Drie onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben elk een Europese ERC Starting Grant ontvangen, goed voor anderhalf miljoen euro per project. Bio-ingenieur Doris Vandeputte, letterkundige Cedric Van Dijck en criminoloog Diete Humblet kunnen daarmee niet alleen vijf jaar onderzoek doen, maar treden ook toe tot een Europese elite onder de wetenschappers. Met de Grants wil Europa baanbrekende research ondersteunen in verschillende wetenschappelijke domeinen, van bio- en natuurwetenschappen, tot sociale en menswetenschappen.
Drie onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben elk een Europese ERC Starting Grant ontvangen, goed voor anderhalf miljoen euro per project. Dit stelt bio-ingenieur Doris Vandeputte, letterkundige Cedric Van Dijck en criminoloog Diete Humblet in staat om de komende vijf jaar toponderzoek te verrichten. De toekenning van deze subsidies betekent niet alleen aanzienlijke financiële steun, maar ook erkenning binnen de Europese wetenschappelijke elite. De ERC Grants zijn bedoeld om grensverleggend onderzoek te ondersteunen in een breed scala aan wetenschappelijke disciplines, van bio- en natuurwetenschappen tot sociale en geesteswetenschappen. Het is een investering in projecten die niet alleen kennis vooruithelpen, maar ook bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen.
Doris Vandeputte ontvangt de grant voor haar project CoRe Defense: fortifying the resident gut microbiota’s colonization resistance to combat intestinal bacterial infections. Haar onderzoek richt zich op een revolutionaire benadering van de bestrijding van potentieel levensbedreigende bacteriële infecties in de darmen. Volgens Vandeputte is er een fundamentele verschuiving nodig in hoe we deze infecties aanpakken. Waar nu vaak uitsluitend op antibiotica wordt vertrouwd, is het volgens haar van cruciaal belang om methoden te ontwikkelen die de eigen darmmicrobiota versterken. Het idee is dat we de natuurlijke bacteriën in onze darmen zodanig ondersteunen dat ze zichzelf beter kunnen verdedigen tegen schadelijke indringers, zonder afhankelijk te zijn van antibiotica die vaak resistentieproblemen met zich meebrengen.
Cedric Van Dijck gaat met zijn project AFROPRESS – Recovering Global Exchanges from Sub-Saharan Africa’s Cultural and Political Magazines in the Age of Black Internationalism, 1918-68 de cruciale rol onderzoeken van nieuws- en cultuurmagazines in Sub-Sahara Afrika gedurende de periode van 1918 tot 1968. Hij richt zich specifiek op publicaties uit Congo-Brazzaville, de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Zuid-Afrika en Madagaskar. Deze media zijn, volgens Van Dijck, lange tijd over het hoofd gezien als historische bron, terwijl ze juist een unieke inkijk geven in de culturele en politieke uitwisselingen binnen de regio én wereldwijd in de periode van het zwarte internationalisme. Veel van deze documenten dreigen echter verloren te gaan. Toch biedt de recente digitalisering van een aantal bronnen nieuwe mogelijkheden voor gedegen onderzoek. Van Dijck zal met een interdisciplinair team van experts werken, waarbij interviews met sleutelfiguren uit de periode gecombineerd worden met archiefonderzoek in diverse nationale en particuliere collecties in zowel Europa als Sub-Sahara Afrika. Het project heeft niet alleen wetenschappelijke waarde, maar draagt ook bij aan het herstel en de herwaardering van het Afrikaanse historische erfgoed.
Diete Humblet ontving haar ERC Grant voor het project CAGED – Ageing in the Carceral Environment: The Existential Dimensions. Dit onderzoek richt zich op een bijzonder actueel en maatschappelijk relevant vraagstuk: hoe kunnen mensen in gevangenschap toch op een zinvolle manier ouder worden? En welke voorwaarden moeten vervuld worden om dat mogelijk te maken? Humblet wil met haar project de kloof dichten tussen twee academische disciplines die zelden samen worden bestudeerd: gerontologie, de multidisciplinaire studie van ouder worden, en penologie, het vakgebied dat zich bezighoudt met straf en detentie. Ze zal de existentiële dimensies van veroudering in de gevangenis onderzoeken en daarbij niet alleen kijken naar de fysieke, maar vooral naar de emotionele en psychologische uitdagingen waar gedetineerden mee te maken krijgen. Door middel van interviews, casestudies en theoretisch onderzoek hoopt Humblet een bijdrage te leveren aan de humane behandeling van gevangenen, specifiek in relatie tot de steeds ouder wordende populatie binnen gevangenissen.
European Research Council
De European Research Council (ERC) van de Europese Unie is de eerste pan-Europese organisatie voor financiering van grensverleggend onderzoek. De ERC Grants maken deel uit van het Horizon Europe programma van de EU. Het doel is om wetenschappelijke topkwaliteit in Europa te stimuleren door de allerbeste, creatiefste onderzoekers te ondersteunen. 
Naast de ERC-Starting Grants voor jonge, startende toponderzoekers, keert de ERC nog volgende financiering uit: de ERC Advanced Grants voor senior research leiders, de ERC consolidator Grants voor onafhankelijke excellente wetenschappers, de ERC Synergy Grants voor meerdere uitmuntende onderzoekers die samen een synergetisch effect hebben op hun onderzoeksdomeinen en de ERC Proof of Concept Grants om eerste stappen te zetten naar eventuele commercialisering van ERC gefinancierde projecten.