De 2024 University Development Cooperation (UDC) Career Award werd uitgereikt aan professor Ann Nowé en professor Geert Angenon. Beiden worden gezien als de verpersoonlijking van waar de UDC Career Award voor staat: het koesteren van partnerschappen en een inspiratie zijn voor anderen.

De VUB International Relations office lanceerde de UDC Career Award in 2020 om VUB-personeel en hun bijdrage aan universitaire ontwikkelingssamenwerking te erkennen. De algemene doelstelling van de prijs is om iemand niet alleen te huldigen voor hun inzet voor universitaire ontwikkelingssamenwerking, maar ook voor het onderhouden van een uitgebreid netwerk met partners in het Zuiden, om bereikbaar te blijven en toegang te verlenen tot dit netwerk aan de VUB-gemeenschap. 

Het evenement van dit jaar werd gemodereerd door vicerector Internationalisering, professor Karin Vanderkerken, en omvatte een overzicht van de carrières van de twee winnaars, evenals getuigenissen van de Cubaanse Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas en de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology uit Kenia. Daarnaast gaven de twee prijswinnaars elk 20 minuten uitleg over hun werk op het gebied van universitaire ontwikkelingssamenwerking. 

In de woorden van degenen die het nominatiedossier van Ann Nowé hebben ingediend waarin haar werk met de UCLV in Cuba wordt toegelicht: “Werken met Ann en professor Bello was intens en zeer succesvol. Ze toonde zoveel respect voor de behoeften en uitdagingen van de Cubaanse universiteiten. Tot op vandaag besteedt ze enorm veel aandacht en tijd aan het begeleiden van Cubaanse doctoraatsstudenten en onderzoekers, hier en in Cuba, zelfs wanneer ze terugkeren naar Cuba - ze blijft betrokken om ervoor te zorgen dat hun verbondenheid via de VLIR-UOS-projecten niet verloren gaat. Haar expertise, hulp en advies zijn van het grootste belang geweest bij het voorbereiden en organiseren van nieuwe projecten met Cubaanse universiteiten. Ann verdient deze erkenning voor haar talent voor projectcoördinatie, haar samenwerking met Cubaanse universiteiten, haar onbaatzuchtige en langdurige inzet en de manier waarop ze Vlaamse en Cubaanse collega's motiveert om op een constructieve manier samen te werken.” 

Professor Geert Angenon wordt beschreven als “een wetenschapper met een immense ervaring in bio-ingenieurswetenschappelijk onderzoek en een niet-aflatende inzet voor het bevorderen van interdisciplinaire samenwerking en kennisdeling tussen disciplines en multiregionale instellingen. Door zijn visionair leiderschap speelt professor Angenon een centrale rol in het aangaan van zinvolle partnerschappen en het faciliteren van gezamenlijke onderzoeksinitiatieven in Europa, Afrika, Azië en het Caribisch gebied.”

De winnaars

Uitreiking UDC Award

Links in het midden Geert Angenon en rechts in het midden Ann Nowe.

Ann Nowé heeft een master in wiskunde en een master in toegepaste computerwetenschappen. Ze behaalde haar doctoraat in de wetenschappen aan de VUB in samenwerking met Queen Mary en Westfield College University London, over 'Synthese van 'veilige' fuzzy controllers gebaseerd op reinforcement learning'. Sinds 1999 is ze gewoon hoogleraar aan de VUB en verdeelt ze haar tijd tussen het departement Computerwetenschappen van de faculteit Wetenschappen en Bioingieurswetenschappen en het departement Elektronica en Informatica van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Haar belangrijkste onderzoeksthema's zijn machine learning, reinforcement learning, data-mining en bio-informatica. Ze heeft verschillende PhD's begeleid, sommige gericht op de fundamenten van computerwetenschappen, andere meer toepassingsgericht. Verschillende doctoraten werden samen met collega's van andere faculteiten en universiteiten behaald. Op projectmatig gebied was ze betrokken bij verschillende projecten, zowel nationaal als internationaal, waaronder IUC-projecten binnen VLIR-UOS in Vietnam en Cuba.

Geert Angenon heeft een ingenieursdiploma in chemische en landbouwindustrie van de Universiteit Gent, waar hij ook zijn doctoraat behaalde. Zijn belangrijkste onderzoeksthema's zijn het metabolisme van essentiële aminozuren in planten; biotechnologie en genetische verbetering van peulvruchten, graangewassen, en ook citrus en bananen; ontwikkeling van planttransformatietechnologie; de studie van zaad specifieke genexpressie, verbetering van de voedingskwaliteit van zaden en de productie van heterologe eiwitten in zaden; DNA-herstel- en recombinatiemechanismen in planten; stressmetabolisme in planten. Geert Angenon is al jaren actief op het gebied van universitaire ontwikkelingssamenwerking en nauw betrokken bij onderwijs, onderzoek en outreach-activiteiten in verschillende landen in het Zuiden, waar hij ook lokale en internationale netwerken en samenwerking stimuleert en bijdraagt tot de verwezenlijking van de 'Sustainable Development Goals’. Als specialist in de wetgeving over genetisch gemodificeerde organismen speelt hij een belangrijke rol in het creëren van bewustzijn over dit onderwerp. Hij was betrokken bij een aantal projecten in Vietnam, Cuba, Oost-Afrika (Kenia, Tanzania en Oeganda) in het kader van universitaire ontwikkelingssamenwerking en VLIR-UOS. 

De UDC Career Award wordt gefinancierd door het Global Minds-programma van de VLIR-UOS, dat wordt beheerd door het team voor universitaire ontwikkelingssamenwerking van de VUB International Relations office.