Minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts maakt extra middelen vrij waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) de grote Bierenbergsite in de gemeente Sint-Genesius-Rode kan aankopen voor een nieuwe secundaire school. Dat is een belangrijke doorbraak in het dossier van de vroegere campus van VUB en ULB, die er al meer dan 20 jaar verlaten bij ligt. Deze grote groene site van 5 hectare op een strategische locatie kan nu nieuw leven krijgen, terwijl het Nederlandstalige aanbod van gemeenschapsonderwijs in de Vlaamse Rand meteen ook gevoelig uitgebreid wordt. De aankoop past in de strategie van Weyts om in de faciliteitengemeenten en in de rest van de Vlaamse Rand te investeren in een sterkere Vlaamse aanwezigheid. “Dit wordt een prachtig project, waarmee we ook de Vlaamse verankering in Rode versterken”, zegt Weyts. “We hebben hier achter de schermen jaren naartoe gewerkt”. 

In de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode staat een voormalige campus van de ULB en de VUB al meer dan 20 jaar leeg. Tot 2003 waren er de faculteiten Biotechnologie en Chemie ondergebracht, maar sindsdien is er niets meer gebeurd met het terrein van meer dan 10 voetbalvelden groot (iets meer dan 5 hectare). De site is nochtans strategisch gelegen, vlakbij de gewestweg Brussel-Charleroi, afrit 20 van de E19, een treinstation op 800 meter en op de route van de toekomstige fietssnelweg F207. Het is duidelijk dat het voormalige wetenschapspark een groot potentieel heeft, maar tot nu toe kon geen enkel toekomstplan realiteit worden. 

Minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts heeft nu meer dan €4 miljoen vrijgemaakt waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) de Bierenbergsite kan aankopen. Het GO! kan de bestaande gebouwen afbreken of ontwikkelen tot een nieuwe secundaire school, want op dit moment is er in deze regio amper aanbod aan Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs. Een nieuwe school past perfect aangezien het terrein bestemd is als wetenschapspark en zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Er kan op deze manier ook veel groen behouden blijven. 

“Na meer dan 20 jaar leegstand en verloedering is er nu eindelijk zicht op een oplossing”, zegt Ben Weyts. “Ik vind het cruciaal dat we na het verwerven van het stationsgebouw in Sint-Genesius-Rode nu ook een nieuw Vlaams vlaggenschip realiseren in Rode. We kunnen niet alleen klagen over de teloorgang van het Vlaams karakter in onze Vlaamse Rand, we moeten er ook actief en assertief iets aan doen.” 

“Het blijft belangrijk dat we investeren in kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijs in en rond Brussel”, zegt GO!-topman Koen Pelleriaux. “Elke lerende die een plek wil in het 

Gemeenschapsonderwijs moet die kans krijgen. We danken daarom de Vlaamse overheid en de VUB om samen met ons tot een oplossing voor deze site te komen.” 

"We zijn verheugd dat de Vlaamse overheid en het GO! een nieuwe invulling geven aan onze voormalige VUB-ULB campus op de Bierenbergsite. Het is een waardevolle locatie in een groene omgeving en het opent perspectieven voor een Nederlandstalig kwalitatief hoogstaand onderwijs in de regio.", aldus VUB-rector Jan Danckaert.