Twee professoren van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn opgenomen in de The Analytical Scientist Power List 2024, een lijst van wetenschappers die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van analysetechnieken. Gert Desmet en Wim De Malsche, beiden verbonden aan de afdeling Chemische Ingenieurswetenschappen, worden erkend voor hun werk dat van invloed is op uiteenlopende wetenschapsgebieden, waaronder gezondheid en milieubescherming.
Gert Desmet: Vernieuwing in analysemethoden
Gert Desmet, hoogleraar en afdelingshoofd aan de VUB, staat op de tweede plaats in de categorie Instrumental Innovators. Zijn onderzoek richt zich op vloeistofchromatografie, een techniek waarmee complexe mengsels worden gescheiden in hun afzonderlijke componenten. Deze methode is belangrijk in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie voor het analyseren van stoffen.
Desmet maakt gebruik van nieuwe technieken zoals 3D-printen en etsen om vloeistofchromatografie efficiënter en nauwkeuriger te maken. "De grootste uitdaging is het dalende opleidingsniveau van analisten in de industrie, terwijl de monsters waarmee ze werken steeds complexer worden," zegt Desmet. Hij ziet hierin echter een kans voor de industrie om analysetoestellen te verbeteren met kunstmatige intelligentie.
Een advies dat Desmet in zijn carrière heeft meegekregen, helpt hem nog steeds: “Focus op wetenschappelijke excellentie en blijf weg van interne politiek,” aldus zijn voormalige supervisor. Dit heeft hem geholpen in zijn academische loopbaan, die onverwachts leidde tot een leidinggevende positie binnen de faculteit.
Wim De Malsche: Innovaties in scheidingstechnieken
Wim De Malsche, professor en leider van de µFlow-groep aan de VUB, staat in de top 20 van dezelfde categorie. Zijn onderzoek richt zich op de controle van vloeistofstromen in kleine kanalen, wat belangrijk is voor het nauwkeurig scheiden van stoffen in bijvoorbeeld laboratoria.
Een van zijn recente innovaties is vortexchromatografie, waarbij door middel van een lichte elektrische stroom de scheiding van stoffen efficiënter verloopt. Deze methode kan zowel in high-tech laboratoria als in goedkopere en eenvoudigere apparatuur worden toegepast.
De Malsche werkt ook aan het toegankelijker maken van analysetechnieken door de apparatuur kleiner en betaalbaarder te maken. "Veel van de huidige instrumenten zijn te groot en te duur. Dankzij recente technologische ontwikkelingen kunnen we nu compactere oplossingen bieden," zegt hij.
Een uitspraak die hem altijd is bijgebleven, kreeg hij tijdens zijn promotieonderzoek: "De kwaliteit van je werk wordt bepaald door wat je binnen normale werkuren kunt bereiken."