Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onder leiding van Prof. Marie Vandekerckhove, zijn een onderzoek gestart naar emotieregulatietherapie. Dit onderzoek richt zich op Experiëntiële Emotieregulatie (EER), een nieuwe benadering die mensen helpt op een dieper niveau met hun emoties om te gaan, zonder deze te onderdrukken of te vermijden.
“Emotieregulatie is essentieel voor het dagelijks leven. Het stelt mensen in staat om stress te verminderen, betere beslissingen te nemen en diepere relaties op te bouwen. Effectief omgaan met emoties bevordert de constructieve oplossing van conflicten, versterkt vertrouwen en creëert emotionele intimiteit. Stuk voor stuk vaardigheden die helpen individuen veerkrachtiger met levensuitdagingen om te gaan en persoonlijke groei te bevorderen.” zegt Vandekerckhove.
Het onderzoek richt zich op de toepassing van Experiëntiële Emotieregulatie, een aanpak die mensen aanmoedigt om hun gevoelens te ervaren en te accepteren via de lichamelijkegevoelde beleving.
"Emotieregulatie helpt je stress te verminderen, betere beslissingen te nemen en diepere relaties op te bouwen"
“In tegenstelling tot traditionele methoden, zoals cognitieve herinterpretatie of afleiding, leert EER mensen hun emoties te verkennen, te verwelkomen, zonder ze te onderdrukken, wat leidt tot meer emotionele flexibiliteit en veerkracht. De experiëntiële methode is gericht op het lichamelijk ervaren van de eigen gevoelsmatige beleving, terwijl de cognitieve benadering draait om het cognitief herinterpreteren van situaties om ze minder stressvol te maken.” legt Vandekerckhove uit.
De onderzoekers maken gebruik van non-invasieve fMRI beeldvorming om de betrokken hersengebieden te identificeren en te onderzoeken hoe emotieregulatie de hersenplasticiteit op de lange termijn beïnvloedt. Daarnaast wordt gekeken naar hoe individuele verschillen, zoals genetische aanleg, van invloed kunnen zijn op het vermogen tot emotieregulatie. Dit aspect zou kunnen verklaren waarom sommige mensen beter in staat zijn hun emoties te beheersen dan anderen.
Even uitblazen deze zomer na een druk werkjaar, of toch niet? Huiver je bij de gedachte aan een moeilijk conflict dat je had met een collega ? Doe je je studies graag, maar word je soms overmand door negatieve gevoelens en gedachten wanneer je achter je bureau zit? Misschien zou leren om anders om te gaan met je emoties, je goed doen?
Emotieregulatie speelt een cruciale rol in ons leven; het helpt je stress te verminderen, betere beslissingen te nemen en diepere relaties op te bouwen. Door je emoties effectief te beheersen, kun je beter communiceren, conflicten constructief oplossen, vertrouwen opbouwen en emotionele intimiteit creëren, wat allemaal bijdraagt aan het versterken van je relaties. Door beter om te gaan met je emotionele stress, kan je de uitdagingen van het leven veerkrachtiger trotseren en meer potentieel bereiken. Het is daarom van groot belang om de invloed van emotieregulatie op welzijn en gezondheid beter te begrijpen.
Nieuw onderzoek werpt licht op de rol van ‘Experiential Emotion Regulation’, een nieuwe benadering in de psychologie die zich richt op hoe individuen hun gevoelens en emoties beleven en reguleren via op een gezonde, warm verwelkomende niet-onderdrukkende manier van de lichamelijk gevoelde beleving in het bewustzijn en het vinden van een beeld, een woord of een verwoording ervan. Het is een manier om het werkingsmechanismen van focusing van Gendlin, (1962). Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel waarbij je de tijd neemt om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lichaam of ‘felt sense’ en hoe die zich ontvouwt.
"Experientiele emotieregulatie biedt een nieuwe invalshoek voor therapeuten"
In tegenstelling tot traditionele methoden van emotieregulatie, zoals cognitieve herinterpretatie, onderdrukking of afleiding, moedigt EER mensen aan om hun gevoelens via de lichamelijk gevoelde beleving te ervaren en te accepteren, zelfs de negatieve, als een manier om emotionele flexibiliteit en veerkracht te bevorderen. Experientiële Emotieregulatie helpt mensen hun gevoelde lichamelijke beleving te erkennen zonder erdoor overspoeld te worden of ze te vermijden. Deze benadering is vooral effectief bij het omgaan met stress, angst en depressie. Het gaat om het ontwikkelen van een ‘open houding’ ten opzichte van de lichamelijk gevoelde beleving, waarbij men zich bewust blijft van de innerlijke ervaring, maar deze niet probeert te beheersen of te onderdrukken. Door deze lichamelijk gevoelde beleving te verwelkomen, te aanvaarden in plaats van te vermijden en in de diepte te verwerken, wordt de intensiteit van emoties op de lange termijn zachter, de mentale veerkracht sterker. Experientiele emotieregulatie biedt een nieuwe invalshoek voor therapeuten, coaches en mensen die op zoek zijn naar effectievere manieren om met hun emoties om te gaan.
Het eerste onderzoek wijst erop dat deze benadering een belangrijke aanvulling kan zijn op bestaande psychologische interventies, als hulp in het omgaan met de dagelijkse emoties, zoals het verlies van een geliefde, het verwerken van een conflict…Omgaan met emoties of emotieregulatie speelt een cruciale rol in ons leven; het helpt stress te verminderen, emotionele pijn te verwerken, je voorkeuren beter te voelen, en hierdoor betere beslissingen te nemen.
Door goed om te gaan met je emoties, kan je beter conflicten constructief op lossen, vertrouwen opbouwen, verbinden en emotionele intimiteit toelaten, hetgeen bijdraagt aan het versterken van je eigen innerlijke rust, vertrouwensvolle relaties. Door beter om te gaan met de dagelijkse emotionele stress, kan je de uitdagingen van het leven veerkrachtiger trotseren en meer potentieel bereiken. Het is daarom van groot belang om de invloed van emotieregulatie op welzijn en gezondheid beter te begrijpen. Vandaar dat onderzoekers van de VUB een nieuw onderzoek gestart zijn waarin ‘deze affectieve bottom up’ experientiële- versus een meer ‘cognitieve top down’ benadering van emotieregulatie worden vergeleken.
De eerste is bottom up experiëntiële een emotieregulatie strategie die je leert omgaan met gevoelens door je aandacht te richten op je lichamelijke gevoelde beleving tijdens het ervaren van een negatieve, pijnlijke of stressvolle gebeurtenis. Deze strategie wordt vergeleken met een tweede, top-down, cognitieve herwaarderingsstrategie, waarbij je een situatie op een andere manier herinterpreteert door wat er gebeurt een andere betekenis te geven om je beter te voelen.
Hierbij wordt ook de bijbehorende hersenactiviteit onderzocht met noninvasieve functionele imaging. Het doel is om te achterhalen of de effecten van emotieregulatie in de hersenen op lange termijn behouden blijven of de hersenplasticiteit. Aangezien het vermogen tot emotieregulatie van persoon tot persoon varieer. De oorzaak hiervan zou mogelijks in ons DNA te vinden zijn, ook deze predispositie is een aspect dat de onderzoekers willen onderzoeken.
Oproep naar deelnemers
Het onderzoeksteam onder leiding van Prof. Vandekerckhove is nog op zoek naar (jongvolwassen) deelnemers die willen bijdragen aan dit boeiende en leerzame onderzoek. Deelnemers krijgen de kans om kosteloos een achtweekse training in emotieregulatie te volgen.
Contact: Prof. Marie Vandekerckhove: Marie.Vandekerckhove@vub.be, Phd-studenten: Jade De Wettinck: Jade.De.Wettinck@vub.be Alina Ionescu: Alina.Ionescu@vub.be