Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een van de prestigieuze Jaarprijzen voor Wetenschapscommunicatie 2024 gewonnen, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) en de Jonge Academie. De prijs werd toegekend aan Ellen Roels en haar collega’s Gabriel-Mathieu Van De Velde, Hendrik Cools, Niklas Steenackers en Bram Vanderborght van Brubotics (VUB-imec) voor hun baanbrekende initiatieven om robotica toegankelijk te maken voor een breed publiek, met een bijzondere focus op kinderen en jongeren. 

De Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie bekronen onderzoekers die zich de afgelopen twee jaar intensief hebben ingezet voor wetenschapscommunicatieprojecten. Dit jaar werden Roels en haar collega’s in de kijker gezet voor hun inspirerende workshops en demonstraties rond robotica, waaronder de Guinness World Record-poging voor de langste robotketen tijdens het Nerdland Festival 2023. Deze activiteit was niet enkel een technologische uitdaging, maar vooral een educatief evenement dat de interesse voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) bij jonge deelnemers moest aanwakkeren. Dankzij de workshops leerden kinderen en jongeren hoe robots werken, welke onderdelen nodig zijn om ze te bouwen, en hoe creativiteit en technologie hand in hand gaan. 

De indrukwekkende robotketen werd na het festival tentoongesteld in Technopolis, waar bezoekers tot eind dit jaar hun eigen robotje kunnen komen ophalen. In november wordt de workshop voortgezet in de vorm van een educatieve wetenschapsbox (in samenwerking met VUB Kinderuniversiteit, Brightlab en Flanders Make), die via de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel gratis beschikbaar zal worden gesteld voor scholen om de interesse in STEM verder te stimuleren.  

Ellen Roels, initiatiefneemster van de wereldrecordpoging, is erg blij met deze erkenning: "Onderzoek wordt vaak mogelijk gemaakt door publieke middelen, daarom vinden we het belangrijk om als onderzoekers wetenschap ook terug tot bij de mensen te brengen. Jammer genoeg krijgt wetenschapscommunicatie nog niet altijd de erkenning die het verdient binnen de academische wereld. We zijn dan ook zeer verheugd dat onze inspanningen erkend worden met deze prijs." 

Naast deze prijs maken de onderzoekers ook kans op de Publieksprijs Wetenschapscommunicatie. Vanaf 21 oktober kan het brede publiek stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator via EOS. Stem hier en help hen om ook deze erkenning in de wacht te slepen.

Op 19 november vindt in het Paleis der Academiën de officiële uitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2024 plaats, waar ook de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt zal worden.

Bekijk het korte interview met Ellen Roels