Generatieve AI, zoals ChatGPT, heeft de afgelopen jaren een stormachtige opmars gemaakt en dat lijkt niet te vertragen. Dagelijks verschijnen er nieuwe toepassingen, van tekstproductie tot wetenschappelijk onderzoek. Het gebruik van deze technologie blijft in rap tempo groeien. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de grenzen van deze digitale monsterbreinen. Hoe ver kunnen ze gaan? Wat kunnen ze niet? En hoe betrouwbaar zijn ze in hun huidige vorm? Op 8 november organiseert de VUB het seminarie "Grenzen van generatieve AI", in het kader van de Willy Calewaert leerstoel voor prof. dr. em. Luc Steels.

Dit evenement wordt georganiseerd door de vakgroepen Wiskunde & Data Science en Computerwetenschappen, en biedt een diepgaande verkenning van de zwakke plekken en limieten van generatieve AI. Het seminarie vindt plaats op 8 november 2024 in lokaal G1.52 op de VUB Main Campus in Etterbeek, van 14u tot 17u30. 

Schrijf je hier in

Op het programma 

Het programma biedt een brede blik op de uitdagingen van generatieve AI, met lezingen van vooraanstaande experts. Paul Van Eecke (VUB AI Lab) opent het seminarie met de vraag of generatieve AI in staat is om te redeneren zoals mensen dat doen. Hoewel AI-systemen indrukwekkende resultaten kunnen leveren, maken ze nog steeds 'vreemde' fouten, vooral bij ogenschijnlijk eenvoudige taken. Wat vertellen deze fouten ons over de inherente beperkingen van AI?

Remi van Trijp (Sony CSL Parijs) gaat vervolgens in op een cruciale vraag: kan AI echt taal begrijpen? Ondanks de indrukwekkende prestaties van AI-modellen zoals ChatGPT, blijft er discussie over of deze systemen daadwerkelijk betekenis kunnen construeren, of dat ze slechts patronen van woorden volgen zonder een dieper begrip van semantiek.

Na een korte pauze volgt Ann Dooms (VUB Wiskunde & Data Science), die de wiskundige grenzen van neurale netwerken onder de loep neemt. Neurale netwerken zijn computermodellen die geïnspireerd zijn door de werking van het menselijk brein en gebruikt worden om patronen te herkennen en beslissingen te nemen op basis van data. Hoewel neurale netwerken een cruciale rol spelen in de werking van generatieve AI, zijn er theoretische limieten die bepalen wat deze technologie kan bereiken. Dooms bespreekt deze grenzen vanuit het perspectief van computationale complexiteit en statistiek.

Afsluitend komt Luc Steels (em. VUB AI Lab) aan het woord, die zich buigt over de vraag of AI al creatief is. Hoewel AI steeds beter wordt in het genereren van teksten en het herkennen van patronen, lijkt de unieke menselijke eigenschap van creativiteit nog buiten bereik. Steels stelt de vraag of er al voorbeelden zijn van AI-creativiteit en wat dit betekent voor de toekomst van menselijke creativiteit.

Kritische vragen in een tijd van AI-hype

Het seminarie biedt een uitgelezen kans om de fundamentele vragen rond AI te verkennen, zoals de betrouwbaarheid en toekomstperspectieven van generatieve AI. Deze vragen zijn niet alleen van belang voor wetenschappers, maar ook voor iedereen die in aanraking komt met AI in zijn dagelijkse leven. De discussie over de grenzen van AI is relevanter dan ooit, nu deze technologie doordringt in tal van domeinen.

Wil je meer weten over de evolutie van AI en de visie van Luc Steels op de toekomst van deze technologie? Luister dan zeker naar de podcastaflevering waarin hij terugblikt op 40 jaar artificiële intelligentie en zijn inzichten deelt over de mogelijkheden en grenzen van AI-toepassingen.

De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld. 

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact Ontvang uitnodigingen voor VUB's publieksactiviteiten