VUB-onderzoekster Damya Laoui kreeg op de nationale feestdag de eretitel van Commandeur in de Kroonorde van koning Filip voor haar baanbrekend onderzoek naar een vaccin tegen kanker.

Damya Laoui is werkzaam op de VUB-campus in Elsene en wordt internationaal geroemd voor haar onderzoek naar immunotherapieën die het immuunsysteem van patiënten versterken om kankercellen te bestrijden. Deze benadering leverde haar al tal van onderscheidingen op, waaronder de titel van 'Innovator under 35 Europe' door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de benoeming tot grootste wetenschapstalent van de Lage Landen door New Scientist.

Het onderzoek leidde tot veelbelovende doorbraken in de immunologie. Kankercellen kunnen andere bloedcellen in een tumor corrumperen, waardoor bijvoorbeeld witte bloedcellen naar de kanker ‘overlopen’ en de overige witte bloedcellen onderdrukken. Voorheen werd gedacht dat alle cellen in een tumor corrupt waren, inclusief de dendritische cellen. Deze cellen herkennen de kankercellen en activeren het immuunsysteem. Laoui toonde aan dat er twee soorten dendritische cellen zijn die niét corrupt worden. Deze ontdekking vormt de basis voor een potentieel vaccin, waarbij deze cellen geïsoleerd worden nadat de arts de tumor weghaalt, om zo uitzaaiingen op te sporen en indien nodig het immuunsysteem activeren.

Steun het kankeronderzoek van Damya

Wil je het onderzoek van professor Damya Laoui vooruithelpen? Dat kan met een gift aan het VUB Yamina Krossa Fonds voor borstkankeronderzoek.

Meer over het fonds