Patricia Verheyden studeerde in 1986 af in de chemie en promoveerde 5 jaar later in de wetenschappen. Als CERN-curator gelooft ze dat een basisbegrip van wetenschap essentieel is voor iedereen om kritisch te kunnen denken en deelnemen aan maatschappelijke discussies. 

In haar functie creëert Patricia interactieve ervaringen die wetenschap toegankelijk maken voor jongeren en volwassenen. Met het recent geopende CERN Science Gateway heeft Patricia een platform waar zij de fascinatie voor elementaire deeltjes en fundamentele fysica tot leven brengt. 

Wetenschap visueel en interactief maken 

Patricia beklemtoont het belang van praktijkervaring in het onderwijs. Ze merkt op dat veel studenten nooit de kans krijgen om theorie te koppelen aan praktische toepassingen. Bij CERN probeert ze deze kloof te overbruggen door bezoekers niet alleen over de complexe theorieën te vertellen, maar deze ook visueel en interactief te maken. 

De tentoonstellingen bij CERN beginnen bij de technische uitdagingen—zoals de bouw van versnellers en detectoren—en leiden bezoekers door de geschiedenis van het heelal, eindigend bij geavanceerde concepten zoals quantum effecten. Dit geleidelijke, opbouwende proces maakt de abstracte wereld van deeltjesfysica begrijpelijk en boeiend. Patricia’s aanpak combineert educatie met plezier, waardoor bezoekers van alle leeftijden worden geïnspireerd. 

Volgende generatie wetenschappers inspireren 

Ze benadrukt het belang van wetenschappelijke geletterdheid in een tijd waarin misinformatie wijdverspreid is, vooral wat betreft actuele kwesties zoals vaccinatie. "Men denkt dikwijls aan de jeugd omdat we hen moeten motiveren om wetenschap en techniek te gaan studeren. Maar ik denk ook dat het voor volwassenen heel belangrijk is," stelt Patricia.  

Patricia's werk bij CERN draait om meer dan alleen kennis verspreiden. Ze wil ook de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs inspireren en een positieve houding tegenover wetenschap bevorderen onder het brede publiek. Haar boodschap aan opkomende wetenschappers is om open te staan voor samenwerking, nieuwe ontdekkingen te omarmen en te genieten van het avontuur dat wetenschap biedt. 

Bekijk het interview met Patricia Verheyden

Ben jij net als Patricia een Impact Instigator?

Als Urban Engaged University streeft de VUB er naar om positieve impact teweeg te brengen en het verschil te maken in de samenleving. Daarom zet de VUB sinds kort in op een publiekswerking, waarmee ze via kennis en inzichten van academici, beleidsmakers en professionals actuele thema's bespreekbaar maakt en mensen met gelijke of aanvullende expertise met elkaar in contact brengt.

Wij willen onze publiekswerking graag samen met jou vormgeven. Heb je een thema waar je graag meer over te weten wil komen? Ben of ken je iemand die mensen weet te inspireren en enthousiasmeren over maatschappelijke of innovatieve topics? Dan kan jij ons helpen mee(r) impact te creëren.

Bepaal mee de inhoud van ons publieksprogramma

Impact Instigators

Onze Impact Instigators hebben één ding gemeen: met hun VUB-diploma op zak delen zij hun expertise en passie in hun professionele sector. Daarmee breiden zij hun positieve impact gestaag uit: als ingenieur in hernieuwbare energie, als curator bij het CERN, als diversiteitsexpert bij een reclamebureau, als vrijzinnig-humanistisch consulent.

De komende weken maken jullie kennis met de 12 alumni die onze pasafgestudeerden op de Grote Markt in Brussel wisten te inspireren met hun motivational speech. Wij hopen dat ze ook jou inspireren om bewust te kiezen voor evolutie, verandering, innovatie ... kortom voor een positieve impact op jouw omgeving.

Ontdek hun verhalen