Waarom een eredoctoraat? 

Woensdag 17 november 2021. Ann Druyan ontvangt een eredoctoraat van de VUB en de Erasmushogeschool Brussel als erkenning voor haar grote inzet als schrijfster, als wetenschapscommunicator en als documentairemaakster en -regisseuse, voor de popularisering van de wetenschap en voor een beter begrip van het heelal.

"One of the greatest powers of science is that it teaches you to know when you are being lied to."

Over haar carrière

Van pale blue dot tot wetenschapspopularisering

Ann Druyan is een Amerikaans schrijfster en producent van programma's over kosmologie en wetenschapspopularisering. Ze was gehuwd met kosmoloog en wetenschapscommunicator Carl Sagan die in 1996 overleed. Ann Druyan was destijds creatief directeur voor het NASA Voyager Interstellar Message Project. Het was via Voyager 1 dat Carl Sagan de intussen beroemde foto van de Pale Blue Dot liet maken. Dat is een foto van de aarde, genomen vanop zes miljard kilometer. Op die afstand is de aarde niet veel meer is dan een heldere stip ter grootte van een pixel. Sagan besefte de iconische waarde van een dergelijke foto. De foto symboliseert de enorme omvang van de ruimte en relativeert de impact die de mensheid heeft in het heelal. En benadrukt dat we geen planeet B hebben. Met dit in het achterhoofd blijft Ann Druyan zich inzetten voor wetenschapspopularisering. Ze bedacht Cosmos, een docuserie over het heelal, waarvan de eerste serie wereldwijd werd uitgezonden op National Geographic. De nieuwe serie, Cosmos: Possible Worlds, ging op 9 maart 2020 in tientallen landen van start. Het is haar overtuiging is dat als meer mensen geïnteresseerd raken in wetenschap, we een betere, kritischere samenleving zullen krijgen.

Opmerkelijk

De asteroïde 4970 druyan is vernoemd naar Ann Druyan. Hij vormt een duo met 2709 Sagan, een asteroïde die is vernoemd naar haar overleden man Carl Sagan.

Voyager Interstellar Message Project

Als creative director overzag Druyan de creatie en productie van de gouden platen die meereizen met voyager 1 en voyager 2.

Leren hoe te denken

We leven in een hoogtechnologische wereld, maar weinigen zijn bekend met de wetenschappelijke methode, die ons leert hoe te denken. Daar verandering in brengen, is waar Druyan naar streeft met haar boeken en documentaires.



Ieder wezen uitverkoren?

De kans is groot dat er buitenaards leven is. Zouden ook die wezens denken dat het heelal en hun planeet speciaal voor hen werd geschapen? Die bedenking alleen al zou ons volgens druyan bescheiden moeten maken over onze plaats in het universum.

Wat is een eredoctoraat?

Sinds 1978 reikt de VUB elk jaar eredoctoraten uit aan persoonlijkheden met de meest diverse achtergronden die zich op een opmerkelijke manier hebben ingezet voor hun vakgebied en voor de maatschappij.  Vanaf dit plechtige moment van erkenning dragen zij de eretitel van Doctor Honoris Causa van de VUB. 

Alles over eredoctoraten