Teleconsultaties winnen snel aan populariteit. Maar liefst 5,7 miljoen huisartsenconsultaties verliepen in het jaar 2022-2023, volgens het Riziv. Wat ontstond als een crisismaatregel tijdens de coronapandemie, blijkt nu een handig alternatief voor een fysieke afspraak. Professor Dirk Devroey, huisartsengeneeskunde aan de VUB, onderstreept in een interview met VRT de voordelen maar benadrukt dat teleconsultaties niet voor iedereen zijn bedoeld.

Ze zijn het meest geschikt voor patiënten wiens medische geschiedenis bekend is bij de arts. “Een patiënt met diabetes van wie je de bloedsuikerwaarden hebt, die hoeft niet elke keer naar je bureau te komen”, aldus Devroey. “Maar iemand die langskomt voor een opvolggesprek in verband met een depressie, daar wil je toch ook de lichaamstaal van kunnen zien.”

Er zijn echter risico's, zoals het mogelijk misbruik van teleconsultaties om doktersbriefjes te verkrijgen. In dergelijke gevallen nodigt de arts de patiënt uit voor een persoonlijk consult om de onderliggende problemen beter te begrijpen. Ook bij wachtdiensten, 's avonds of in het weekend, is het noodzakelijk om zulke achtergrondinformatie te vergaren. “Dat houdt inderdaad een risico in. Dan moet je proberen om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen en duurt zo’n gesprek ook wel langer dan de gemiddelde vijf minuten.”

Het volledige interview met VRT kan je hier beluisteren.