Mentor & Professional Sylvie Coutereel over sprongen wagen en risico’s nemen
Wil jij net zoals Sylvie Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen studeren? Ontdek de opleiding!
Sylvie Coutereel is een creatieve duizendpoot die een aantal maanden geleden een eigen upcycling bedrijf opstartte met haar vriend. Nadat ze in 2012 haar masteropleiding Wijsbegeerte afrondde, werd Sylvie achtereenvolgens anti-stressconsulente, vertegenwoordiger voor een chemiebedrijf en customer service officer, voor ze haar eigen zaak oprichtte in een heel andere sector.
“Vlak nadat ik afstudeerde heb ik eerst verschillende kleinere jobs gedaan om een maand te kunnen rondtrekken in Indonesië. Toen ik solliciteerde voor een vacature voor anti-stressconsulente via het internet werd ik onmiddellijk aangenomen. Daarna heb ik nog een aantal andere jobs gedaan, maar ik vond het elke keer opnieuw jammer dat ik amper eigen inbreng had. Ik miste het om zelf dingen in handen te kunnen nemen. Dat was een belangrijk duwtje in de rug om de sprong naar zelfstandigheid te wagen.”
Netwerken op de unief helpt
Toen Sylvie haar carrière aan de VUB startte, deed ze dat niet in Wijsbegeerte, maar in Psychologie. Ze merkte al snel dat ze niet op haar plaats zat in de richting en meer nood had aan zelfstandig denken. Dat is natuurlijk hét handelsmerk van Wijsbegeerte en dus koos Sylvie om zich in de filosofie te verdiepen. Daar had ze voordien nooit aan gedacht, maar de ervaringen van haar medestudenten deden haar vermoeden dat de richting wel iets voor haar zou kunnen zijn.
“Ik merkte onmiddellijk dat filosofie mij lag en dat ik goed zat. Je wordt er heel open-minded en leert nadenken over dingen waar je anders nooit bij zou stilstaan. Op voorhand had ik Wijsbegeerte nooit overwogen als studierichting, maar daar kwam verandering in dankzij mijn medestudenten. Het voordeel van de VUB is dat het een relatief kleine universiteit is waar je met mensen uit veel verschillende richtingen in contact komt. Door met mensen te praten uit andere opleidingen ben ik te weten gekomen in welke richting ik moest zoeken. Netwerken is dus zelfs al nuttig als je nog studeert!”
Van bureau- naar handwerk
Tot begin 2020 werkte Sylvie als frontline officer bij Kingspan. Dat hield vooral in dat ze heel veel cijfers en data moest invoeren in systemen. In het bureauwerk kon ze haar passie niet kwijt, in haar vrije tijd als ze knutselde aan oude spullen wel. Na drie jaar bij Kingspan maakte ze de klik en besliste ze definitief om haar bureau in te ruilen voor handwerk. Ze startte met haar vriend Up!Retro op, een upcycling bedrijf dat oude spullen op een creatieve manier een nieuw leven bezorgt. Het is een enorme switch, maar Sylvie is blij dat ze hem gemaakt heeft.
“In mijn vrije tijd was ik altijd al creatief bezig. Ik sleutelde met mijn vriend wat aan oldtimers of andere oude spullen. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat je met een universitair diploma bureauwerk moest doen. Een paar maanden geleden dacht ik dan toch ‘ik ga ervoor’. Door de jaren heen was het besef wel gekomen dat ik niet gemaakt was om hele dagen achter een computer te zitten. Ik ben blij dat ik de schrik om zelfstandig te worden en met mijn handen en hoofd te werken heb kunnen overwinnen. Dit is wat ik écht wil doen.”
Sylvies tips & tricks
Voor generatiestudenten: Het is niet erg om niet direct op je plaats te zitten in je studies. Zelf ben ik ook begonnen in psychologie, maar nadien nog veranderd naar filosofie. Het kan altijd voorvallen dat iets toch niet is zoals je het verwacht had en dat het toch niet bij je past.
Voor laatstejaarsstudenten: Soms moet je gewoon je buikgevoel volgen en ergens vol voor gaan. Doe natuurlijk je research en zorg ervoor dat je voorbereid bent als je risico’s neemt, maar als je ergens van overtuigd bent moet je het gewoon doen. Doe iets dat echt goed voelt. Je dagelijks bezighouden met iets dat je niet leuk vindt, heeft geen zin.
Een dag op de job van Sylvie
Als je zelfstandig bent, is geen enkele dag dezelfde want er moet ongelofelijk veel gebeuren. Soms moeten we een aantal uren focussen op de boekhouding, een minder leuke kant die er nu eenmaal bij hoort. Andere keren gaan we dan weer op strooptocht om spulletjes te ontdekken. Daarvoor gaan we bij mensen thuis, of struinen we kringloopwinkels en tweedehandszaken af. Als we thuis aan het werk gaan, dan hangt ons werk af van de projecten die lopen. Sommige spullen kunnen we vrij eenvoudig terug in hun oude staat brengen, anderen moeten dan weer helemaal heruitgevonden worden. Zo hebben we onlangs van een oude radio een bar gemaakt. Er zit een heel creatief proces achter. Soms heb ik onmiddellijk een idee over wat ik kan doen met iets, maar soms moet het ook een beetje sudderen of blijkt achteraf dat mijn idee toch niet haalbaar is. Die combinatie van creativiteit en denkwerk vind ik geweldig en zeker als er een mooi resultaat uit komt.
Geïnspireerd door Sylvie? Ontdek de opleiding Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen of contacteer Sylvie via LinkedIn!