Mentor & Professional Aurélie Duchateau over Wijsbegeerte en carrièreswitches
Wil jij net zoals Aurélie Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen studeren? Ontdek de opleiding!
Aurélie Duchateau maakte in het vierde middelbaar de beslissing om Humane Wetenschappen te gaan studeren, een heel bewuste keuze. Op dat moment wist ze namelijk al dat ze later Wijsbegeerte wou gaan studeren aan de VUB en daar sloot de studierichting goed bij aan. In tegenstelling tot haar universitaire studiekeuze zag ze zich nog geen specifiek beroep uitoefenen. Door haar vele interesses kon ze zich niet vereenzelvigen met één bepaalde job. Op dat ogenblik had Aurélie vermoedelijk ook nooit kunnen raden dat ze na haar studies zes jaar zou werken in de economische en academische diplomatie en uiteindelijk cultuurbeleidscoördinator zou worden van haar eigen thuisgemeente, Vorst.
“In 2006 startte ik de opleiding Wijsbegeerte aan de VUB, een studie waarvan ik al meerdere jaren overtuigd was dat ik ze wou volgen. Ik voel me echt Brusselaar dus ook de keuze voor de VUB lag best wel voor de hand. Op het ogenblik dat ik startte met de opleiding was ik nog jong en ik denk dat ik er op dit moment nog meer uit zou kunnen halen. Ik heb tijdens mijn studies een aantal belangrijke vaardigheden meegekregen zoals mijn kritische zin en open houding. Ik ben dan ook ongelofelijk geïnteresseerd in andermans kijk op de wereld en opvattingen.”
Een onverwachte wending
Na haar studies liep Aurélie onder andere stage op de Belgische Ambassade in Australië. Daar leerde ze over de Bernheimstage, een prestigieuze stage van vijf maanden bij de FOD Buitenlandse Zaken op de dienst Europese Zaken, gevolgd door vijf maanden stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU. Daar mocht ze onder andere mee naar de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Via die stage is ze uiteindelijk onverwacht in de economische diplomatie gerold, een sector waarin ze uiteindelijk 4,5 jaar heeft gewerkt.
“De stages waarin ik praktische kennis opdeed zijn een bepalende factor geweest voor mijn professionele loopbaan. Zo kwam ik terecht bij de Vlaamse overheid als beleidsmedewerker internationaal ondernemen. Ik verdedigde de belangen van de Vlaamse bedrijven op beleidsniveau. Het was niet meer dan logisch dat ik na mijn stages in de diplomatie zou blijven werken. Het was heel interessante materie en ik was er bovendien al goed in ingewerkt. Na vier jaar ben ik terechtgekomen bij UNICA, een universitair netwerk tussen de hoofdsteden van Europa, waar ook de VUB een belangrijke rol in speelt. Het waren boeiende jaren waarin ik veel heb geleerd, interessante mensen heb ontmoet en waar ik dus met een positief gevoel op terugkijk.”
Van internationaal naar lokaal
Na jaren gevuld met internationale contacten en buitenlandse ervaringen, begon Aurélie zich te verankeren in haar thuisgemeente Vorst waar ze dit jaar cultuurbeleidscoördinator werd. Een hele carrièreswitch dus. Zien dat haar inspanningen een positief effect hebben op haar onmiddellijke omgeving bezorgt Aurélie bijzonder veel voldoening.
“Werken in de diplomatie is zeer boeiend, maar ik slaagde er niet in om voldoende energie te halen uit mijn werk. Dat krijg ik nu wel. Cultuur, één van mijn grote persoonlijke interesses, is nu ook mijn hoofdtaak in mijn professioneel leven. Bovendien zie ik dat mijn werk lokaal een hele positieve impact heeft. Elke dag streef ik ernaar om mensen samen te brengen rondom een positief verhaal en daarin slagen geeft een geweldig gevoel.”
Vooruitkijken helpt
Aurélie haar hoofddoel voor de nabije toekomst is het lokaal cultuurbeleidsplan in de praktijk brengen in haar gemeente Vorst. Dat beschouwt ze als een leuke uitdaging waar ze zich de komende vijf jaar met hart en ziel voor wil inzetten. Wat de verre toekomst zal brengen, daar heeft ze voorlopig nog geen zicht op. Alles kan en alles mag. Ze wil zichzelf blijven ontwikkelen en verder bouwen op alle ervaring die ze nu en vroeger al heeft opgedaan.
“Of ik ooit zou willen terugkeren naar mijn vorige jobs? Daar sta ik niet bij stil. Ik ben niet iemand die met heimwee op het verleden of op vorige jobs terugkijkt. Ik beschouw elke dag als een leerschool. Achteromkijken heeft geen zin. Alles wat je doet is een bouwsteen in je leven en kan je gebruiken voor nu en voor latere ervaringen.”
Aurélies tips & tricks
Voor generatiestudenten: Mijn ouders leerden mij om iedere kans te grijpen die je krijgt. Wees nieuwsgierig naar je medemens en naar andere culturen en ga reizen. Dat hoeft niet eens ver te zijn, ook om de hoek van je eigen straat kan je nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Dat is op een bepaalde manier ook reizen waar je uit kan leren.
Voor laatstejaarsstudenten: Blijf vooral jezelf en maak voor jezelf uit wal je wil in het leven. Doe wat jij graag doet en niet wat er verwacht wordt dat je graag doet. Je eigen gevoel volgen leidt tot het grootste succes.
Een dag op de job van Aurélie
Mijn werkdagen zijn vooral gevuld met coördinerend werk en overleg met de lokale cultuurpartners van Vorst zoals het gemeenschapscentrum en de Nederlandstalige bibliotheek. Zelf ben ik verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de Nederlandstalige cultuur in de gemeente. Dat wil zeggen dat ik naga welke culturele noden de organisaties en burgers ervaren en hoe het lokaal cultuurbeleid dat kan ondersteunen en hen daarin kan tegemoetkomen. Ik sta ook in voor het concreet organiseren van culturele initiatieven in Vorst. Zo werk ik onder andere mee aan de organisatie van het zomerfestival SuperVliegSuperMouche in het Park van Vorst, dat nu jammer genoeg werd geannuleerd.
Mijn job bestaat dus vooral uit culturele initiatieven coördineren en de organisatie ervan ondersteunen. Ik vorm de verbinding tussen de culturele partners van Vorst en het politieke niveau van de gemeente. Tegelijkertijd zit ik ook samen met cultuurcoördinatoren van andere gemeentes van het Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie om te bespreken hoe zij het lokaal cultuurbeleid vormgeven en hoe we kunnen samenwerken.
Geïnspireerd door Aurélie? Ontdek de opleiding Wijsbegeerte & Moraalwetenschappen of contacteer Aurélie via LinkedIn!