Studeer je binnenkort af en zet je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt? Of ben je al even aan het werk en zoek je naar inspiratie om jouw loopbaan te verrijken? Als netwerk kunnen we van elkaar leren. Tijdens een webinar peilden we naar het carrièreverhaal van vijf inspirerende VUB alumni ‘Psychologie & Educatiewetenschappen’. Het doel? Je overladen met heel wat inhoudelijke inspiratie en praktische tips and tricks om van jouw eigen loopbaan een succesverhaal te maken. Wij sommen de vijf belangrijkste learnings uit het gesprek nog even voor je op. Ontdek, onderneem actie en floreer!
-
Een postgraduaat levert jou een meerwaarde op de arbeidsmarkt op
Een postgraduaat bouwt verder op een bachelor- of masteropleiding. Omdat deze extra studie meer gericht is op de praktijk, verbreed je en verdiep je jouw eerder verworven kennis en competenties.
Het helpt je met andere woorden om specialist te worden in een vakgebied en om jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd leer je ook mensen uit de sector kennen, waardoor je jouw netwerk uitbreidt.
- In vacatureteksten vragen ze nooit letterlijk naar agogen
Voor elke vacature die vrijkomt, moet er een functiebeschrijving worden opgesteld door het bedrijf. In deze functiebeschrijving wordt er nooit letterlijk naar een agoog gevraagd. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Belangrijker is dat je nagaat of de functiebeschrijving bij jouw persoonlijkheid aansluit en bij wat je graag doet. En dan moet je durven springen! Het is pas door de job uit te oefenen, dat je kan verbeteren. Of, zoals de Engelse uitdrukking het omschrijft: learning on the job!
EXTRA TIP - Op deze websites vind je vaak vacatures die aansluiten bij de opleiding Agogische Wetenschappen:
Het loont zeker de moeite om een kijkje te gaan nemen!
- Creëer je eigen verhaal aan de hand van storytelling
Hoe je je best voorbereidt op een sollicitatiegesprek? Door je in te lezen over het bedrijf. Door de vacature te analyseren zodat je kan inspelen op de ervaring die ze zoeken. Door te beseffen dat je nog niet alles weet na je studies. En boven alles: door je eigen verhaal te vertellen. Want verhalen blijven veel beter hangen.
Vertel de recruiters wat je persoonlijke drijfveren zijn, waarom je voor een opleiding gekozen hebt, wat je wil bijleren. Overtuig hen dat je ‘goesting hebt om ervoor te gaan’. Een functiebeschrijving sluit misschien niet altijd 100% aan bij wat je al kan, maar je groeit gaandeweg. En net dat moet je hen laten zien en voelen.
EXTRA TIP - Sluit je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld af met de vraag: “Als je mij nu aanneemt voor de job, wat zou je mij dan als eerste opdracht laten doen?” Zo vormen recruiters zich een beeld van hoe het zou zijn als ze jou aannemen voor de job!
- Solliciteren is belangrijk, netwerken is belangrijker
Werk aan je zichtbaarheid en volg extra opleidingen, ga naar lezingen en laat je interesse blijken. Zo leg je nieuwe contacten binnen het werkveld.
Hoe meer mensen weten wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor werk je zoekt, hoe meer kans dat je ergens aangedragen wordt. Of wie weet loop je zo zelfs je potentiële werkgever tegen het lijf! Via een face to face gesprek voel je nu eenmaal sneller aan of er een persoonlijke match is, dan via een sollicitatiebrief.
- Blijf regelmatig stilstaan bij je energievreters en -gevers
Doorheen je hele carrière groei je, met vallen en opstaan. Geleidelijk aan kom je zo uit bij jobs die aanleunen bij jouw eigen passies. Net daarom is het belangrijk om af en toe aan zelfreflectie te doen. Om je af te vragen wat je energie geeft en wat je energie kost. Om na te gaan of je nog voldoening haalt uit je job.
Van zodra dat je merkt dat dit niet het geval is, moet je dit ernstig nemen en je vragen stellen: Waarom voelt het zo aan? Ligt de oorzaak misschien bij mijzelf? Op deze manier leer je patronen herkennen en kan je eruit leren. Anders loop je het risico om bij andere jobs misschien tegen dezelfde muren op te lopen.
Over de sprekers
Dit artikel kwam tot stand dankzij de wijze beroepslessen van deze vijf VUB Alumni ‘Psychologie & Educatiewetenschappen’:
- Stephanie De Wulf - Talent & Welzijns Manager @ Vlaamse overheid (Arbeids- en Organisatiepsychologie, class of 2011)
- Minne Huysmans - Onderzoeker & Lector @ Erasumus Hogeschool (Agogische Wetenschappen, class of 2009)
- Bérénice Delwiche - Psycholoog @ UZ & Onderzoek en Onderwijs Assistent @ VUB (Klinische Psychologie, class of 2017)
- Jolien Berbé - Projectmedewerker @ Fedasil (Agogische Wetenschappen, class of 2013)
- Frank Van der Elst - Klinisch Psycholoog & Preventieadviseur Psychosociale Aspecten (Klinische Psychologie, class of 2019)
Zij deelden hun inspirerende verhaal met onze VUB gemeenschap via een online panelgesprek.
Op zoek naar nog meer carrièretips en inhoudelijke inspiratie? Klik hier.
Een initiatief van het VUB Alumninetwerk
Dit format kwam tot stand dankzij een goede samenwerking met de Oudstudentenbond (OSB), het VUB Career Center en de facultaire alumniverenigingen.
Een mooi voorbeeld van hoe je via samenwerking kan bouwen aan duurzame verbindingen. Want door masters, PhD-studenten en pas afgestudeerden in contact te brengen met alumni, bouwen we aan een uniek alumninetwerk én dus ook aan de toekomst! #DeWereldHeeftJeNodig