Waarom een eredoctoraat? 

In mei 2011 overhandigt VUB-rector Paul De Knop het eredoctoraat aan Marleen Temmerman. 

Kwestie van waardigheid

Haar wetenschappelijke bijdragen en boeken rond veelal vrouwenkwesties vertegenwoordigen zowel maatschappelijk als academisch waardevol materiaal. De VUB houdt van diepgaand onderzoek naar sociale thema’s die onterecht in het duister blijven staan. Ze stimuleert de integere strijd die de menselijke waardigheid centraal stelt en daarbij eer en roem in zijn vaart blind passeert. Temmerman belichaamt en verbindt wetenschap en betrokkenheid op een manier die van een nederige grootsheid getuigt. 

Bescheiden en zonder veel drang naar publieke verering: Marleen Temmerman richt haar blik op haar doel. Ze kent haar kracht, ze hoopt op impact. Een vrouw die vecht voor de rechten en de gezondheid van vrouwen en zwakkeren over de hele wereld, die regelrecht ingaat tegen de onderdrukking en het geweld dat voor velen van hen bittere realiteit is. Wat in het kielzog van haar acties ligt, hoort erbij. Haar betrokkenheid inspireert; haar strijd is van haar, maar gaat iedereen in de hele wereld aan. 

"I don't feel like a world improver, I choose things I can do something about, and I do them."

Over haar carrière

Expertise waar het nodig is.

In 2015 wordt marleen directeur van de afdeling verloskunde in het aga khan ziekenhuis in kenia.

1994: Oprichting international centre for reproductive health (icrh)

1995: Eerste belgische vrouwelijke hoogleraar gynaecologie

2012: Hoofd van het departement voor reproductieve gezondheid en onderzoek bij de who

Vrouw voor vrouwen

1986 – 1992. Marleen Temmerman verlaat België om vier jaar in Kenia te wonen en werken. Het is 1992 als ze na haar terugkeer als gynaecologe begint in het UZ Gent. Tijdens haar loopbaan helpt ze meer dan 18.000 vrouwen hun kind(eren) op de wereld zetten, ook ver over onze landsgrenzen heen.  

Later, in 1994, richt Marleen Temmerman mee het International Centre for Reproductive Health (ICRH) op. Het ICRH heeft afdelingen in Kenia, Mozambique en België en investeert in projecten in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Europa. Het multidisciplinair centrum doet onderzoek naar reproductieve en seksuele gezondheid en rechten. 

In 1995 wordt Temmerman benoemd tot gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Gent. Daarmee kaapt ze de status van eerste vrouwelijke Belgische professor gynaecologie weg. Meer dan 300 boeken en wetenschappelijke publicaties over de gezondheid van vrouwen zijn (deels) van haar hand. 

Ook vanuit politieke hoek wil ze maatschappelijke bijdragen leveren. In 2001 zit ze voor Agalev in de Lokerse gemeenteraad, maar ze verhuist naar de sp.a. in 2004. Na de verkiezingen van 2007 verwerft ze een zitje in de Senaat voor de partij. Ze wordt Senaatsvoorzitster van de Commissie van Buitenlandse Aangelegenheden en Defensie en in 2011 volgt ze Johan Vande Lanotte op als fractieleider.

Temmermans politieke verhaal dooft uit nadat ze in het najaar van 2012 de rol van hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie op zich neemt. Ze zet zich onvermoeibaar in om beleidsmakers, wetenschappers, zorgverleners en vrouwenorganisaties te verenigen met het doel de gezondheid van vrouwen in de hele wereld te verbeteren. 

In 2015 verlaat ze de Wereldgezondheidsorganisatie om aan de slag te gaan bij de ontwikkelingsorganisatie 'Aga Khan Development Network' in Kenia. Ze leidt er de afdeling gynaecologie en verloskunde aan het Aga Khan University Hospital en is ook directeur van het Centre of Excellence in Women & Child Health dat aan dezelfde universiteit verbonden is. 

Oktober 2018 zet prof. dr. Marleen Temmerman tijdens de viering van haar emeritaat een streep onder haar academisme carrière aan de universiteit van Gent. 

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten