Waarom een eredoctoraat? 

Martti Koskenniemi is een wereldwijde autoriteit op het vlak van internationaal recht. De band tussen recht en macht staat centraal in zijn werk. Sinds de publicatie van From Apology to Utopia: The Structure of International Legal Argument (1989), maar vooral The Gentle Civilizer of Nations: The Rise and Fall of International Law 1870-1960 (2001) is prof. Koskenniemi incontournable voor het internationaal recht, de rechtstheorie en de rechtsgeschiedenis.

Het werk van Prof. Koskenniemi is essentieel voor duizenden onderzoekers om te begrijpen waarom de koloniale en economische machtsverhoudingen de neutraliteit van het internationaal recht hebben ondergraven.

"De wereld is moeilijk te begrijpen, het is een plek vol tegenstrijdigheden."

Over zijn carrière

Prof. Koskenniemi slaat een brug met de politieke wetenschappen en de ideeëngeschiedenis, waar de belangstelling voor internationaal recht de jongste decennia aanzienlijk is gegroeid. Hij koppelt wetenschappelijke excellentie aan maatschappelijk engagement. Bovendien is hij zelf ook als diplomaat actief geweest van 1976 tot 1996, onder andere als hoofd van de juridische dienst van het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Martti Koskenniemi is voorgedragen door de faculteit Recht en Criminologie.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten