Vrij denken en handelen zit in het DNA van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Maar wat betekent die vrijheid precies voor onze wetenschappers, onderzoekers, medewerkers, studenten en alumni? Hoe vormt het hun denken en handelen? In een reeks video’s delen VUB’ers hun persoonlijke verhalen. Deze week geven we het woord aan ingenieur-architect en onderzoeker Aurélie Van Wylick en marketingprofessor en onderzoeker Nanouk Verhulst.

Aurélie Van Wylick: “Vrij om te groeien”

Dr. Aurélie Van Wylick, met een achtergrond in architectuur en een passie voor duurzame materialen, onderzoekt hoe schimmels in beton scheuren kunnen herstellen en zo de duurzaamheid en levensduur van gebouwen kunnen verhogen. Aurélie beschrijft haar tijd aan de VUB als een periode waarin ze de vrijheid kreeg om te ontdekken, te experimenteren en te groeien, zowel als onderzoeker als persoon. Deze vrijheid om steeds nieuwe richtingen te verkennen en grenzen te verleggen, definieert haar visie op “vrij om te groeien.”

Nanouk Verhulst: “Vrij om (ab)normaal te zijn”

Dr. Nanouk Verhulst, professor en onderzoeker in marketing aan de VUB, onderzoekt de impact van innovatieve technologieën in de dienstverlening. Ze omarmt de vrijheid om af te wijken van traditionele onderzoeksbenaderingen en put inspiratie uit verschillende disciplines zoals psychologie, neurowetenschappen, en computerwetenschap. Haar passie voor interdisciplinair onderzoek en haar zoektocht naar nieuwe perspectieven maken haar werk uniek en onderstrepen haar vrijheid om ‘abnormaal’ te zijn in haar vakgebied.

Cover Vrije Geesten

Hoe vrij is jouw vrije geest écht?

De VUB draagt de V hoog in het vaandel: de V van vrijheid. We willen vrij zijn om alles in vraag te stellen. Vrij om te beslissen over ons eigen lichaam. Vrij om hogere machten af te wijzen. Maar onze vrijheid staat onder druk. Polarisatie, groeiende intolerantie en fake nieuws, aangejaagd door de algoritmes en echokamers van het internet, knagen aan onze waarden. Met dit boek heb je het antidotum voor dit sluipende gif in handen. 

32 wetenschappers en opiniemakers, scherpe denkers van binnen en buiten de universiteit, vertellen wat die ‘V’ betekent. Voor henzelf, voor hun vakgebied, voor hun leven en hun werk. Deze vrije geesten - vrijdenkers in de ware zin van het woord – inspireren om kritisch en met een open blik naar de wereld te kijken.

LEES MEER EN BESTEL HET BOEK