Waarom een eredoctoraat? 

In mei 2013 ontvangt Kim Clijsters het eredoctoraat van de VUB.

Tennisster, vrouw en moeder. All in one.

Samen met vier andere vrouwen, ontvangt Kim Clijsters in mei 2013 het eredoctoraat van de VUB. De universiteit voert een actief genderbeleid en streeft continu naar een gezond evenwicht in de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de academische wereld. Toenmalig rector Paul Knop verwoordt het helder en sereen; dat de vijf dames uitmuntende toppers zijn die allemaal het allerhoogste in hun vakgebied hebben bereikt.

Kim mixt gedurende haar carrière de flamboyante verbetenheid die onontbeerlijk is voor een topsporter met de zachtheid van een moeder. Ze spreidt haar maatschappelijke vleugels en is ambassadrice van SOS-Kinderdorpen. Kim zet niet alleen het Belgische tennis telkens opnieuw op de wereldkaart; ze vergeet daarbij nooit dat ze naast vedette ook gewoon vrouw en moeder is.

De aanhouder wint

Er zijn veel euro’s mee gemoeid, met de sportcarrière waarmee Kim Clijsters de wereld tot onverholen bewondering dwingt. Maar het is niet de rijkdom die haar tot luisterrijke prestaties aanzet, maar wel de hartstocht. De substantiële liefde voor de sport en het verleggen van grenzen. Waar velen stoppen, gaan weinigen door. En waar ongeloof in het kunnen opduikt, verrijst hardnekkigheid in het volhouden. Waar opgeven verruild wordt voor obstinaat doorzetten, daar ligt de echte winst.

“Stubbornness makes athletes do things that people say we can’t do”

Over haar carrière

Grandslamoverwinningen: 2005: Us Open, 2009: Us Open, 2010: Us Open, 2011: Australian Open

Enkelspel: 523 keer winst versus 127 keer verlies

Dubbelspel: 131 keer winst versus 55 keer verlies

Prijzengeld: 22.321.058 euro

Gouden Bal

8 juni 1983, het is een woensdag. In het gezin van Lei Clijsters en Els Vandecaetsbeeck baant Kim zich een weg naar het leven. Dat sport voorbestemd is om een centrale rol in haar leven te krijgen, is even voorspelbaar als de dagelijkse zonsopgang. Vader Lei is profvoetballer en ex- Rode Duivel. Er prijkt zelfs een Gouden Schoen op zijn naam. Kims moeder Els is turnster op hoog niveau.

1989. De weg naar het tennisraket is snel gevonden. Kim is amper zes jaar of ze geeft de twee jaar oudere meisjes al het nakijken op het tenniscourt. ’t Zijn haar kracht, spelinzicht, snelheid en balgevoel die het ‘m doen. Haar allereerste trainer verwedt er zijn pink om: zij of Elke belanden ooit, one day, bij de beste twintig speelsters van de wereld.

Clijsters mag dan wel opgroeien in een milieu van topsporters; haar ouders denken er niet aan haar onder druk te zetten. Het moet vooral plezant blijven.

10 juni 2001. Kim Clijsters is net 18 en speelt als eerste Belgische tennisster de finale van het grandslamtoernooi Roland Garros in Parijs. Ze verslaat landgenote Justine Henin in de halve finale maar moet nipt de duimen leggen voor Jennifer Capriati. Haar carrière is definitief gelanceerd. Als een raket.

In 2005 wint Kim, nadat ze in vier eerdere grandslamtoernooien in de halve finale en finale strandde, haar eerste grandslamtoernooi - de US Open - tegen Mary Pierce. Kim charmeert de (sport)wereld niet alleen met haar topprestaties, maar ook met haar innemende persoonlijkheid. Ze is geliefd door iedereen en ontvangt van haar collega’s meerdere keren de 'Karen Krantzcke Sportmanships Award' voor populairste speelster.

Kim haalt de binnen- en buitenlandse pers. Ze verschijnt in (inter)nationale tv-shows en krijgt samen met Justine Henin de naam de eerste échte wereldster te zijn - ook al effenden Eddy Merckx, Jacky Ickx en Jean-Marie Pfaff al het pad - uit de Belgische sportgeschiedenis. Ze wint meerdere keren de prijs van 'Belgische Sportvrouw' en 'Belgische Sportpersoonlijkheid van het jaar'. Lei Clijsters waakt als een pitbull over zijn dochter en houdt de buitenwereld en alles wat naar misbruik ruikt, op een afstand.

In 2007 kondigt Kim haar pensioen aan. De voorbije jaren hadden veel van haar lichaam en geest geëist en de blessures speelden op. Tijdens de Diamond Games in februari van dat jaar krijgt ze een emotioneel afscheid waarbij Clouseau haar de hemel in zingt.

In de liefde gaat het Kim opnieuw voor de wind. Op 13 juli 2007 luiden de huwelijksklokken de verbintenis tussen haar en de Amerikaanse basketbalspeler Brian Lynch in. Het koppel krijgt later drie kinderen: dochter Jade en zonen Jack en Blake.

In maart 2009, het jaar waarin ze eerder haar vader aan kanker verliest, verblijdt Kim Clijsters vriend en vijand met de aankondiging van haar officiële comeback op 10 augustus. Ze speelt en wint op het WTA-toernooi van Cincinnati. Niet heel lang daarna kaapt ze ook nog ‘s de winst weg op de US Open 2009.

Er volgen nog heel wat intense wedstrijden met veel vreugde en ook teleurstellingen, maar in december 2012 neemt ze – tijdens de Diamond Awards – afscheid van het tennis. Tot anno 2020, waar ze net voor de coronacrisis haar tweede comeback viert. Kim hoopt om opnieuw te schitteren op de US Open die op 31 augustus de eerste ballen laat botsen.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten