Als je denkt aan baanbrekend gezondheidsonderzoek, denk je misschien niet meteen aan administratie en management, hoewel deze essentieel zijn.

In april 2025 organiseerde de NOVA-universiteit een driedaagse intensieve workshop voor haar onderzoeksmanagers, als onderdeel van het EUTOPIA_HEALTH-initiatief. De workshop vond plaats op de prachtige campus van de NOVA universiteit in Lissabon. Het doel van deze workshop om de institutionele capaciteit te versterken en een betere afstemming te realiseren op het vlak van onderzoeks- en innovatiemanagement.

EUTOPIA_HEALTH wil de samenwerking tussen gezondheidsgerelateerde onderzoeksgebieden binnen de EUTOPIA-alliantie versterken, met specifieke aandacht voor het aanpakken van ongelijkheden in financiering en kansen in de drie zogenaamde "Widening countries" (Portugal, Slovenië en Roemenië). Het project streeft naar een geïntegreerde institutionele aanpak om excellentie in gezondheidsonderzoek en innovatie te stimuleren, met concrete maatschappelijke impact als resultaat.

De workshop vormde een essentiële stap richting die doelstellingen, onder meer door het belang van institutionele afstemming te benadrukken, de kwaliteit en effectiviteit van ondersteuning aan onderzoekers te verbeteren, en peer-to-peer leren en het uitwisselen van best practices tussen verschillende onderzoeksdomeinen aan te moedigen.

Onderzoeksmanagers uit diverse domeinen binnen de NOVA-universiteit maakten voorafgaand aan de workshop een oplijsting van hun rollen en verantwoordelijkheden. Dit diende als een waardevolle leidraad tijdens de duur van de workshop.

Campus NOVA University Lisbon Rectorate

Een belangrijke focus lag op het verkennen van manieren om de coördinatie te verbeteren in alle verschillende fasen van de onderzoekscyclus. Tijdens interactieve groepssessies brachten deelnemers in kaart hoe de verschillende ondersteunende diensten binnen NOVA, waaronder diensten voor pre- en post-award subsidiebeheer, technologieoverdracht, ethische commissies en communicatieafdelingen, onderzoekers optimaal kunnen ondersteunen tijdens de fases van ideeontwikkeling, uitvoering en verspreiding van onderzoeksresultaten.

Workshops als deze zijn essentieel, omdat ze ervoor zorgen dat teams gemeenschappelijk raakvlakken ontdekken, rollen verduidelijken en doelstellingen beter op elkaar afstemmen om uiteindelijk een grotere impact te bereiken.

Een van de belangrijkste inzichten was het herkennen van het gevaar van "mission drift". Dit gebeurt wanneer ondersteunende diensten door onduidelijkheid en het ontbreken van gemeenschappelijke definities de kernwaarden en hoofddoelen van de instelling uit het oog verliezen. Gemeenschappelijke KPI’s (Key Performance Indicators) kunnen helpen om ondersteunende diensten beter af te stemmen op de kernwaarden van de instelling.

Tot slot namen de deelnemers deel aan een interactieve rollenspelsessie waarin hun rol als horizontale leiders benadrukt werd. Hierbij dienen ze als cruciale verbindingspersonen tussen de institutionele doelstellingen en onderzoeksexcellentie. In scenario-gebaseerde oefeningen oefenden ze strategieën om mogelijke conflicten te herkennen en de samenwerking in elke fase van de onderzoekscyclus te verbeteren.

Hoewel deze realistische oefeningen onbedoeld misschien hun verborgen acteertalenten naar boven haalden, was het echte doel om te benadrukken hoe belangrijk hun rol is als bruggenbouwers tussen de kernwaarden van de instelling en de onderzoekers.

Excercise during workshop at NOVA University Lisbon

De onderzoeksmanagers van NOVA beschikken nu over praktische strategieën om problemen rond afstemming aan te pakken, de samenwerking tussen verschillende diensten te versterken, en onderzoekers nog beter te ondersteunen. De inzichten die in Lissabon werden opgedaan, zullen richting geven aan toekomstige initiatieven van EUTOPIA_HEALTH en zullen de EUTOPIA-alliantie verder versterken.

De volgende workshop voor onderzoeksmanagers vindt plaats in Cluj, Roemenië!