Wetenschap en politiek lijken steeds meer uit elkaar te groeien. Toch hebben ze elkaar nodig om tot oplossingen te komen voor de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag. In het ‘Science meets parliament’-project koppelt de Jonge Academie daarom wetenschappers aan parlementsleden. Ook enkele VUB’ers doen mee: Marie-Laure Vandenhaute, Robin Vandendriessche, Ilse Rooman, Simon Weekx, Franne Mullens en Eva Cloet. Op valentijnsdag gaan ze voor het eerst op date met hun politieke partner.

Robin Vandendriessche (29) onderzoekt persoonlijke data binnen het Europees concurrentiebeleid vanuit de rechten en economie. Hij heeft een date met Dieter Keuten, parlementslid in het Federaal Parlement voor Vlaams Belang.

Wat verwacht je van de eerste date? 

“Ik kijk ernaar uit om concrete manieren te ontdekken waarop onderzoekers kunnen bijdragen aan het parlementaire debat. Ik wil ook luisteren naar de ervaringen van politici over het gebruik van wetenschappelijk onderzoek bij beleidsvoorstellen.”

Date je met alle politieke kleuren?

“Absoluut! De synergie tussen wetenschap en politiek is belangrijker dan ooit voor goed beleid. Politieke partijen streven allemaal naar een betere samenleving, elk vanuit hun eigen ideologie. Ze verschillen wel van mening over de beste manier om dat doel te bereiken. Onderzoekers spelen hierin een cruciale rol. Door wetenschappelijke inzichten in het debat te brengen en door onjuiste beweringen te ontkrachten.”

Waarop zou je kunnen afknappen? 

“Een gebrek aan respect voor wetenschappelijke inzichten. Discussies en verschillende meningen horen thuis in een gezonde democratie, maar als feiten worden genegeerd of verdraaid om een politiek narratief te ondersteunen, haak ik af.”

"Discussies en verschillende meningen horen thuis in een gezonde democratie, maar als feiten worden genegeerd of verdraaid om een politiek narratief te ondersteunen, haak ik af"

Hebben wetenschappers meer liefde nodig van politici? 

“Zeker weten. In veel beleidsdomeinen worden uitstekende studies uitgevoerd met zeer relevante aanbevelingen. Toch gooien politieke overwegingen soms roet in het eten. Dat moet anders: bestuurders zouden vaker over hun eigen schaduw moeten durven stappen, verder moeten kijken dan één legislatuur en de moed hebben om noodzakelijke, soms onpopulaire, hervormingen door te voeren. Onderzoekers kunnen daar zeker een belangrijke rol in spelen.”

Is jouw vakgebied sexy voor politici?

“Ik denk van wel. Mijn focus ligt op de rol van persoonlijke data in de marktmacht van bedrijven binnen de digitale economie. Geopolitieke spanningen hebben dit thema alleen maar relevanter gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de TikTok-zaak in de Verenigde Staten, waar de autoriteiten bezorgd zijn over de grote hoeveelheden Amerikaanse persoonsgegevens in handen van een Chinees bedrijf. Of kijk naar de recente spanningen tussen de Europese Unie en Amerikaanse technologiebedrijven in het kader van de concurrentieonderzoeken onder de Digital Markets Act.”

Zijn wetenschappers te veel muurbloempjes? 

“Wetenschappers hebben vaak een meer bescheiden en genuanceerde communicatiestijl, wat minder mediageniek is dan de krachtige oneliners van politici. Dat is best logisch en niet per se verkeerd, aangezien beiden een andere rol spelen. De ene wil het publieke debat verrijken met genuanceerde wetenschappelijke inzichten, terwijl de andere politieke steun wil opbouwen voor de eigen voorstellen.”

Science meets Parliament

Science meets Parliament brengt Vlaamse onderzoekers en parlementsleden samen om elkaars werelden beter te begrijpen. Dit initiatief, een soort ‘pairing scheme’, koppelt twintig wetenschappers aan evenveel politici. 

In het voorjaar van 2025 duiken de onderzoekers een dag lang in de politieke arena: ze volgen commissievergaderingen en krijgen een inkijk in het wetgevingsproces. Later bezoeken de politici op hun beurt de werkplek van de wetenschappers om te ontdekken hoe academisch onderzoek tot stand komt. Het doel is een brug te slaan tussen wetenschap en beleid, zodat maatschappelijke uitdagingen met onderbouwde inzichten worden aangepakt.