Vanaf januari starten de SID-In's weer. Op deze studiebeurzen proberen de universiteiten en hogescholen van Vlaanderen middelbare scholieren wegwijs te maken in het hoger onderwijslandschap. Voor professor Lynn Houthuys van het VUB-Artificial Intelligence Laboratory is dit dé aanleiding om de unieke bachelor AI te promoten.
Waarom zou je AI moeten gaan studeren?
"AI is tegenwoordig overal, in alle sectoren en in ons dagelijks leven. Toch zijn er maar weinig mensen die AI goed kennen en begrijpen. Een universitaire AI-opleiding biedt een grondige theoretische basis en diepgaande kennis. Daardoor leer je niet alleen hoe AI werkt, maar begrijp je ook de wetenschappelijke principes erachter, en kun je met kennis van zaken nieuwe technologieën ontwikkelen."
Hebben studenten een stevige wiskundebasis nodig?
"Je hebt in ieder geval een gezonde interesse in wiskunde nodig. Die testen we in een pretoets, voorafgaand aan het eerste jaar. Wie daar niet voor slaagt, volgt tijdens het eerste jaar het vak 'Basisvaardigheden Wiskunde'."
Is de opleiding ook geschikt voor studenten die uit totaal andere richtingen komen?
"Ik denk dat deze opleiding juist ideaal is voor hen. We willen weliswaar studenten die geïnteresseerd zijn in STEM-vakken, maar die tegelijk interesses in andere vakken hebben. AI is namelijk een zeer breed gebied, op het raakvlak van vele disciplines zoals psychologie, taalkunde en computerwetenschappen."
Wat komt er aan bod tijdens de opleiding?
"Binnen de bachelor zijn er vijf basisleerlijnen of opleidingsonderdelen: Fundamenten en Context AI, Wiskunde, Computerwetenschappen, Taalkunde en Psychologie. Om zich verder te specialiseren, kiezen studenten in het tweede en derde bachelorjaar, naast de verplichte opleidingsonderdelen, uit één van de volgende profielen: Computerwetenschappen, Taalkunde, Cognitie of Intelligente Systemen."
Wat maakt deze bachelor zo typisch VUB?
"Om te beginnen is de VUB de enige universiteit in België die deze studierichting op bachelorniveau aanbiedt. Je kunt dus direct na het secundair onderwijs AI als wetenschappelijke discipline bestuderen. Ruim 40 jaar geleden werd het AI-lab hier opgericht, het is het oudste van het Europese vasteland. We hebben in al die jaren behoorlijk wat onderzoek kunnen verrichten op dat vlak. Zo hebben we de verschillende stromingen binnen de AI en hun toepassingen vanuit de eerste hand ervaren, ook in de tijd toen er nog veel minder data en rekenkracht beschikbaar was. Er zijn gebieden, zoals reinforcement learning (een vorm van machine learning waarbij computers leren om de beste beslissingen te nemen door interactie met hun omgeving), waar de VUB echt top of the field is. Het is dan ook logisch dat wij deze bachelor aanbieden."
Wat kun je met het diploma doen?
"Ontzettend veel. Je kunt in zowat alle sectoren terecht en op verschillende niveaus. Afgestudeerden kunnen uiteraard naar softwareontwikkeling gaan om AI-systemen te implementeren. Ze kunnen ook meer onderzoeksgericht te werk gaan en AI-modellen ontwerpen. Of ze kunnen productmanagement doen en daarin leidinggevende functies opnemen. Je bent dan als het ware de architect van de oplossing. Want iemand met een brede basis in AI heeft ook het beste overzicht over het geheel. Er is in elk geval veel vraag op de arbeidsmarkt naar al deze profielen."
Masterclass AI op 19 maart 2025
Ben je gefascineerd door hoe baby's taal leren? Wil je begrijpen hoe intelligentie werkt, zowel in het menselijk brein als in computers? Sta je te popelen om te ontdekken wat mieren ons kunnen leren over organisatie en om zelf slimme systemen te ontwikkelen? Dan is deze masterclass perfect voor jou! Schrijf je daarom vandaag hier nog in.