Het onderzoek van professor emeritus sociale psychologie Frank Van Overwalle kadert binnen het SRP57-onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en heeft nu internationaal erkenning gekregen. In de 2024 ScholarGPS Rankings behaalt hij de vierde plaats wereldwijd voor zijn werk rond het cerebellum over de afgelopen vijf jaar.
Het cerebellum, of de kleine hersenen, staat traditioneel bekend om zijn rol in motorische coördinatie. Dankzij het werk van SRP57 is nu duidelijk dat dit hersengebied een sleutelrol speelt in sociale en cognitieve processen zoals empathie, mentale simulatie en complexe sociale interacties. Dit onderzoek biedt niet alleen nieuwe inzichten in hersenfuncties, maar opent ook mogelijkheden voor behandelingen van aandoeningen waarbij deze processen verstoord zijn.
De ScholarGPS Rankings onderscheiden de meest invloedrijke wetenschappers ter wereld op basis van productiviteit, citaties en wetenschappelijke kwaliteit. Van Overwalle licht de grootte van de prestatie toe: "Onder de wetenschappers die de afgelopen vijf jaar het meeste invloed hebben gehad op cerebellumonderzoek wereldwijd, komen er twee uit de VS – het machtigste land voor wetenschappelijk onderzoek – en twee uit een klein land. Eén daarvan is België. En dat zijn wij van de VUB."
VUB Today sprak recent met Frank Van Overwalle over het onderzoek naar de kleine hersenen.