Wetenschap en politiek lijken steeds meer uit elkaar te groeien. Toch hebben ze elkaar nodig om tot oplossingen te komen voor de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag. In het ‘Science meets parliament’-project koppelt de Jonge Academie daarom wetenschappers aan parlementsleden. Ook enkele VUB’ers doen mee: Marie-Laure Vandenhaute, Robin Vandendriessche, Ilse Rooman, Simon Weekx, Franne Mullens en Eva Cloet. Op valentijnsdag gaan ze voor het eerst op date met hun politieke partner.

Simon Weekx (27) onderzoekt Elektromobiliteit. Hij heeft een date met Andries Gryffroy, parlementslid in het Vlaams Parlement voor N-VA.

Wat verwacht je van de eerste date?

“Bij een eerste ontmoeting hoop ik vooral op een open en constructief gesprek. Ik ben benieuwd om bij te leren over de beleidsuitdagingen die momenteel het meest relevant zijn binnen mijn vakgebied en hoe deze aansluiten bij mijn expertise en die van onze onderzoeksgroep.”

Date je met alle politieke kleuren?

“Absoluut. Wetenschap moet onafhankelijk blijven van partijpolitiek en openstaan voor dialoog met alle politieke visies. Ik denk dat het vooral belangrijk is om met iedereen in gesprek te gaan en inzichten te delen op basis van feiten en wetenschappelijk onderbouwde analyses.”

Waarop zou je kunnen afknappen?

“Wanneer belangrijke beleidsvoorstellen niet gebaseerd zijn op feiten, maar op intuïtie of politieke overtuiging zonder enige wetenschappelijke onderbouw. Ook wanneer wetenschap selectief gebruikt wordt om zo vooraf ingenomen opvattingen te bevestigen.”

"Wetenschap moet onafhankelijk blijven van partijpolitiek en openstaan voor dialoog met alle politieke visies"

Hebben wetenschappers meer liefde nodig van politici?

“De samenwerking tussen wetenschap en politiek is essentieel. Politici hebben baat bij wetenschappelijke inzichten om onderbouwde beslissingen te nemen, terwijl wetenschappers impact kunnen maken door hun kennis in het beleid te laten doorstromen.”

Is jouw vakgebied sexy voor politici?

“Mijn onderzoeksdomein krijgt momenteel veel aandacht, omdat de overgang naar elektrisch rijden een cruciale rol speelt in de verduurzaming van onze samenleving. Steden werken hard aan de uitrol van publieke laadpalen, zodat elektrisch rijden toegankelijk wordt voor iedereen. Met mijn onderzoek wil ik bijdragen aan een efficiënte en rechtvaardige uitrol van publieke laadinfrastructuur.”

Zijn wetenschappers te veel muurbloempjes?

“Het stereotype van de wetenschapper in de ivoren toren is niet meer van deze tijd. Binnen mijn onderzoeksdomein werken we nauw samen met overheden en bedrijven om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden. Initiatieven zoals deze van de Jonge Academie, maar ook andere outreach-programma’s in Vlaanderen zoals de Dag van de Wetenschap, tonen aan dat wetenschappers naar buiten treden om hun kennis toegankelijk te maken.”

Science meets Parliament

Science meets Parliament brengt Vlaamse onderzoekers en parlementsleden samen om elkaars werelden beter te begrijpen. Dit initiatief, een soort ‘pairing scheme’, koppelt twintig wetenschappers aan evenveel politici. 

In het voorjaar van 2025 duiken de onderzoekers een dag lang in de politieke arena: ze volgen commissievergaderingen en krijgen een inkijk in het wetgevingsproces. Later bezoeken de politici op hun beurt de werkplek van de wetenschappers om te ontdekken hoe academisch onderzoek tot stand komt. Het doel is een brug te slaan tussen wetenschap en beleid, zodat maatschappelijke uitdagingen met onderbouwde inzichten worden aangepakt.

Ben jij ook een krak in wiskunde? Hou je van abstract, logisch of technisch redeneren? 

Kies voor een VUB-opleiding in de exacte wetenschappen of ingenieurswetenschappen: 

ONTDEK ONZE OPLEIDINGEN