Pierre KOMPANY (°1947)
Beroep: Politicus
Nationaliteit: Belgisch
Waarom een eredoctoraat?
Woensdag 17 november. Pierre Kompany ontvangt een eredoctoraat van de VUB en het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als erkenning voor zijn invloedrijke rol als politiek vluchteling, als geëngageerd politicus en als eerste zwarte burgemeester van een Belgische gemeente.
Het uitzonderlijke traject van een voormalige sans papiers
In 1975 arriveert Pierre Kompany als sans papiers in België. Hij is Congo ontvlucht na een gevangenisstraf van meer dan 13 maanden te hebben uitgezeten voor zijn betrokkenheid bij een studentenprotest tegen het steeds dictatorialer wordende regime van Mobutu. Het zal tot 1982 duren vooraleer hij zijn papieren krijgt en hij zich eindelijk Belg mag noemen. Al snel is hij ook politiek actief, meer bepaald als militant van de PS, de Waalse socialistische partij. In 2006 - hij is dan 58 jaar - vraagt de partij hem zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ganshoren. Hij raakt verkozen en wordt schepen in de nieuwe gemeenteraad. In 2014 figureert hij op de lijst van de CDH (Centre Démocrate Humaniste) voor de Brusselse gewestverkiezingen en wordt verkozen als volkvertegenwoordiger in het Brusselse parlement, een succes dat hij herhaalt bij de gewestverkiezingen van 2019. Tegen dan is hij ook al burgemeester van Ganshoren, nadat de lijst ProGanshoren, waar hij in 2018 op figureert als kandidaat-burgemeester bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, de meeste stemmen binnenhaalt. De titel van eerste zwarte brugemeester van een Belgische gemeente nemen ze hem nooit af.
"My difference has always been my strength. My respect for others an asset."
Over zijn carrière
Hoge windturbines vangen veel wind
In 1988 studeert Pierre Kompany af als industrieel ingenieur, afdeling luchtvaart. Met zijn eindwerk voor een turbine met verticale rotatie-as behaalt hij in 1997 en 1998 gouden medailles op de uitvinderssalons van Brussel en Genève.
Handig met de voeten
Pierre Kompany is natuurlijk de vader van stervoetballer Vincent Kompany. Maar zelf kan hij ook aardig om met de bal. In de jaren zeventig speelt hij zelfs mee met tweedeklasser K.R.C. Mechelen, dat later promoveert tot eerste klasse.
Kongolees met respect voor België
Spontaan associeert iedereen hem met zijn zoon Vincent, maar Pierre Kompany (71) is zelf ook een bijzonder figuur. Getekend door het regime van mobutu in congo kwam hij in 1975 als ‘sans papier’ in België aan. Ruim 40 jaar later is hij de eerste zwarte burgemeester van België (in de Brusselse gemeente Ganshoren). Hij is het bewijs dat België erin slaagt om stilaan zijn koloniaal verleden achter zich te laten. Zelf heeft hij nooit zijn afkomst verloochend, maar tegelijk spreekt hij met veel respect over zijn nieuwe thuisland.
Van Kongo naar Ganshoren
In 1975 ontvlucht Pierre Kompany het voormalige Zaïre en belandt als 'sans papiers' in België. 43 jaar later wordt hij ingezworen als eerste zwarte burgemeester van België.
Van compagnie naar Kompany
Pierre's grootvader was ontvanger bij een mijnbouwbedrijf. Men zei van hem: het is het einde van de maand, de 'kompany' zal weer langskomen. De naam bleef kleven.
Wat is een eredoctoraat?
Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij. Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB.
Alles over eredoctoraten