het fonds bij deze inhuldiging.
Schenk nu en maak het verschil!
Schenk online of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding GIFT 167. Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.